Siyaset Haber Girişi : 18 Mart 2013 22:51

Şehitlere karanfil

Şehitlere karanfil
Başbakan Erdoğan, Çanakkale Şehitlerini Anma ve Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene katıldı.
Erzurumajans-Çanakkale Şehitlerini Anma ve Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan, "Çanakkale zaferimiz için bugüne kadar çok şey söylendi, yazıldı. Burada yatan on binlerce şehit kendilerine kefen biçilemeyecek kadar aziz, tarihe sığmayacak kadar büyüktürler. Çünkü onlar diridirler. Ama biz bilemeyiz. Buradaki aziz şehitler tek bir milletin, tek bir kavmin ferdi değil. Onlar büyük bir milletin mimarlarıdır. Onlar Türkiye'nin her ilinden, ilçesinden ve köyünden olduğu kadar bugün Balkanlar'ın Kafkasya'nın, Afrika kıtasındaki halkların da evlatlarıdır. Ayrıca onlar Avustralya'dan Arjantin'e, İslamabad'a kadar geniş bir coğrafyadakilerin dualarına mazhar olmuşlardır. Çanakkale, bizim 780 bin kilometrekare içinde kardeşliğimizin kanla yazıldığı yerdir. Orada Laz da var, Kürt de var, Arnavut da var, Boşnak da var, Gürcü de var, velhasıl bu değerlere inanmış herkes var. Çanakkale geleceğimizin rehberi, ışığı, haritasıdır"dedi.

"TEK BAYRAK, TEK MİLLET, TEK DEVLET İÇİN ŞEHİTLERE SÖZ VERDİK"

"Tek bayrak, tek millet, tek devlet için şehitlere söz verdiklerini" ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Tıpkı onlar gibi; bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor. Onun için biz millet, tek vatan, tek devlet diyoruz. Ve bu uğurda mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Onların aziz hatırasına halel getirecek her girişimin karşısında, tıpkı onlar gibi, onların birer evladı olarak göğsümüzü siper edeceğiz. Onların kanıyla yazdığı kardeşliği muhafaza edecek, geleceğe taşıyacağız. Onların miras olarak devraldığımız emaneti hakkıyla ve layıkıyla geleceğe taşıyacağız. Çanakkale Deniz Zaferimizin ülkemize ve milletimize kutlu ve mübarek olmasını diliyorum. Tüm şehit ve ahrete irtihal etmiş gazilerimize Rabb'imden rahmet niyaz ediyor, ruhları şad olsun diyorum. Tek bir millet olarak, kardeş olarak geleceğe emin adımlarla yürüyeceğimize, milletimizi yücelteceğimize yönelik ahdimizi şehitlerimizin huzurunda yeniliyorum"

"CANIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRIZ"


Törende Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti çelengi, Türk Silahlı Kuvvetleri çelengi ve Çanakkale Valiliği çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı okundu. Programda TSK adına konuşma yapan Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen ise, "Bizler savaş meydanlarında can yoldaşı, silah arkadaşlarıyla suyunu paylaşacak kadar kanaatkar, ama gemilerin yelkenlerini atlastan, iplerini ibrişimden, teknelerini gümüşten yapacak kadar engin bir milletin torunlarıyız. Bu toprakları atalarımızdan miras kalan gönül ve iman zenginlikleriyle dökülen şehit kanlarıyla vatan yaptık. Onun için sen ağlama şehit annesi, sen başını eğme şehit babası! Aziz şehitlerimizin huzurundan ant içiyoruz ki, bizlere bıraktığınız eserleri sonsuza dek yaşatacağız. Vatanımızın düşman eline geçecekse bu uğurda canımızı seve seve feda edeceğiz. Sizleri hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Sizler bizim yol göstericimiz, ışığımız ve eşsiz kahramanlarımızsınız" dedi.

Konuşmanın ardından şehirlik defterinin imzalanmasına geçildi. Şehitlik hatıra defterini imzalayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bundan 98 yıl önce burada Çanakkale'de kanımızla yazdığımız büyük destanı anmak, aziz hatıramızı yad etmek, bağlarımızı bir kez daha burada dile getirmek için huzurunuzdayız. Bu sırtlarda, bu siperlerde verdiğimiz kahramanca mücadele arkasında unutulmaz bir zafer bıraktığı kadar sarsılmaz bir kardeşlik kenetlenmiş bir millet de bıraktık. Siz aziz kanlarınızla topraklarınızı savunurken burada bir milletin destanını yazarken, evlatlarınız olarak bizler de hatıranıza ve emanetinize en güçlü şekilde sahip çıkmanın mücadelesi içinde olduk. Sizden devir aldığımız azim, kararlılık ve kahramanlıkla vatanımızı büyütüyor, yüceltiyor, hakkın ve haklının savunucusu olarak dünyada hatıranızı yaşatıyoruz. Emin olunuz ki, sizin burada yazdığınız kardeşlik destanın Allah'ın izniyle silinmeyecektir. Ruhuz şad olsun" yazdı.

GENELKURMAY BAŞKANIN YAZDIKLARI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise anı defterine yazdığı notlarda , "Bugün vatan sevgimizin, birlik ve beraberliğimizin ölümsüz sembolleri olarak gönlümüzde yaşattığımız aziz şehitlerimiz gösterdiğiniz azim, feragat ve cesaretle TSK' mensupları olarak yüce milletimizin hizmetindeki çalışmalarımızla bizlere her zaman ilham kaynağı olmaya devam edeceksiniz. Aziz hatıralınızı şükran ve minnet duyguları içinde yad ediyorum, huzurunuzda saygıyla eğiliyorum" ifadelerini yazdı.

SOLO TÜRK NEFESLERİ KESTİ


Programda şehitlik defterinin imzalanmasının ardından protokol üyeleri, denizden geçiş yapan askeri tören gemilerini izledi. Türk yıldızları da bir gösteri sundu.

Programa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu da katıldı.Törenlerin finalinde ise Başbakan, bakanlar ve askeri yetkililer şehit mezarlarına karanfil bıraktılar.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.