Kültür-Sanat Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

Öşvank kilisesi restore bekliyor

Öşvank kilisesi restore bekliyor
Erzurum Uzundere’ye bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki tarihi Öşvank Kilisesi, restore edilmeyi bekliyor.
Erzurum Ajans-Erzurum Uzundere’ye bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki tarihi Öşvank Kilisesi, restore edilmeyi bekliyor. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Türkiye ile Gürcistan arasında yapılan anlaşmayla Gürcü Hükümet’in tarihi kiliseyi restore edeceğini ancak bunu yapmadıkları için iş başa düştüğünü söyledi.

Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese’nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963 - 973 yılları arasında yaptırılan Öşvank Kilisesi, 1022’de Bizans İmparatorluğu denetimine geçti. Bizans İmparatoları 2’nci Basileos ve 8’inci Konstantin tarafından onartılan yıkılan kubbesi onartılan, bölgedeki piskoposluk merkezlerinden ve 11’inci yüzyılda elyazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezi olan Öşvank Kilisesi, 19’uncu yüzyılın sonundan 1980’e kadar cami olarak kullanıldı. 1985’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınan ve 1.5 metre yüksekliğindeki sütunu 3 yıl önce çalının tarihi kilise, çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Türkiye ve Gürcistan arasında geçtiğimiz yıl yapılan anlaşmayla Gürcü hükümeti tarafından restore edilmesine karar verilen Öşvank Manastırdan günümüze kilise, üç şapel, yemekhane ve el yazmalarının kopya edildiği ve korunduğu kütüphane binası ulaşabildi. Her yıl yaklaşık 10 bin yabancı turistin ziyaret ettiği kilisenin bir an önce onarılmadığı takdirde yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten yetkililer, bu önemli tarihi yapının restore edilmesinin tarih ve inanç turizmi bakımından önemli olduğunu söyledi.

VALİ ÖZTÜRK, RESTORE İŞİ BİZE DÜŞTÜ

Er
zurum Valisi Sebahattin Öztürk, Türkiye ile Gürcistan arasında yapılan anlaşmayla Gürcü Hükümet’in tarihi kiliseyi restore edeceğini ancak bunu yapmadıkları için iş başa düştüğünü söyledi. İki ülke arasında yapılan anlaşmada Türkiye’nin Gürcistan’da bulunan bir tarihi eseri restore ettirdiğini ancak Gürcistan’ın tarihi Öşvank Manastırını restore ettiremediğini ifade eden Vali Öztürk, “Bu nedenle restore çalışması uzun zamandır askıda kaldı. Görülen o ki bu manastırı da biz restore ettireceğiz” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.