Bölge Haber Girişi : 03 Nisan 2011 13:58

Paramediklere enkazda ders!..

Paramediklere enkazda ders!..
Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik programı öğrencileri, enkazda gördükleri derste birçok ilkle tanıştı.

Erzurum Ajans-Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik programı öğrencileri, enkazda gördükleri derste birçok ilkle tanıştı.

Kent merkezine 14 kilometre uzaklıktaki kaplıcaları ile ünlü Aziziye ilçesinde, Nene Hatun filminin çekimlerinin yapıldığı 200 Evler Mahallesi'ndeki harabe binaların enkazına götürülen 15'i kadın toplam 20 paramedik öğrencisine enkazda canlı kurtarma dersi verildi. Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği elemanları tarafından gün boyu eğitilen öğrenciler, arama ve kurtarmada kullanılan birçok aletin nasıl kullandığını öğrendi. Enkazda ses dinleme ve yaralı arama operasyonlarını başarı ile geçen paramedik

öğrencileri en büyük ilgiyi dersten önce çok korktukları Labrador cinsi Herkül isimli köpeğe gösterdiler. Öğrenciler korkup yanına yaklaşmadıkları Herkülle birlikte enkazda yaralı arayıp, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Hayatlarının en zor dersini gördüklerini söyleyen ikinci sınıf öğrencisi Sevinç Öztürk, "Bizler 112 Acil Servis'te görev yapacak öğrencileriz. Artık ambulanslarda doktor yerine bizler olacağız. Deprem, sel ve çığ gibi doğal afelerde birlikte görev yaptığımız Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik elemanları ile enkaz altındaki yaralılara kısa sürede nasıl ulaşırız onun eğitimini aldık. Şimdi onlarla birlikte enkazda daha iyi çalışıp yaralılara kısa sürede ulaşarak müdahale yapabileceğiz" dedi.

Paramediklere enkazda çalışma usullerini aşama aşama öğrettiklerini vurgulayan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birim amiri Uğur Yücel, "Teorikte eğitim verdiğimiz öğrencilere enkazda pratik yaptırdık. Artık onlarda afetlerde neler yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Bayan öğrencilerin enkazda kilolarca ağırlıktaki kesme, delme ve ayırma aletlerini kaldırıp kullanmalarını takdir ettik. Hepsi enkazda canlı kurtarma dersinden başarı ile geçtiler" diye konuştu.

Öte yandan enkaz bölgesinde ders gören öğrenci ve sivil savunma arama kurtarma birlik ekiplerine mahalle sakinleri evlerinde yaptıkları ayranları çocukları ile göndererek ikram etti.

KUTU PARAMEDİK NEDİR?

Paramedik, hasta ve yaralılara acil tıbbi bakımı hastane dışında (Ambulans) profesyonel seviyede başlatan, ambulansla transport esnasında devam ettiren, acil serviste hasta ve yaralıları teslim alan sağlıkçılara gerekli bilgi ve evrakları teslim edinceye kadar görevine devam eden, aynı zamanda ambulansın sürücülüğünü de yapan iki yıllık üniversite mezunu, ön lisans diplomalı sağlık personelidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.