Erzurum Düzenleme Tarihi : 22 Mayıs 2021 14:01 Haber Girişi : 20 Mayıs 2021 12:43

PANDEMİ KELEBEKLERE YARADI

PANDEMİ KELEBEKLERE YARADI
Erzurum faunasında bulunan ve önemli bir kısmı endemik tür olan kelebekler, pandemi nedeniyle kente gelemeyen ?turist? kılığındaki kaçakçıların elinden kurtuldu.

ERZURUM AJANS - Onur SAĞSÖZ / Biyo çeşitliliğiyle dünyanın gözdesi olan Türkiye özellikle kelebek türleriyle dikkat çekiyor. Tüm Avrupa ülkelerinde 482 kelebek türü bulunurken, bu rakam Türkiye’de 381, Erzurum’da ise 244 olarak biliniyor.

 

Önemli bir kısmı Palandöken Dağı’nda görülen kelebekler son yıllarda ‘turist’ kılığında kente gelen yaban hayatı kaçakçılarının gözdesi halindeydi. Ticari amaçla koleksiyonerler başta olmak üzere bir takım bilimsel çalışmalarda kullanılmak için yurt dışına kaçırılan kelebekler, Pandemi döneminde uygulanan seyahat yasakları nedeniyle kaçakçıların eline düşmekten kurtuldu.

 

 

TABİAT ANANIN DENGESİ!

 

Kelebeklerle birlikte toplanan endemik yılan ve güveler de son iki yıl içinde yurt dışına çıkarılamadı. Doğa Koruma Merkezi’nin biyo çeşitliliği korumak adına yaptığı farkındalık çalışmalarıyla gündeme gelen yaban hayatı kaçakçılığının, yasal zeminden önce pandemiyle önlenmesi tabiat ananın dengesi olarak yorumlandı. 

 

 

İŞTE ERZURUM’DA GÖRÜLEN TÜRLER

 

Erzurum faunasında yer alan 244 tür kelebek içinde kaçakçıların en çok yakalamak istediği türler şunlar. Balkan Menekşe mavisi, Tankerin çokgözlüsü, Merhaba çokgözlüsü, Çokgözlü Diana, Esmer korubeni, Teberda çokgözlüsü, Artvin çokgözlüsü, Urartu esmer perisi, Mecnun güzelesmeri, Kafkasya zıpzıp, Zegris, Karamavi, Güzel amannisa, Harem güzelesmeri, Hazır Piri Reis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Koçak 22 Mayıs 2021 16:31

    Onur bey, sekmen ismi geçmiyor haberde çok şaşırdım