Ekonomi Haber Girişi : 03 Kasım 2012 14:00

Sanayiciler yasanın devam etmesini istiyor

Sanayiciler yasanın devam etmesini istiyor
Türkiye’de, 36 ilde uygulan 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın 31 Aralık 2012 tarihinde bitecek olması sanayicileri endişelendiriyor.
Erzurum Ajans-Türkiye’de, 36 ilde uygulan 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın 31 Aralık 2012 tarihinde bitecek olması sanayicileri endişelendiriyor.

Bartın’da 5084 sayılı Teşvik Yasasının başlamasıyla 2007 yılında Bartın Organize Sanayi Bölgesi’ne fabrika kuran ve Bartın’da birçok işsizi iş sahibi yapan sanayiciler yasanın bitmesi ile fabrikalarını küçülteceklerini ya da teşvik olan bir bölgede ticaretlerine devam edeceklerini söylediler. Konuyla ilgili açıklama yapan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, “Sanayicilerimiz ile yaptığımız görüşmede en fazla karşılaştığımız sıkıntı 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın 31 Aralık 2012 tarihinde bitecek olmasıdır. Bu yasanın sanayiciler tarafından 31 Aralık 2012 tarihinden sonrada devam etmesini istemeleridir. 5084 sayılı yasası bilindiği gibi 8 bin 500 kişilik istihdam sağlamaktadır. Neticede sanayiciler yasanın kalkmaması yönünde ve istihdam sayısının düşürülmemesi taraftarıdır. Yasanın devam etmesi noktasında hükümetimizden gerekli çalışmaları yapmalarını istiyoruz” dedi.

İş adamlarından Mescier Demir Çelik fabrikası sahibi Sabri Mescier ise, “Mescier Demir Çelik fabrikası olarak 2007 yılında 5084 sayılı yasanın çıkması ile Bartın’da yatırıma başladık. İlk başladığımızda 60 dönüm üzerinde çalışmaya başladık. Şu anda 200 dönümlük arazi üzerinde 5084 sayılı yasa sayesinde çalışmaya başladık. Kendi branşımız adı altında 201o yılında ihracat birincisi ve ikincisi olduk. Bu çalışmalarımız 5084 sayılı yasa sayesinde oldu. 5084 sayılı yasanın devam etmesini istiyoruz” dedi.
Bartın OSB’de faaliyet gösteren tekstil fabrikalarından Pinaldi Tekstil ve Pazarlama şirketi sahibi Ramazan Taş da, “2005 yılında Bartın’da faaliyete başladık. 150-200 civarında çalışan işçimiz vardı. 5084 sayılı yasa sayesinde işçi sayımızı bin 200’e çıkardık. 5084 sayılı yasa 31 Aralık 2012 bitecek. Yasası bittikten sonra bizim halimiz ne olacak. Yasa biterse ya küçülmeye gideceğiz. Yada başka bir çare bulacağız” dedi.
Son olarak Bartın’da plastik boru üretimi yapan, Türkiye’nin birçok iline ithalat yapan Yelkenciler Yepsa plastik fabrikası sahibi Muzaffer Yelkenci ise, “Altı yıldır devam eden 5084 sayılı Teşvik Yasası’ndan Bartınlı sanayiciler yararlanmaktadır. Bunun neticesi olarak Türkiye’de olan işsizlik oranı yüzde 8 iken Bartın’da yüzde 4 civarındadır. 5084 sayılı yasa bu yıl sonu ile bitecektir. Bunun devamı noktasında Ekonomi Bakanlığı karar alırsa bölge sanayicileri rahat edecektir. Alınmadığı takdirde bölgemizde en yoğun işçi çalıştıran konfeksiyon üzerine çalışan fabrikaların Bartın’ı terk edeceği kanaatindeyiz. Hatta yöresel Teşvik kapsamında olan Çankırı bölgesine bazı sanayici arkadaşların gidecekleri konusunda görüş bildirmektedirler” dedi.

Bu yıl itibariyle 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın biteceği iller şu şekilde:
"Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Batman, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Uşak, Van ve Yozgat vilayetidir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.