Siyaset Haber Girişi : 31 Mart 2022 17:47

Plan Bütçe Komisyonu'nda tartıştılar

Plan Bütçe Komisyonu'nda tartıştılar
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Erzurumlu iki vekilin söz düellosuna sahne oldu.

ERZURUM AJANS / Onur SAĞSÖZ - İYİ Partili Naci Cinisli, “Artık borcu çeviremez hâle gelen belediyeler kendi şehirlerindeki arazileri kelepir fiyatlara satıyorlar” dedi. AK Partili İbrahim Aydemir, bu iddiaya itiraz etti.

 

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer’in başkanlığını yaptığı Plan Bütçe Komisyonu’nda söz alan İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli, AK Partili belediyelerin borçlarını kapatmak için bankalara arazi sattığını ileri sürerek, Erzurum’u örnek gösterdi. Bu duruma itiraz AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir’den geldi. İki milletvekili arasında yaşanan söz düellosu Meclis tutanaklarına böyle yansıdı.   

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Sayın Başkanım, bir tamamlama yapmak istiyorum. Bu uygulamalarla devletin hazinesine para ihtiyacı karşılanırken buna benzer uygulamaları belediyeler de yapıyorlar. Artık borcu çeviremez hâle gelen belediyeler kendi şehirlerindeki arazileri kelepir fiyatlara satıyorlar. Ben Erzurum Milletvekili olarak bunu Erzurum'da çok fazlasıyla yaşıyorum. Şehrin en güzel yerlerindeki araziler satılıyor ve hukuksuz bir uygulama da var. Ben, buradan bakanlığa da bir ihbarda bulunayım, bunu Meclis Genel Kurulunda da zamanında söylemiştim. Bu araziler, imarsız bazı araziler bankalara satılıyor, devlet bankalarına satılıyor. Benim bildiğim kadarıyla bankaların faaliyet alanında gayrimenkul spekülasyonu yoktur. Gayrimenkul alıp satma ancak bir genel müdürlük, bir şube kendisine ihtiyacı olan bir şeyi alıp satar. Yoksa bankaların üzerindeki gayrimenkuller yüktür, onu bir an önce elden çıkarmaya bakar fakat Erzurum Belediyesi arazileri bankalara satıyor ve bunu itiraf ettiler. Ayrıca, bu bankalar tabii ki bunlardan kurtulmak için, imarsız arsaları satmak için uğraşıp bunları uygun fiyatlara tekrar satma cihetine gidiyor ve bu arsaları belediyenin yakınları, eş dost alıp daha sonra buralara imar çıkarılarak inanılmaz fiyatlara çıkıyor. Bir yerde arsa aklama yapılıyor banka üzerinden, normalde alamayacak insanlar onları arsa üzerinden sahipleniyorlar, imar çıkıyor ve inanılmaz servetlere kavuşuyorlar ki, bunlar belediyenin ve maalesef bir partinin -ki burada hangi parti olduğu herhâlde bellidir- çevresindeki insanların sahip olduğu arsalar hâline geliyor. Bunun da kayıtlara geçmesini istedim. Size de bu konuda bir yerde, bir ihbarda bulunmak durumda kaldım. Teşekkür ederim.

 

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER – Evet, Sayın Aydemir.

Buyurun lütfen.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Ben, yedi yıldır Plan ve Bütçe Komisyonu üyesiyim. Burada, değişen üye arkadaşlarımız oldu, çok sayıda oldu. Mümkün mertebe, yerelle ilgili çok kayıt düşülmez burada. Düşülmesi de gerekebilir, siyaset yapıyoruz ama bu neviden suçlayıcı bir tarz hiç yakışık kalmıyor; bir. İki, Erzurum Büyükşehir Belediyesiyle ilgili ifadelerinin tamamı ama tamamı hakikat dışı, olur mu böyle bir şey?

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Geneli örnek verdim, durum tespiti.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Neyi almışız da kardeşim, neyi almışız da kime vermişiz?

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Televizyonda itiraf etti beyefendi.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Hayır efendim, yok böyle bir şey. Hangi yakınına vermiş? Ya, bu çok ciddi bir suçlama. Olur mu böyle bir şey ya?

