PISA sonuçları

 

15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen bilimi seviyelerinin ölçüldüğu 2022 yılına ait  PİSA araştırma sonuçları açıklandı.

 

Türkiye orta sıralarda yer alsa da, matematikte 39, fende 34 ve okumada 36. sıralarda. Bu sıralama ile OECD ülkeleri ortalamasının altında kaldı. Sınava giren öğrencilerden okuduğunu anlamayanların oranı %66.   

 

PİSA sonuçlarının ötesinde ükemiz adına bir başka acı gerçek ise şu. Toplum olarak hemen hemen yok denecek kadar az okuyoruz. Okusak da okuduğumuzu anlamıyoruz. OECD'ye göre ise ülkemiz insanının % 40'ı okuduğunu anlamıyor. Ülkemizde düzenli kitap okuma oranımız % 0,1.  Kitabın toplum yaşamanında önem sıralamasında yeri ise 235. sırada. Öğrencilerin karne başarısını kitapla òdüllendirmede 80. sıradayız. Okumak için satın alınan kitapların bile %37'si okunmuyor.

 

Eğitimde negatif rakam ve oranları pozitife çevirmekten başka çıkar yol yok. Bunun da yolu bilimsel, çağdaş ve analitik bir eğitim anlayışından geçer.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ejder 12 Aralık 2023 20:05

    "Eğitimde negatif rakam ve oranları pozitife çevirmekten başka çıkar yol yok. Bunun da yolu bilimsel, çağdaş ve analitik bir eğitim anlayışından geçer." Sayın hocam 2016 dan önce PİSA sonuçlarını pozitif yönde etki yapan ve dünya çapında kalitesini ispat edip marka olan bu okulların kapatılmasına seyirci kalındı. PİSA 2022 sonuçları şuan ki eğitimin neticesi. Başka ne bekleniyor.