İlçeler Haber Girişi : 19 Eylül 2012 17:00

Şenkaya balı tescillendi

Şenkaya balı tescillendi
Şenkaya balı tescillendi...
Erzurum Ajans-Çiçek çeşitliliğin yoğun olduğu Şenkaya’da tamamen doğal üretilen petek balın pazar piyasasında markalaştırmak için bal üreticileri tarafından kurulan Şenkaya İlçesi Bal Üreticileri Birliği’nin girişimleri sonucu, Türkiye patent enstitüsünün 2010/61817 nolu marka tescil belgesi ile 10 yıl süre ile Allahuekber Dağları Çiçek Balı adı altında marka tescili onaylandı.

Arıcılar Birliği Kurucu Başkanı ve Tarım Danışmanı Timuçin Bozkurt, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Şenkaya bal ürecileri birliği tarafından üretilen takriben yıllık 180 ton doğal balı öncelikle iç ve dış piyasalarda tanıtarak üretilen bala pazar aranmaktadır. Ancak 2011 ve 2012 yıllı arıcılık sezonunda yaşanan kuraklık dolu ve çamur yağmur gibi tabi afetlerden dolayı bal rekoltesi minimum seviyeye inmiştir. 2012 yılı itibari ile Şenkaya İlçesinde üretilecek olan ballara Pazar bulma yerine balların tanıtımı çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında 300 kavanoz numune bal başta Valilikler ve Çevre il ve ilçe belediyeleri olmak üzere bal pazarıyla uğraşan şirketlere gönderilecektir” dedi.

Bozkurt Bal üreticileri Birliği olarak gelecek yıl hedeflerini şöyle sıraladı;
“2013 yılı arıcılık faaliyetlerine uygun bir olması halinde 1100 metre rakımdan 1900 metre rakıma kadar başta kekik olmak üzere yetişmekte olan her türlü bal çiçeğinden üretilen yaklaşık olarak 100 ton tamamen doğal balın pazarlanması hedeflenmiştir.

ÜYELERİMİZE DESTEK VERİYORUZ

Arıcılar Birliğine üye olan arıcılara T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile işletme kredisi açılmakta olup bunun dışında Tarım Kredi Kooperatifi tarafından işletme kredileri verilmektedir. 2012 yılında gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının uygulamakta olduğu Aktif arı koloni desteği adı altında birliğimize 77.811,11 TL kaynak aktarılarak birliğimiz tarafından üyelerimize destek verilmiştir.

Arıcılarımızın teknik arıcılık konusunda ve arı hastalıkları konusunda bilgilerini artırmak amacı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından birliğimizin Tarım Danışmanı çalıştırabilmesi için yetki talebinde bulunulmuştur. Bakanlığımızın 09.05.2012 tarih ve 1/248 nolu yetki belgesi tarım danışmanı çalıştırma yetkisi alınmıştır.”
Bal Üreticisi Güntural Şener ise yaptığı açıklamada, şunları söyledi; “Bölgede arı hastalıkları ile ilgili uzman kişi olmadığı, her ne kadar da birliğimizle yürütülen çalışmalarla yürütülüyorsa da bölge çapında il dahil arı hastalıkları vuku bulduğu an bu hakkında detaylı bilgiye sahip uzman bulamıyoruz. Birliği kurduğumuzda geniş çerçevede arıcılarımıza faydalı olacak kanısıyla kurduk. Bugün ekonomi çeşitli dallarda risk arama içinde. Bizde ve bizim gibi arıcılarda, çiftçi aileleri de gelirlerini bu konuda temin edeceklerinden bu birliğin önder gene bir kuruluş olduğu kanısındayız.” 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.