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Alanlar parti yakını.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Kim? Mesela bir tane söyler misin? Bir tane istiyorum ağabeyciğim.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Söylersem mahcup olursunuz İbrahim Bey.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Bak, Naci Bey, canım benim bak şunu konuşalım. Bak burada siyaset yapmak ayrı...

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Mahcup etmek istemem sizi burada.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Hayır, efendim söyleyin. Mahcup olmak istiyorum, söyleyin. Hayır, efendim yok böyle bir şey. Dedikoduyla konuşmak doğru değil. Ayıp, günah, yazık olur mu böyle bir şey ya? Şimdi adama öyle bir suçlama yapıyorsun ki partili birini almış birine vermiş, kime vermiş kardeşim, kime vermiş? Ben duymadım. Varsa böyle bir şey söyleyelim, konuşalım, çok açık söylüyorum. Olur mu böyle bir şey ya yazık günah. Adamcağız 2014’te Belediye Başkanı olmuş, Erzurum'un çehresini değiştirmiş, gayret ediyor, çalışıyor, sonra bizim hemşerimiz. Varsa böyle bir hal.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Ben isim vermedim Türkiye genelinde olanı söylüyorum.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Güzel kardeşim Naci Bey, çok ciddi bir suçlama yapıyorsun. Burada hem de diyorsunuz.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Bunu Genel Kurulda da söyledim.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Olur mu böyle bir şey ya? Genel Kurulda duysam, Genel Kurulda da itiraz ederim, olmaz böyle bir şey. Olur mu güzel kardeşim ya! Orada bizim hemşerimiz gayret sarf ediyor. Hiç ben bugüne kadar.... Varsa faullü bir hal koyalım orta yere. Olur mu? Ben Erzurum'u yaşayan bir adamım, Erzurum'da değil bak Erzurum'u yaşayan bir adamım, hayatının tamamını Erzurum'da geçirmiş bir adamım. Arkadaş, şunu yapalım: Noksanlar varsa söyleyelim, hay hay, memnuniyetle ama olmadık şeylerle, dedikodular üzerinde olur mu güzel kardeşim ya! Bunu ben katiyen reddediyorum, doğru bulmuyorum.

 

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER – 2 Erzurumlu Komisyon üyemizin bu konuda uzlaşacağından eminim.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Efendim, bak, şimdi burada bir mevzu görüşüyoruz arkadaş, böyle olmaz. Bizim Belediye Başkanımız, iki dönem milletvekilliği yapmış, şurada oturmuş bir adam. Plan ve Bütçe Komisyonunu bilen adam, devleti bilen adam, İstanbul'u bilen adam ve Erzurum'un çehresini değiştiren adam. Ben, her yerde söylüyorum, ben yedi yıldır milletvekiliyim Belediye Başkanının makamına yedi defa gitmiş miyim? Vallahi gitmemişim, o kendi işini yapar, ben kendi işimi yaparım ama hak tesliminde adamın yaptığını söyleyeceğiz artı bir de onun hukuku benim namusum. Olmaz. Sadece onun mu? İYİ Parti'li herhangi bir belediye başkanıyla ilgili de ben bunu düşünürüm. Burada bunları niye konuşalım güzel kardeşim ya? Bunlara gerek yok. O yüzden Naci Bey, buranın durumun sen bilmiyorsun, benim kardeşimsin, seni seviyorum ancak buradaki yapı efendim yereldeki hesaplaşmayı külliyen reddeden bir yapıdır. Burada hepimiz siyaset yapıyoruz ama bir ölçü üzere yapıyoruz olur mu? Ben yoktum rektörle ilgili de not düşmüşsün gerek yok ki bunlara. Varsa, bunların söyleneceği şekil farklıdır bir defa ona özel bir ambalaj koyarsınız, konuşursunuz. Onun dışındakiler hakikaten kırıcı ve muhatap burada olmayınca ne olacak? Ben Erzurum Milletvekiliyim, burada benim hemşerilerim var, burada da var, biri çıkıp size mutlaka bunun cevabını verecek, verdiği zaman da burada sevimsiz bir hal çıkacak orta yere, gerek yok ki buna.

