Bölge Haber Girişi : 22 Mayıs 2010 11:53

Şenlik kültürü safari sirki Aziziye'de!..

Şenlik kültürü safari sirki Aziziye'de!..
Şenlik kültürünün özgün bir örneğini oluşturan ve yüzyıllarca halkın eğlencesi olan geleneksel sirk sanatları, Safari sirkinin gösterisiyle

Erzurum Ajans-Şenlik kültürünün özgün bir örneğini oluşturan ve yüzyıllarca halkın eğlencesi olan geleneksel sirk sanatları, Safari sirkinin gösterisiyle Aziziye’de yeniden canlandı. Dadaşkent semtinde kurulan çadırda dün akşam yapılan gösteri beğeni topladı.
Aziziye Belediyesi’nin sosyal ve kültürel etkinlikleri kapsamında Erzurum’a getirilen Safari sirki üç gün süreyle gösteri sunacak. Safari sirkinde, geleneksel gösteri sanatları ve modern gösterilerin harmanlandığı denge gösterileri, palyaçolar, sihirbazlar, ateşbazlar, madrabazlar, akrobatlar, eğitimli hayvanlar, jimnastikçilerle yaklaşık bir buçuk saat süren çok eğlenceli gösteriler yer alıyor.
CENGİZ: SOSYAL HAYATA YENİ BİR RİTM KAZANDIRIYORUZ
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, belediyelerin asfalt, yol, temizlik ve rutin hizmetlerde olduğu gibi, bölgedeki sosyal hayata canlılık kazandırmak için de kültürel ve sanatsal etkinliklerde etkin olması gerektiğini ifade etti.
İlçede sosyal ve kültürel etkinlik anlamında önemli eksiklerin bulunduğunu ve belediye olarak bu eksiklikleri gidermek için çalıştıklarını dile getiren Başkan Cengiz, “Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında başlayan kültürel ve sanatsal etkinliklerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Toplumun her kesimini kucaklamak için başlattığımız ve özellikli milli ve dini günlerimizde düzenlediğimiz etkinliklerle ilçemizde sosyal hayata canlılık kazandırmak arzusundayız. Bu bağlamda düzenlediğimiz etkinliklere halkımızın gösterdiği ilgi ve verdiği destek heyecanımızı artırdığı gibi, farklı etkinliklerin de sunulmasına vesile olmaktadır. Dünyaca ünlü Safari Sirki’nin de ilçemizde bulunması çocuklarımızın eğlenmelerine, halkımızın günün yorgunluk ve stresini atabilmelerine imkan sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
YAĞCIZEYBEK: GÖSTERİ VE ŞENLİK KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRIYORUZ
İsmail Hakkı Yağcızeybek’in kurduğu Yakamoz Gösteri Sanatları Merkezi, Safari sirki adlı gösterisiyle, milyonlarca insanın televizyon ekranlarında izlediği dünyaca ünlü sirk sanatçılarını düzenlediği turnelerle Anadolu'nun dört bir yanında halkla buluşturuyor.
Türkiye'ye özgü bir sirk kültürünün yeniden yapılanması için Edirne'den Hakkari'ye kadar Türkiye'nin tüm yerleşim merkezlerine giderek izleyenlerle buluştuklarını söyleyen Yağcızeybek, bilinenin aksine toplumda sirk sanatlarının çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu, ancak bu değerlerin zaman içinde yavaş yavaş kaybolduğunu belirtti.
Safari Sirki’nin Erzurum’a da gelmesini sağlayan ve sosyal belediyecilik anlayışına güzel bir örnek olan belediye başkanlarına ve emeği geçen herkese katkılarından ötürü teşekkür eden İsmail Hakkı Yağcızeybek, şunları söyledi: "Modern anlamda sirk sanatları tarihi Batıda 250-300 yıllık çok kısa bir geçmişe sahipken, "Körmük" ismiyle Orta Asya kültürlerinde binlerce yıl yaşanmıştır. Sirk sanatları kültür mirasımızın, öz tiyatromuzun ve geleneksel halk tiyatrosunun önemli bir unsuru olarak görülmesi gerekir. Binlerce yıl Orta Asya'da ve Anadolu'da yaşamış olan bu kadim sanatların batıdan gelen yabancı bir kültür olarak algılanmasının büyük bir talihsizlik ve kendi değerlerini bilmezlik olarak algılanması gerekir. Sirk ve gösteri sanatları 'somut olmayan' kültür mirasımızın önemli bir unsurunu oluşturmaktadır. ‘Safari Sirki’ bu geleneksel sanatların ülkemizde yeniden canlandırılması için önemli bir adım olduğunu ifade edebilirim. Sirk sanatları, çoluk çocuk, dede torun her yaştan insanın aynı etkinlikten ortak zevk almasını sağlayan nadir sanat dallarından biridir. Bu özelliğiyle toplumda birleştirici bir rol oynuyor ve insanlara sosyal bir yaşam alanı sunuyor. Halkın her kesimi tarafından çok benimsenen, her yaştan, her kültürden, her dilden ve her coğrafyadan tüm insanlara ortak bir eğlence zemini oluşturan sirk ve gösteri sanatlarının Türkiye'de de yaygınlaşması ve Türkiye'ye özgü bir sirk kültürünün yeniden yapılanması için uzun zamandır yoğun bir çaba içindeyiz. Klasik sirk, sirk okulu ve sirk tiyatrosu çalışmalarımıza 'Safari Sirki' gösterisini de ekleyerek sirk sanatlarını daha çok yere taşıma olanağı bulduk. Gösteri sanatlarının bu birleştirici ve evrensel yapısıyla ülkemizde yeni bir sanat dilinin gelişeceğine inanıyoruz."
Bu konuda toplumun her kesiminden destek beklediğini dile getiren İsmail Hakkı Yağcızeybek, Aziziye’deki etkinliğin ardından turnelerine devam edeceklerini ve Erzurum’daki diğer belediyelerin de belirleyecekleri yerlerde gösterilerinin devam edeceğini sözlerine ekledi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.