Erzurum Haber Girişi : 10 Nisan 2012 16:30

Şehit aileleri ve gazilerin istekleri

Şehit aileleri ve gazilerin istekleri
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı bir süre önce derneğin genel merkezi tarafından Isparta’da yapılan toplantıyla ilgili açıklama yaptı.
Erzurum Ajans-Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı bir süre önce derneğin genel merkezi tarafından Isparta’da yapılan toplantıyla ilgili açıklama yaptı.
Isparta’nın ev sahipliğindeki toplantıya, genel merkez yönetiminin yanı sıra Isparta, Manisa, Konya, Afyonkarahisar, Erzurum, Osmaniye, Sakarya, İzmir, Karabük, Eskişehir, Antalya ve Denizli şubelerinin katıldığını ifade eden Kumartaşlı, derneğin Ankara'daki genel merkezinde bir süre önce toplantı yaptıklarını ve şube başkanları ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile görüştüklerini belirten Kumartaşlı, derneğin sorunlarını ilettiklerini söyledi.
Isparta'da yapılan toplantıda ise derneğin yaşadığı sorunlar ile üyelerin yaşadığı sorunların ele alındığını belirten Kumartaşlı, “Sonuç olarak ortada çok büyük bir bilgi kirliliği eksikliği olduğu, herkesin her duyduğunu gerçek sandığı, kanunlarla alabileceğimiz hakları camiamızdan bir grubun istemediği, devlet içindeki dışardan bir grubunda kanun maddelerinin kısıtlanmasını, kanunların çıkartılmasını istemediği çok net bir şekilde anlaşılmaktadır” dedi.
Derneğin iki temel sorunu olduğunu kaydeden Kumartaşlı, "İlk olarak iç dinamikler kendi camiamız içerisindeki muhalif olan grupların fevri davranarak, siyasi partilerin kuklası olmaları, hareket etmeleri, birliğin beraberliğin oluşmasını engellemeleri, şahsi husumetlerini dile getirerek tüm camiamızın geleceği ile ilgili çalışmaları sekteye uğrattıkları, kontrol edilemedikleri, yeterince çalışma yapılmadığını söylemeleri camiamızı üzmektedir. İkinci olarak dış dinamikler dediğimiz çevresel kitleler, siyasi partiler, ana muhalefet ve muhalefet partileri bizleri istedikleri gibi yönlendirmek istemektedirler. Hükümete karşı propaganda ve koşulsuz bir muhalefet yapmamızı istemektedir. Son derece kararlı ve ortada durmamız sonrasında siyasi partiler ile eşit mesafede görüşmeler yaptık" şeklinde konuştu.
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nin güçlü bir alt yapısının bulunduğuna dikkat çeken Kumartaşlı, şunları söyledi:
"Çalışmalarımızı saydığımız zorluklara rağmen yürütmekteyiz. Bu ülke için canlarını, kanlarını veren, aziz şehitlerimizin geride bıraktıkları emanetlerine anne, baba, eş ve çocuklarına sahip çıkarak onların şartlarını en güzele ulaştırmak, malul gazi, vazife malulü gazi, harp malulü gazilerimizin hayat seviyelerini düzeltmek, en yükseğe çıkarmak temel amacımızdır. Birlik beraberlik içersinde tek yumruk olarak sorunlarımızın mücadelesini vereceğimiz yere bizler bir birimizi yemekteyiz ve bunu gören terör yandaşları kötü niyetli kişiler amaçlarına ikinci kez ulaştıklarını görüyor ve seviniyorlar, önce canımızı, vücutlarımızın birer parçasını aldılar şimdide psikolojik olarak bizleri göçmüş birbirimize düşürmüş olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Lütfen birlik olalım tek yürek olalım."
Kumartaşlı, toplantıda alınan sonuç bildirisini de dağıttı. Toplantıda alınan sonuçta ülkenin bölünmez bütünlüğüne yapılan girişimlerde, toplumu bilinçlendirip, toplumsal tepkilerin provakatif eylemlere alet olmadan yapılması için aktif rol alınacağı vurgulandı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:
“Şehit anne ve baba maaşlarının her birine asgari ücret seviyesinde maaş bağlanmalıdır. Açlık sınırının altında olan harp ve vazife maluliyet maaşlarının toplumda kendilerine yaraşır hayat seviyesi sağlayacak seviyeye yükseltilerek onurlu hayat sürmeleri sağlanmalıdır. Devlet Övünç Madalyası verilenlere madalya maaşı en az asgari ücret seviyesinde olmalıdır. Eğitim yardımı ve ek ödeme, ihtiyaçları karşılayacak seviyede olmalıdır. Ek-77 genişletilmelidir. İş hakkı evli bekar ayrımı olmadan adil bir şekilde uygulanmalı ve tüm şehit çocuklarına iş hakkı verilmelidir. Kapsam harp ve vazife malullerini de kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Kira yardımı 10 yıldan 15 yıla çıkarılmalıdır. Ortez-protez, ilaç, hastane vb. katılım payları kaldırılmalıdır. Bakmakla yükümlü olanlar dahil. Özel hastaneler profosör muayeneler ve ameliyatlar dahil. Harp ve vazife malullerine konut verilmeli. Şehit, harp vazife malulleri ile malul gazi çocukları Özel dershane ve üniversitelerde burslu okutulmalıdır. Harp ve vazife malullerine elektrik ve su indirimi uygulanmalıdır. Bakıma muhtaç malullerinin tamamına bakıcı parası verilerek, miktarın en az 2 katına çıkarılmalıdır. Şehit aileleri, harp, vazife ve malul gazilerin iş kurmaları ve eğitim almaları için faizsiz destek kredisi verilmelidir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından yapılan yardımların eşit ve adil dağılımı için düzenleme yapılmalıdır. Mehmetçik Vakfı’nın yaptığı ödemelerdeki adaletsizlik giderilmelidir. Şehit aileleri, harp, vazife ve malul gazilere diğer dezavantajlı gruplara tanınan haklardan dolayı istifade etmeleri yerine mevzuat taraması yapılarak özel mevzuat oluşturulmalıdır. Yukarıda açıklanan maddelerin hayata geçmesi için gerek genel merkez, gerekse şubeler gerekli girişimlerde bulunacaktır.”
Sonuç bildirisinin atlında derneği genel başkanı Taner Uran’ın yanı sıra, 12 şube başkanının daha imzası yer aldı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.