Erzurum Düzenleme Tarihi : 23 Eylül 2020 13:44 Haber Girişi : 23 Eylül 2020 13:58

Palandöken'de tehlike çanları

Palandöken'de tehlike çanları
Geçtiğimiz yıl Erzurum Havalimanı'nda pist çalışmalarından dolayı olumsuz yönde etkilenen kış turizmi, bu yıl da pandemi nedeniyle zor günler ile karşı karşıya.

Erzurumajans-Geçtiğimiz yıl Erzurum Havalimanı’nda pist çalışmalarından dolayı olumsuz yönde etkilenen kış turizmi, bu yıl da pandemi nedeniyle zor günler ile karşı karşıya. Palandöken’de Kayak Merkezi’ndeki işletmeciler tedirgin halde kışı beklerken, erken rezervasyon oranlarında yüzde 85 düşüş yaşandı.

 

 

Havalimanına kurulan CAT3-A sisteminin olumlu etkilerini beklerken koronavirüs salgınının hız kesmeden devam etmesinin kış sezonuna ağır darbe vuracağını söyleyen turizmciler, süreci yakından takip ediyorlar.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, alınan tüm önlemler ve yapılan uyarılara rağmen ülkemizde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Pandemi süreci ile birlikte birçok sektör olumsuz yönde etkilendi. Yeni normalleşme ile yaz turizmi canlılığını korurken kış ayları için tehlike çanları çalıyor.

 

 

Geçen yıla göre erken rezervasyon oranlarında düşüş yaşadıklarını söyleyen Palandöken Sway Otel Genel Müdürü Ömer Akça, “İnşallah kısa zamanda aşı bulunur biz de bu illetten kurtuluruz. Martın sonu gibi otelleri kapatarak sezonu sonlandırdık, Ağustos’ta da açtık. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ne kamp için gelen takımları ağırladık. Bu süreçte de tüm tedbirleri aldık. Şimdi kamp sezonu bitti, kış için hazırlıklarımız başladı. Bu dönemlerde erken rezervasyon çalışmalarına başlarız. Geçen yıla göre rezervasyon yaptırma oranında yüzde 85 düşüş var. Geçen yıl da havalimanından dolayı sorunlar yaşadık. Bu yıl CAT3-A sistemimiz kuruldu ama henüz olumlu bir tarafını göremedik. Tam işe yarayacağı dönemde pandemi etkiledi. İnsanlar rezervasyon yaptırmaktan çekiniyorlar” dedi.

 

 

Kriz fırsata dönebilir

 

Yerli turistin bu sezon yurt içindeki kayak merkezlerine yöneleceğini söyleyen Akça, “Hem ülkemizde hem dünyada pandemi ile ilgili yapılan tüm açıklamaları yakından takip ediyoruz. Eğer insanlar koronavirüste düşüş olduğunu görür, aşı bulunursa rahat bir psikoloji içine girerler. Haliyle biz de müthiş bir kış geçiririz. Çünkü yerli turist yurtdışına çıkmayacak, Avrupa’yı aramayacak ve bize yönelecek. Ama bunlar gerçekleşmez vatandaşlar uçağa binme, tatile çıkma korkusunu yenemezse ağır bir darbe alırız. Çok zor bir süreç bizi bekliyor, inşallah en az zararla çıkar işletmelerimizi ayakta tutmayı başarırız” diye konuştu.

 

Hazırlıklar tam gaz

 

Hazırlıkların koronavirüs tedbirleri kapsamında yapıldığını aktaran Akça, “Yerli turist kış tatili için genellikle okul programına göre hareket eder. Şimdi eğitim sistemi de değişti. Yarın ne karar çıkacak kimse kestiremiyor. Biz de bu kararlara göre gardımızı alacağız. Şu an hayat normalmiş gibi geçtiğimiz yıllarda ne hazırlık yaptıysak aynısını yapıyoruz. Bir de üzerine ek tedbirler alıyoruz, yapmak mecburiyetindeyiz. Personelimize hijyen eğitimleri verdik, üzerine de katacağız. Koronavirüsle ilgili kıyafetlerinde ekipmanlarına kadar yeniliyoruz. Hazırlıklarımız gidişata göre kendimizi güncelleyerek devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

 

Vatandaş da önünü göremiyor

 

Avrupa ülkelerine seyahat kısıtlamasının yurt içinde olumlu etkileri olabileceğini kaydeden Dedeman Palandöken Genel Müdürü Veli Tuzak ise,  “Aslında biz bu kıştan umutluyuz. Çünkü çoğu Avrupa ülkesine uygulanan seyahat kısıtlaması olduğu için kayakseverler yurt içine yönelecekler. Eğer bu kış ülke içinde seyahat kısıtlaması ya da sokağa çıkma yasakları uygulanmazsa, virüs yayılmasında artış olmazsa biz olumlu bakıyoruz. Şu anda erken rezervasyonda geçen döneme göre yüzde 80 düşüş var. Rezervasyon yok denecek kadar az. Ama vatandaşlar da önünü göremiyor, neye göre tatile karar vereceğini şaşırmış durumda” dedi.

 

Pandemi sporu kayak

 

Kayak sporunun pandemiye uygun olduğunu vurgulayan Tuzak, şunları söyledi; “Aslında pandemiye en uygun spor kayak. Kıyafet, maske, gözlük ve eldivenle yapılan, mecburen sosyal mesafeyi koruyarak yapılan bir spor. Bu açıdan korkacak bir şey yok. Bizler de otellerimizi açtığımızdan beri hijyene oldukça önem veriyoruz. Gerekli tüm güvenlik sertifikalarımız da mevcut. Zaten ayda en az 3-4 kez denetleniyoruz. Vatandaşların içi rahat olabilir.”

 

Manolya Bulut/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.