Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bir yılda ürettiği 56 milyon 43 bin 621 metreküp suyun yüzde 39'unun kayıp kaçak olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar
Sayıştay’ın 56 sayfalık 2023 yılı Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Denetim Raporu’nda tespit edilen 20 bulgudan biri ‘İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıp-Kaçak Oranının Yüksekliği’ oldu.
Sayıştay denetçileri konuyla ilgili kanun maddesine atıfta bulunarak, son üçün yılın kayıp kaçak oranlarına raporda yer verdi.
Müfettişler, “Söz konusu Yönetmelik’in “Su kayıplarının azaltılması” başlıklı 9’uncu maddesine göre; İdareler su kayıp oranlarını, büyükşehir ve il belediyesinde 2023 yılına kadar en fazla %30, 2028 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine; diğer belediyeler su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla %35, 2028 yılına kadar en fazla %30, 2033 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlüdür” ifadelerini kullanırken, 2023 yılındaki kayıp kaçak oranının yüzde 39 olduğunu kaydettiler.
Bu arada ESKİ tarafından tespite verilen cevapta; bulgu konusu hususun yerine getirilmesi adına gerekli çalışmaların yapılacağı ifade edilirken, Sayıştay denetçileri, su kayıplarının kontrolüne ilişkin mevzuat gerekliliklerinin tam olarak yerine getirilmediğini de saptadı.
Müfettişler raporda, “ESKİ tarafından su kaynakları, arıtma tesisleri, ana ve alt depolar ile terfi merkezlerinin önemli bölümünde debi ölçer cihazı bulundurulmaması nedeniyle, su kayıp ve kaçaklarının sağlıklı ölçülemediği tespit edilmiştir. Yapılan incelemede; detayları aşağıdaki tabloda da verildiği üzere, su kaynaklarının çıkış, bazı arıtma tesislerinin giriş ve çıkış boru hattı üzerine, ana ve alt depoların giriş ve çıkış boru hatları üzerine debi ölçer takılmadığı, dolayısıyla 3 merkez ve 17 merkez dışındaki ilçe belediyelerinden on dört ilçede kaynak ve alt bölgeler bazında su kayıp kaçaklarının ölçülemediği görülmüştür” denildi. Haber: Onur SAĞSÖZ / Erzurum AJANS
Şikayet etmeyeceksiniz.Biz seçtik.
3 gün oldu Lalapaşa MH.de su yok. ne arizaymis çözülemedi,daha oncesinden de kesinti haberi verilmedi ,ne zaman su verileceği de belli değil,kombi çalışmıyor soğukta oturuyoruz,yemek yapamıyoruz bulaşık yıkayamıyoruz,böyle rezillik olur mu?
Kaçak su var diye kaç gündür sularımız kesik bu nasıl bir anlayış kaç bin kişi var çalışan arasın bulsunlar bizi mağdur etmesinler yeter ki
kaçağı vurun vatandaşın sırtına elektriğin yarısı kadar gelen su faturası şimdi elektriğin iki katı geliyor evde sankı oto yıkama işletiyoruz
Erzurum halkı bunu kendine reva gördükten sonra isterse %100 olsun. O yüzden insanlar Erzurum'dan bir an önce ayrılmak istiyor.
Kaçak bedeli vatandaştan alınmasın. Bakın o zaman idareler kayıp suyu nasıl buluyor. Kayıp kaçak bedellerinin vatandaşa yüklenmesi yasaklanmalı
Siyasetin o acımasız yüzünü bu kurumda görebilirsiniz. Ya gidin bakın Birtane işi bilen personel yok. En üst kademeden en alt kademe memura varana kadar o makamlarda torpille oturuyor. Hiç birinin devlet millet,kurum diye bir derdi yok. Hısım akraba koruma kollama derdinde. Bilgisayar da bir tane islem yapamayan kisiler mevki makam sahibi olmuş.Ayaklarin baş. Başlarin ayak olduğu bir kurumda kayipta olacak, kaçak su kullanımına olacak.
Suyun birim fiyatı eylül ayındaki faturada yaklaşık 15 tl iken Kasım ayında 20 tl oldu kimseden artış duyurusu veya yerel medyada haber olmadı herkes memnun demekki. 50 tl olsun belki millet bitlenirse duyulur.
böyle olursa elbet su faturaları can yakar