Erzurum Haber Girişi : 28 Nisan 2022 18:58

Pençe operasyonlarında bin 67 terörist etkisiz hale getirildi

Pençe operasyonlarında bin 67 terörist etkisiz hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği 'Pençe operasyonları' ile terör örgütüne ağır darbe vurdu.

ERZURUM AJANS / 2019'da Hakurk ile başlayıp Sinat-Haftanin ile devam eden, Metina ve Avaşin-Basyan ile genişleyen ve son olarak Zap bölgesi ile devam eden Pençe operasyonlarında şu ana kadar bin 67 terörist etkisiz hale getirildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terörle mücadelede yeni bir güvenlik konseptine gidildiğini açıklamasının ardından Irak'ın kuzeyindeki terör yuvaları düzenlenen operasyonlarla dağıtıldı. "Pençe serisi" olarak adlandırılan bu operasyonlardan ilki üç sene önce gerçekleştirildi. Hakurk bölgesinde terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlatılan operasyon için 27 Mayıs 2019'da düğmeye basıldı.

 

Operasyon çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ateş destek vasıtalarının atışları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçakların hava harekatıyla yumuşatılan hedef bölgesine hava hücum harekatıyla komandolar indirildi. Belirlenen hedeflerin başarıyla kontrol altına alınmasının ardından harekatın yeni safhasına geçildi. Devam eden operasyonun alanının genişletilmesiyle gerçekleştirilen Pençe-2 Operasyonu'nda terör yuvaları parçalandı. Mehmetçik, Pençe 1 Operasyonu'nda 126, Pençe-2 Operasyonu'nda ise 102 teröristi etkisiz hale getirdi.

 

Pençe-3 Operasyonu'nda 102 terörist etkisiz hale getirildi

 

Hudut güvenliğine yönelik Hakurk'tan gelen tehdidin büyük oranda bertaraf edilmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir sonraki hedefi Sinat-Haftanin bölgesindeki terör yuvaları oldu. Milli Savunma Bakanlığı, 24 Ağustos 2019'da hudut güvenliğini ileriden sağlamak, teröristlerle ait mağara ve sığınakları imha etmek maksadıyla Sinat-Haftanin bölgesinde Pençe-3 Operasyonu'nun başlatıldığını açıkladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçaklar, Kara Havacılık unsurları, SİHA/İHA'larla desteklenen operasyon çerçevesinde terör örgütüne ait hedefler tek tek imha edildi. Söz konusu operasyonlarla koordineli çok sayıda hava harekatı da gerçekleştirilirken, Pençe-3 Operasyonu'nda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 102 oldu.

 

81 hedef imha edildi

 

Terörle mücadelenin artan bir tempoda devam ettiği sonraki süreçte Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran 2020'de yeni bir harekatın hayata geçirildiğini, "Türk savaş uçakları teröristlerin inlerini başlarına yıkıyor" ifadesiyle duyurdu. Pençe-Kartal adı verilen operasyon çerçevesinde Irak'ın kuzeyinde teröristler tarafından üs olarak kullanılan Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'taki terör hedeflerine hava harekatı düzenlendi. Teröristlere ait barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan 81 hedefin imha edildiği operasyona yurt genelindeki muharip üslerden kalkan savaş uçaklarının yanı sıra, İHA'lar, HİK ile tanker uçakları da katıldı. Hava harekatlarında büyük oranda yerli ve milli akıllı mühimmat kullanıldı. Hava harekatının hemen ardından Mehmetçik bir kez daha terör hedeflerini imha etmek üzere Irak'ın kuzeyine harekat düzenledi. İHA

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.