Kültür-Sanat Haber Girişi : 13 Haziran 2015 14:25

Palerium AVM'de filografi sergisi açıldı

Palerium AVM'de filografi sergisi açıldı
Yakutiye Halk Eğitim Merkezi, Palerium AVM'de Filografi sergisini açtı.
Erzurumajans-Yakutiye Halk Eğitim Merkezi, Palerium AVM'de Filografi sergisini açtı.
Erzurum Palerium AVM'de açılan yaklaşık 100 parçalık Filografi sergisi açıldı. Sergiyi hazırlayan Yakutiye Halk Eğitim Merkezi hocalarından Sema İnal Akkuş , serginin 3 gün boyunca Palerium AVM'de süreceğini belirterek çalışmalarında; çivi, tel, kadife ve süet kumaşlar kullandıklarını aktardı. Fliografinin Orta Asya'dan gelen bir Osmanlı sanatı olduğunu da söyleyen Akkuş'un ve ekibinin çalışmaları büyük beğeni topladı.

Filografi nedir?
Çivi ve tel kullanılarak yapılan bir sanat türü olan filografi, çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik görününüm kazandırılması işlemi olarak tanımlanır. Filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebiliyor. Tasarlanmış bir motifin veya desenin ahşap malzeme üzerinde çivi ile çakılıp arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilerek farklı motif veya desenlerin ortaya çıkarılması ile oluşan bir sanattır filografi. Yeteri kadar uygulanmadığı için giderek yok olan bir sanattır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.