Ekonomi Düzenleme Tarihi : 08 Ocak 2023 10:06 Haber Girişi : 07 Ocak 2023 14:53

Sosyal Medya İçerik Üreticilerinin BAĞKUR SORUNU!

Sosyal Medya İçerik Üreticilerinin BAĞKUR SORUNU!
Orhan Durmuş yazdı...

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla sosyal medya hesaplarından içerik üreterek para kazananların sayısı giderek artmaya başladı.

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internetin hayatımızdaki varlığı giderek artmaya başladı. Artık evlerimizde kullandığımız neredeyse bütün cihazlar internete ve akıllı uygulamalarla birbirine bağlı durumda.

 

Hepsinden önemlisi kişisel sosyal medya hesaplarımızdan sosyal yaşamımız içinde birçok anımızı paylaşır hale geldik. Bu paylaşımların beğenilmesi, takipçi sayısı artık itibar meselesi haline gelmiş durumda!

 

Hayatımızda büyük bir alanı “bence” işgal eden bu sosyal medya çılgınlığı, ne kadar eleştirsek de birileri için kazanç kapısı haline dönüştü.

 

Özellikle Youtube – Instagram – Tiktok gibi sosyal platformlardan paylaştığı içeriklerle takipçi sayılarını artıran kişiler, sosyal medya platformları, içeriklerin izlenmesi oranında içerik üreticilerine para ödemesi gençleri bu alana yöneltmiş ve hatırı sayılır miktarlarda para kazanan içerik üreticilerinin sayısı artmaktadır.

 

Çoğu İçerik üreticisinin gelirleri kayıt dışı olduğundan ülke ekonomisine katkısı bulunmamaktadır.

 

İşte bu sebeple malumunuz üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa, 7338 sayılı Kanunla 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere eklenen mükerrer 20/B maddesine göre; sosyal medya üzerinden paylaşım yapan sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar ile mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin bu uygulamalardan elde ettikleri kazançlar, vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2022 yılı için 880.000 TL) aşmaması kaydıyla gelir vergisinden istisna edilmişti.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte içerik üreticileri de bu duruma sevinmiş vergi istisnasından faydalanmak için başvuru yapmaya başladılar.

 

Vergi istisnasından faydalanmak için ve süreci daha iyi anlamak için detaylandırmakta fayda var.

 

Şöyle ki; ürettiği içeriklerden gelir elde eden kullanıcının yapması gerekenleri iki maddede özetleye biliriz.

  1. İnteraktif vergi dairesinden istisna belgesi başvurusu yapılacak
  2. Alınan istisna belgesi paranın yatması istenilen bankaya verilerek içerik üretiminden elde edilen gelirler için oluşturulan hesaba “bankacı” tanımlama yapacak ve gelirlerden otomatik %15 vergi kesintisi olacak. (hepsi bu kadar)

 

  • Peki iyi ama SORUN BUNUN NERESİNDE?

 

Buraya kadar konunun anlaşılması için detaylandırmaya çalıştım ancak sorunun ne olduğunu anlamanız açısından Youtube, TİKTOK v.b. platformlardan nasıl gelir elde edildiğini ve ortalama ne kadar kazanç elde edildiğini bilmekte fayda var…

 

Youtube platformundan örnek vererek başlayalım; Youtube kullanıcılardan yani kanal açan kullanıcılardan gelir elde edebilmeleri için bazı şartları sağlanmasını bekliyor. Bende aynı zamanda bir içerik üreticisi olduğum için süreci en başından bilenlerden biriyim.

 

Youtube’ un şartları kanal abone sayısı 1000 ve izlenme süresi yani üretilen içeriklerin en az 4000 saat izlenmesi gerekiyor. Bu işlem o kadar kolay değil maalesef, ürettiğiniz içeriklerin belki aylarca hiç izleyicisi olmuyor. Kendi çabalarınızla önce kendi çevrenize (en azından ben o şekilde yaptım) abone olmalarını, izlemeleri yönünde ricada bulunmak zorunda kalıyorsunuz. Yine önemli bir konu kaliteli izlene bilir içerikler içinde bazı ekipmanlar zamanla hasıl oluyor. Buda ek masraf ve maliyet demek…

 

Şartları sağladıktan sonra para kazanmaya başlıyorsunuz…

 

Youtube ürettiğiniz içeriklerden size çok yüksek rakamlar ödemiyor. İzlenme sayınız ve izlenme süreniz oranında içeriklerinize serpiştirdiği reklamlardan çok az rakamlar payınıza düşüyor.

 

O hayal edilen büyük rakamlara ulaşmak yeni başlayanlar için çok zor ve uzun bir süreç… şu şekilde ifade edeyim kanal yeterince büyüyünceye kadar aylık ortalama youtube geliri 100- 500 tl arasındadır.

 

İşte sorun burada başlıyor!

