Kültür-Sanat Haber Girişi : 23 Şubat 2016 15:34

Sarı Gelin dizi oluyor

Sarı Gelin dizi oluyor
Erzurumlu yapımcı Sebahattin Kat, "Sarı Gelin"e dizi çekmek için harekete geçti.
Erzurumajans-Erzurumlu yapımcı Sebahattin Kat, "Sarı Gelin"e dizi çekmek için harekete geçti. Dizinin tamamı Erzurum'da çekilecek. 

Kat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e projeyi sundu. 

Daha önce Erzurum'da dizi ve sinema filmleri çeken Kat Prodüksiyon, dev bir proje için harekete geçti. Erzurumlu olan Kat Prodüksiyon Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Kat, Erzurum'un tanıtımına büyük katkı sunacak 'Sarı Gelin' dizisi için çalışmalara başladı. Kat, haftasonu Erzurum'u ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile bir araya gelerek, projeyi sundu ve destek istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile AK Parti Erzurum Milletvekillerinin de katıldığı görüşmede Sebahattin Kat, dizi projesiyle ilgili Bakan Ramazanoğlu'na detaylı bilgi verdi.

Erzurumlu Yapımcı Sebahattin Kat, İstanbul'da iş hayatını sürdürdüğü halde Erzurum'un tanıtımına önemli katkılar sunuyor. Daha önce de Erzurum'da dizi ve sinema filmleri çeken Kat, "Sarı Gelin" i konu alan dizi film çalışmasıyla da Erzurum'u Türkiye gündemine taşımaya hazırlanıyor.

ERZURUM'UN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SUNACAK

Yapımcı Sebahattin Kat, Erzurum'un tanıtımına ciddi katkı sunacak 'Sarı Gelin' projesiyle ilgili bir dizi ziyaretler gerçekleştirmek üzere Erzurum'a geldiğini ifade ederek, Erzurum açısından büyük şans olduğunu ifade ettiği Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile ekibinden yakın ilgi ve alaka gördüklerini, bunun da heyecanlarını daha da arttırdığını kaydetti.

Dönem dizisi olması nedeniyle titiz bir çalışma programı yürüteceklerinin altını çizen Kat, "Gerek senaryo ekibimiz ve gerekse henüz görüşmelerine başladığımız oyuncu kadrosunu titizlikle seçiyoruz. Erzurum'un tanıtıma ihtiyacı olan farklı bölgelerini, tarihi ve doğal güzelliklerini ülke gündemine taşımanın gayretinde olacağız. Bu konuda şehrin yöneticilerinden destek bekliyoruz. İnşallah zaman zaman Erzurum türküsü mü, yoksa Ermeni türküsü mü olduğu tartışılan Sarı Gelin'in gerçek bir Erzurum türküsü olduğunu tüm dünyaya ispatlayacağız." diye konuştu.

Kat, projeyle ilgili çalışmaların ve görüşmelerin sürdüğünü ve önümüzdeki süreçte projenin içeriği ve oyuncu kadrosuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirici detaylı açıklamalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

İŞTE 'SARI GELİN'İN HİKAYESİ

Sarı Gelin türküsü, Kuzeydoğu Anadolu Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların diğer adı da Kuman´dır. Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh ırmağı boyunda yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızıdır. Erzurumlu bir delikanlı sarışın Kıpçak beyinin kızına âşık olur ve Erzurumlu delikanlı ile sarışın Kıpçak kızının arasında Erzurum ve yöresinde yaşanmaktadır. Türk kültüründen etkilenen Ermeniler arasında birçok şifahî halk edebiyatı ürünümüzün yaşıyor olması, Sarı Gelin türküsünün, bir Ermeni türküsü olduğu iddiasının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Böyle bir şey yoktur. Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur.

Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlının ailesi, oğullarının kıpçak kızı ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler. Kız bey kızıdır.Bey de kızını vermez bu delikanlıya. Delikanlı sarışın güzel kızı kaçırmaya karar verir ve kaçırır. Kıpçak beyinin adamları iki kaçağın peşine düşer ve uzun bir takipten sonra bulurlar ve oğlanı öldürürler. O günden beri halkımız arasında bu hikâye dilden dile dolaşır. Türkü Dadaş türküsüdür ve Rahmetli Faruk Kaleli hocamız türküyü derleyerek bugünkü hale getirmiştir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mahmut Sefiloğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Bu dizide oynamak isterim