Romanya'nın ışığı, Türkiye'nin yıldızı Lumına

Osmanlı'nın 500 yıl egemenlik sürdüğü Tuna boylarında şimdi, torunları çalışmaları ve hizmetleriyle  bütün gönülleri fethetmiş durumda. İş dünyası deyince Türkler en önde, eğitim deyince Fetullah Gülen Hoca birincilik kürsüsünde? Dört bir yana mührünü vurmayı başarmış olan Türkler, dünyanın her yanında olduğu gibi Romanya'da da fark yaratmayı başarmışlar.

Romanya gezimizin ikinci gününde, Erzurum'un yanı sıra İstanbul ve Ankara'dan gelen misafirler, son derece düzenli bir organizasyonla önce Bükreş'te çok büyük bir şöhrete ulaşan Lumına Eğitim Kurumları bünyesindeki liseye gitti. Dünya çapında ödüllere sahip bu lisede, Türk öğretmenlerin yanı sıra Rumen hocalar da görev yapıyor. Binin üzerindeki  öğrencisi ile son derece saygın bir yere sahip olan bu Türk lisesi, yarınların Romanya'sını yönetecek gençleri yetiştiriyor.

Türkçeyi ana dilleri gibi güzel konuşan öğrenciler, yalnızca Türkçe bilmekle kalmamış aynı zamanda hem Türk tarihine ve kültürüne vakıflar, hem de Türk dostu gençler. Okul müdüründen öğreniyoruz, Rumen gençler arasında sayısal zekaya sahip öğrenci sayısı çok fazlaymış. Bu sebeple dünya ölçeğinde düzenlenen matematik olimpiyatında altın madalyaların çoğu Lumına  lisesine gidiyormuş.

Romanya, bir AB ülkesi olmasına rağmen öteki AB ülkelerine göre zayıf bir ekonomiye sahip. Düşünün ki on beş yıllık bir lise öğretmeni ayda 150 euro maaş alıyor. Neyse ki Çavusesku'dan kalma bir imkan sayesinde hemen herkesin bir evi ve kendi ürettikleri Dacıa marka otomobili var. Gıda ürünleri Türkiye'ye göre ucuz olmasına karşın tekstil ve beyaz eşya ise bize göre pahalı.

Doğu bloğu devletlerinde komünist rejimin hızla sarsıldığı 1989 sonlarında Romanya'da ilk gösteriler başladı. Gösterilerin kanlı biçimde bastırılması, ülke çapında gerginliğin artmasına sebep oldu. Ordunun, ayaklanan halkın yanında yer alması üzerine, ülkeden kaçmak isteyen Çavuşesku, yakalanarak hanımı ile birlikte yargılandıktan sonra kurşuna dizildi. Yönetimi üstlenen Ulusal Kurtuluş Cephesi, sosyalist rejime son vererek, çok partili sisteme geçiş yolunu açtı. Nisan 1990'da ilk serbest seçimlerin yapıldığı Romanya'da, iktidarda sosyalist parti var.  Gençler değilse bile yaşı ellinin üzerinde olan kişilerde, demokrasiye ve özgürlüğe rağmen hala Çavuşesku dönemine derin bir özlem duyuluyor.

"Herkesin işi ve sosyal garantisi vardı. Eğitim bedavaydı, sağlık bedavaydı. Şimdi öyle değil. Bir yanda aşırı büyüyen işsizlik öte yanda geçim derdi var" diyor, bazı Rumenler?

Vakit artık akşam olmuştu. Yani büyük heyecanın yaşanmasına ramak kalmıştı. Mihmandarlarımız "ancak gideriz" diyerek, Bükreş gezisini kesip bizleri törenin yapılacağı kongre ve kültür merkezine götürdüler.

Manzara muhteşemdi. Binanın dört bir yanı Türk ve Romanya bayraklarıyla donatılmıştı. Birbirinden şık giyinmiş hanımlar, beyler ve gençler çoktan salondaki yerlerini almışlardı.

Türkçe Olimpiyatları Romanya finali ve "Türk ? Romen Kültür Gala'sı, 300 öğrencinin sergiledikleri kültür ziyafeti ile noktalandı. Üç Romen bakanın izlediği geceye; siyaset, ekonomi, sanat ve medya dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Lumına Eğitim Kurumları'nın düzenlediği Romanya'nın çok kültürlü en büyük organizasyonu "Türk ? Romen Kültür Galası'nı ünlü Romen sunucu Andreea Marin ile Türkiye'den tecrübeli isim Kemal Ayyıldız birlikte takdim etti.

Dereceye giren öğrencilere ödüllerini veren Başbakan Yardımcısı Daniel Chiţoiu, Turizm Bakanı Maria Grapini ve Sosyal Diyalog'dan Sorumlu Bakan Doina Adriana Pană, gösterileri büyük bir hayranlıkla izlediklerini ifade ederek, böyle olağanüstü güzel bir atmosferi yaşattıkları için Lumına Eğitim Kurumu yetkililerini kutladı. Bakan Grapini, "Bu okulların başarılı eğitim yönünü biliyordum. Ancak bu akşam bir başka yönünü de gördüm. Çocukların, birbirini tanıma, sevme heyecanlarını gördüm." dedi. Daha önce öğretmenlik de yaptığını ifade eden Bakan Pană ise, "Böyle bir gösteriyi sunmak için nasıl bir emek sarf edilmesi gerektiğini çok iyi biliyorum. Sadece çalışma değil yürekten isteyerek yapılması da çok çok önemli. Bu akşam bize gösterdiniz ki sizler Romen halkını, kültürünü, değerlerini seviyor, sayıyorsunuz. Biz de sizi seviyor, sayıyoruz. Ümit ediyorum ki iki ülke arasındaki ilişkiler de sahnedeki gösteriler gibi mükemmel olsun." diye konuştu.