Teşekkür ediyorum.

 

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER – Evet, uzatmadan tatlıya bağlayalım inşallah.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - İbrahim Aydemir Bey, benim çok sevdiğim, saydığım bir hemşerim ve son derece de kıymetli bir milletvekili. Tabii ki koruma istemesini de ben çok doğal buluyorum fakat ben buradaki örnekleri gerek üniversite örneği gerek belediye örneğini verirken Türkiye genelinde de böyle hadiselerin olduğunu olabileceğini varsayarak ve bildiğim için söylüyorum. Bu iddiamı Sayın Belediye Başkanımız, kendi televizyonunda Erzurum’da kendi belediyesinin de hakim olduğu televizyon ekranın da cevap verdi ve doğruladı benim bu sözlerimi. O doğruladıktan sonra burada daha fazla tartışmaya gerek yok. Ben bunun videosunu da size gönderirim.

 

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) – Bildiğiniz bir şey varsa savcılığa verebilirsiniz.

 

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER – Evet, Sayın Cinisli maksat hasıl oldu.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • remzi konar 02 Nisan 2022 23:57

    ibrahim aydemir cumhuriyet caddesi ve mumcu caddesinde bulunan çok sayıda eski güzel ağaçlar akp li belediye tarafından kesildi yerine erzurum iklimine uygun olmayan ağaçlar dikildi şu an dikilen ağaçlar çoğunlukla kurudular. acaba ibrahim aydemirin haberi oldumu farrkındamı belediye başkanına ağaçların hesabını sordumu biraz erzurumun sorunlarını ele alsın belediye başkanları görev sürelerini doldurup çekip gidecekler biz yine erzurumlular sorunlar ile başbaşa kalacagız bu yüzden belediye başkanlarını savunmayı bırakın hizmet etmek için çaba gösterin.

  • remzi konar 02 Nisan 2022 23:40

    ibrahim aydemir uzun süreden bugüne kadar milletvekili erzurum ile ilgili hiç bir yatırım hizmet görmedik yazık oy aldığı erzuruma ve erzurumlulara hizmet getirse iyi olur belediye başkanını savunmayı bıraksa iyi olur başkanların erzurumda ne yapıyorlar bundan bile habersiz yaklaşık 20 sene akp belediyeleri erzurum esnaflarının bulunduğu taş mağazalar caddesi ,tebrizkapı esnafını,cumhuriyet caddesi esnafnıı mumcu caddesi esnaflarını yok ettiler binaları işyerlerini elinden alınıp yıkılan binaları yok edildi eski tarihi okularımızı yıkıp ortadan kaldırdılar.acaba ibrahim aydemirin bunlardan haberi varmı

  • Dadaş kral 02 Nisan 2022 17:58

    Syn aydemir erzurum icin naptin hic birsey hic birgunde erzurumu savunmadin erzurum millet vekillerinin aldiklari paralar helal degil benim hakkim haram olsun

  • halis demir 01 Nisan 2022 15:57

    belediye ve üniversite çiftlik olmuş buradan açık açık yazıyorum aynı soy isme sahip akademik personel sayısı araştırılsın lütfen. adamın kendi kızı damadı oğlu üniversitede. soyisimlerden gidin bakın. bu kadar hodri meydan. yüreği alan gelsin.

  • yakutiyeli 01 Nisan 2022 14:59

    vekil aydemir ne yapmışki bu şehre anca süslensin ankaradan bu tarafa gelmesin vatandaş çok sinirli vallahi kapısından kovar aydemiri

  • nihat özdemir 01 Nisan 2022 10:00

    Didişmeyi bırakın el ele verin hızlı treni buraya getirin. Yoksa aldığınız maaşlar haram olsun.

  • Ramazan Kaya 01 Nisan 2022 09:23

    Yazık gerçekten yazık 'biz siyaset yapıyoruz' Başka söze gerek yok. Adam her şeyi açık açık söylemiş fakat Aydemir siyaset peşinde. Kardeşinin ESKİ Gnl. Mdr.de bir gecede müdürlükten daire başkanlığına atanması da mı yalan. Verasetçi zihniyetin yobaz zihniyetin çok güzel bir örneği oldunuz.