Şeyhülislâm Mustafa Sabri isminin bir okula verilmesi...

Tokat ilindeki bir Anadolu İmam-Hatip Lisesine, Damat Ferit'in ve Osmanlı'nın sondan bir önceki şeyhülislâmı Mustafa Sabri'nin isminin verildiği haberlerde yer almaktadır. Şâyet doğru ise vâhim bir hata, bilerek verilmiş ise kabul edilemez bir çirkinlik ve sorumsuz bir aymazlık.. Millî hassasiyetlere böylesi bir bigâne duruş ve lakayıtsızlık asla kabul edilemez... Bir ilin Milli Eğitimi, Valiliği bu kadar duyarsız, bu kadar vurdum-duymaz olamaz ve olmamalı...

İngiliz Muhipler Cemiyeti'nin üyesi, Ermeni Tehciri nedeniyle, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in idamına fetvâ veren, Milli Mücâdele karşıtı ve Mustafa Kemal ve Kuva-i Milli'ye aleyhine ve İngilizler lehine alçakça ölüm fetvâları yağdıran, Milli Mücâdele'den sonra kaçarak ülkeyi terkeden ve "150'lilikler Listesi"nde yer alan bir masonun ve üstelik "Yalnız müslümân ve insan olarak kalmak üzere; Türklük'ten şeref ve izzetimle istifa ediyorum" diyen ve Türklük'ten utanç duyan, şeref ve izzetten bî-nâsip, kimliksiz ve kişiliksiz bir hainin isminin, bir Türk okuluna verilmesi talihsizliktir, gaflet değilse dâlâlettir. Hayli ve epeyce de düşündürücüdür.

Kaldı ki verilen bu mümtezel ve kepâze isim, Milli Eğitim Bakanlığı Ad Verme Yönetmeliği'ne de aykırıdır. Anılan yönetmelikte, okul ve kurumlara kimlerin ve hangi isimlerin verileceği açık ve net biçimde belirlenmiş; okul ve kurumlara verilecek isimlerin, kamuoyunda olumlu izler taşıması ve olumsuz izlenimler taşımaması ifâdeleri yer alır. Umarım yöneticiler bu yönetmelik dışı fâhiş ve affedilmez bir büyük hatayı ve sakat işlemi bir an evvel giderirler.

Hainlerin adı okullara verilecekse vay halimize! Allâh aşkına, öğrencilere bu isim nasıl anlatılacak ve ne şekilde tanıtılacak? Kala kala çukurun çukuru bu utanç verici isim mi kaldı? Ayrıca iâde-i itibârı yapılmayan bu hain ismin, bir okula ad olarak verilmesi yasal olarak da suç...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bu skandal olaya el koyacağını düşünüyorum..
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.