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil de gecede yaptığı konuşmada artık geleneksel hale gelen kültür organizasyonunda emeği geçen herkesi tebrik ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE ? ROMANYA ARASINDA KÜLTÜR KÖPRÜSÜ KURDULAR

Kültürlerin, evrensel insani değerlerle şekillendiğini söyleyen Lumına Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gürsoy, tüm medeniyetlerin diyalog ve uzlaşı köprüleriyle birbirlerine yaklaştığını ifade etti. Gürsoy, "Bu Gala ile farklılıkların aslında fark edilmeyecek kadar küçük, ortak noktaların ise aynadaki gerçek yansımamız olduğunu göstermek istedik." dedi.

Programda, geleneksel Romen halkoyunları ve Türkiye'nin çeşitli yörelerine ait folklor ekipleri sahnede ortak bir koreografide buluştu. Lumına Eğitim Kurumlarında öğrenim gören 46 ülke çocuklarının Türkçe ve Romence hünerlerini sergiledikleri; şarkı, şiir ve folklor gösterileri ile tam bir kültür mozaik'i oluşturdular. Gösteriler, seyirciler tarafından sık sık alkışlandı.

Romanyaya gitmişken, elbette ki hem Çavuşesku'nun yapımına başlattığı ama göremediği o muhteşem sarayı görmek istiyordum, hem de Türk şehitliğini?

Öyle de yaptık. Gezmeyle bir haftaya dahi bitiremeyeceğiniz bu saray, yer yüzündeki en büyük yapıların başında geliyor. Toplam dört milyar dolara mal olan sarayın yapımında 7 bin mimar ve mühendis görev almış, 40 bin işçi çalışmış. Sarayda kullanılan mermerden perdeye kadar her ürün Romanya'nın farklı kentlerinde üretilmiş. Halen ancak onda biri kullanılan sarayın toplam 2 bin 500 odası bulunuyor. Bakanlıklar, başbakanlık ve parlamento bu sarayın içinde yer almasına karşın, sanki binada kimse yokmuş gibi hissediyorsunuz.

ROMANYADA TÜRK NUFUS


Romanya'da yaşayan Türk kökenli halk 120 bin civarında. Bunların bir kısmı Rumeli Türkü, bir kısmı da Tatar Türkü. Ayrıca Romanya'da Osmanlı'dan önce bu topraklara ayak basmış Gagavuz Türkleri de yaşamakta. 11. yüzyılda Asya'dan, Balkanlar'a göçtükleri, Peçenekler'le aynı soydan geldikleri ve Uz (Oğuz) Türklerinden oldukları öne sürülmektedir. Bunlar, Peçenekler gibi Avrupalı halklar arasında erimemiş ve şu an Moldavya'daki Gagavuzya bölgesinde özerk bir toplum. Türk olduklarını söyleyip, Türkçe konuşuyorlar, ancak Hıristiyanlığı seçmişler. Moldova'da 200 bin Gagavuz varken, Romanya'da 5 bine yakın Gagavuz Türk'ü yaşamakta ve bunlar Türkçe konuşmakta.

OSMANLI MEZARLIĞI

Şehirde bir Osmanlı mezarlığı var. Birinci Dünya Savaşında Galiçya cephesinde savaşan Osmanlı ordusunun askerleri yatıyor burada. Anadolu'dan yüzlerce kilometre uzakta, Anadolu insanının burada ne aradığını düşünüyorum?.Osmanlı ordusu İttihat ve terakkinin işgüzarlığı ile, Almanya'nın yanında savaşa giriyor.Romanya Cephesinde de 1914-18 yılları arasında 42 bin Mehmetçikle savaşıyor.Bu savaşta 6. Osmanlı Kolordusu 19 bin kayıp veriyor.Bunlar adına yapılan mezarlıkta, 939 askerimiz yatıyor. Bunlardan 500 tanesinin isimleri dahi belli değil, geri kalanın ise mezarları bile belli değil. Büyükelçi Hamdullah Suphi Tanrıöver`in 1932`de girişimleri ile kurulmuş olan mezarlık, temizliği ve düzeniyle de dikkat çekiyor.

Türk şehitliğinin tam karşısında ise, aralarında Çavusesku'nun da bulunduğu ünlü Rumenlerin mezarları var. Çoğunluğu "oda mezar" şeklinde inşa edilen bu mezarlık, ilginç mimarisi ve taş ustalığıyla dikkatleri celp ediyor.

Bükreş muhteşem mimarisi ve sakin haliyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi bir kent?

Artık veda zamanı gelmişti. Yorucu ama bi o kadar da duygu yüklü ve heyecanlı günün ardından konakladığımız otelin yolunu tuttuk. Vakit gece yarısını çoktan geçmişti. Sabah Türkiye'ye dönmek dönecektik. Kısa ama coşkulu geçern bu gezide bizlere evsahipliği eden Lumına Eğitim Kurumları'nın çok değerli yöneticileriyle vedalaşıp, hoş hatıralarla Romanya'dan ayrıldık.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.