 

Para kazanma şartlarını sağlayan içerik üreticisi vatandaşımız tamamen iyi niyetli Devletin getirdiği istisnadan faydalanmak üzere İSTİSNA belgesi başvurusu yapıyor.

 

İstisna belgesi onaylanınca karşısına “GELİR VERGİSİ” mükellefiyeti oluşturulduğundan “gelirlerden istisna” olsa da BAĞKUR tesisi yapılıyor.

 

BAĞKUR Primi de 2023 yılında yaklaşık 3.000,00 TL içerik üretiminden kazancı 100-500 tl civarında olan içerik üreticisi istisna başvurusu yapıldıktan sonra karşısına çıkan bağkur prim borcu sebebiyle mağduriyet yaşıyor.

 

Ülkemizde maalesef çıkarılan bazı kanunların önü arkası düşünülmeden alelacele çıkarıldığını düşünüyorum.

 

Zira Devletimiz güzel bir hamle başlatmış kayıt dışı olan gelirlerin kayıt altına almak için düzenleme yapmıştır. Vatandaşlarımızda buna rağbet etmiş iyi niyetle kazancının vergisini ödemek için başvurular yapılmıştır.

 

Ancak geldiğimiz aşamada birçok içerik üreticisi kazancının henüz bağkur primini karşılamadığından istisna belgesini iptal ettirmeye başlamıştır. Burada yine devletimizin kaybı söz konusudur. Vatandaşlarımız yine kayıt dışı gelir elde etmeye devam etmeye yönlendirilmiş veya başka yöntemler bulmaya zorlanmıştır.  

 

Sizin aracılığınızla yetkililerden talebimiz/önerimiz şudur;

 

Bu istisnaya tıpkı “KİRA GELİRİ” elde edenler gibi “FAİZ GELİRİ” elde edenler gibi değerlendirilip BAĞKUR muafiyeti de getirilmelidir.

 

 

Ya da içerik üretiminden kazancı en asgari aylık olarak BAĞKUR priminin iki katı gelire ulaşıncaya kadar “BAĞKURDAN İSTİSNA” bu kazancı geçtikten sonra BAĞKUR sorumluluğunun başlamasıdır.

 

Kaldı ki;

  • içerik üreticilerinin istisna belgesi aldıktan sonra esnaf odalarına kayıt şartı yok.
  • Defter tutma zorunlulukları, defter beyan zorunlulukları yok.
  • Mali müşavir anlaşma yapma zorunlulukları beyan zorunluluğu olmadığından yok.

 

Esnaf olmanın hiçbir emaresi olmayan kişiler için BAĞKUR tesisi oluşturulması manasızdır.

 

Aksi taktirde  Geliri 100 – 200 TL olan içerik üreticileri bağkur primi karşısında mağdur olur ve istisnanın hiçbir önemi kalmaz.

 

İzah etmeye çalıştığım gibi içerik üreticilerin bu mağduriyeti dikkate alınmadığı sürece talepler az ülkemizin vergi geliri az olacaktır.

 

Temennim ve beklentim odur ki en kısa sürede gerekli düzenlemeler yapılacak ve izah ettiğim şekilde olması kaçınılmaz olacaktır… 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Murat Yılmaz 27 Ağustos 2023 15:53

    Bu sorun yüzünden 2 yıldır paramı çekemiyorum. Param İrlanda adsense hesabında duruyor. Benim gibi onbinlerce kişi var böyle. Bu durumda kazanan İrlanda oluyor kaybeden ise Türkiye. Acilen bu sorunun çözülmesi lazım.

  • Ahmet Yılmaz 15 Şubat 2023 19:23

    Helal olsun, güzel anlatmışsın. Param adsense de birikti. Bağkur korkusundan çekemiyorum. İnş. en kısa zamanda çözülür.

  • Tarık Celep 02 Şubat 2023 21:53

    Sanırım bu sorun sigortası olan kişilere çıkmıyormuş bir işte çalışan vs. Benim sigortam devletten yatıyor 2024 e kadar bende bir sorun olur mu

  • Eylül Tekin 23 Ocak 2023 23:04

    Benim bir sorum olacak, aslında cevabı yukarıda yazıyor ama ne yapacağımı bilemiyorum. Ben youtube içerik üreticisiyim. 4000 saat ve 1000 abone olayı bitti şükür. Şimdi söylediğiniz gibi aylık 100-150tl gibi küçük kazanç sağlanıyor. Ne yapmalıyım ? İstisna belgesi için başvurmalımıyım? Aylık 3000 tl ödeyemem malesef. Kanalı kapatsam mı diye geçiyor aklımdan. Yardım ederseniz sevinirim.

  • Sergen Beyazıt 07 Ocak 2023 18:24

    Hiç bu açıdan düşünmemiştim ben çok para var bu işte sanıyordun.

  • Tufan Bakır 07 Ocak 2023 18:21

    sonunda fark eden birisi çıktı çok şükür Teşekkür ederiz. Orhan Bey kalemize sağlık neyin öncesi sonrası düşünülüyor ki!