Erzurum Haber Girişi : 24 Aralık 2012 17:19

Sigorta teşviki toplantısı düzenlendi

Sigorta teşviki toplantısı düzenlendi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun katkılarıyla “Sigorta Teşviki” toplantısı yapıldı.
Erzurumajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun katkılarıyla “Sigorta Teşviki” toplantısı yapıldı. Toplantıya Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan, SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Kobal, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Rıfat ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansta sunum yapan SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam bu zaman kadar emekliliğin su istimal edildiğini belirterek ülkenin yaklaşık 800 milyar zarara girdiğini söyledi.

SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam yaptığı sunumda “ SGK'nın Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri, geçmiş yıllarda getirilen erken emeklilik sisteminin Türkiye’ye maliyeti 800 milyar lira oldu. Bu da Türkiye bütçesinin 2,5 katı, SGK bütçesinin ise 5 katıdır. Bu şekilde devam edilmesi halinde Türkiye’nin 2020'den itibaren sosyal güvenliği yönetemez hale gelir. Sosyal güvenlik reformuyla bunun önüne geçilebilir. Sosyal güvenlik bir ülkenin kaderidir, fakat maalesef geçmiş yıllarda sosyal güvenlik iyi yönetilemedi.” şeklinde konuştu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Kobal, “Şuan Erzurum’da bir işverenin yanında sigortalı olarak çalışan işçi sayımız 75 bin kişi. Bu 75 bin kişiden 35 bini ise teşvikten yararlanıyor. Bizim amacımızda bu teşvikin faydalarını sizlere anlatabilmek. Umuyorum ki bu toplantı hepimiz için çok faydalı olacak.” dedi.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakal’ın ise “Ülkemizde ücretlilerden alınan vergi ve sosyal güvenlik kesintileri, işgücü maliyetlerinin büyük kısmını oluşturmakta, bu da kayıt dışı faaliyetleri özendirerek işsizliği arttırmaktadır. Kayıt dışı istihdam, ülkemizin mutlaka çözülmesi gereken öncelikli problemlerindendir. Kayıt dışı sektörden toplanamayan vergiler ne yazık ki, vergisini ödeyen kayıtlı mükelleften tahsil edilmektedir. Ülke genelinde istihdam edilen yaklaşık 25 milyon kişiden 10 milyonu kayıt dışı olarak çalışıyor. Yani istihdamın yüzde 40’ı dışı. Tarım sektöründe kayıtlı istihdam oranı yüzde 85, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 25 civarındadır.” diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.