Kültür-Sanat Haber Girişi : 22 Ocak 2014 20:07

Tabyalara 5 milyon TL ödenek

Tabyalara 5 milyon TL ödenek
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Harp Tarihi Müzesi' olacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tabyalarda "Harp Müzesi" yapılması için 5 milyon TL ayırdıklarını belirtti.
Erzurumajans-Rus saldırısında 20 yaşında bir gelin olarak Aziziye tabyalarında destanlaşan Nene Hatun'un mezarının bulunduğu Nene Hatun Tarihi Milli Parkı bünyesindeki Mecidiye Tabyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Harp Tarihi Müzesi' olacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tabyalarda "Harp Müzesi" yapılması için 5 milyon TL ayırdıklarını belirtti.

Nene Hatun, 22 Mayıs 1955'de 98 yaşında vefat edince destanlaştığı Aziziye Tabyası'nda toprağa verildi. Nene Hatun'un mezarı ile tabyaların bulunduğu 387 hektarlık alan 2009'da Bakanlar Kurulu Kararı ile Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ilan edildi. 93 harbinin cereyan ettiği alanlarda kesme taşlarla yapılan ve süslemeleri bulunan tabyalardan Mecidiye Tabyası'nın 200 metre kadar önüne geçen yıllarda Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (ESKİ) tarafından su deposu yaptırıldı.

Dönemin Valisi Sebahattin Öztürk başkanlığında yapılan Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptırılan su deposu ele alındı. Daha sonra Harp Tarihi Müzesi açmak için Mecidiye Tabyası Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

Bugün TBMM Başkanlık Divanı, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli Mecidiye Tabyası'nın Erzurum Harp Tarihi Müzesi olarak düzenlenmesi için 5 milyon TL ayırdıklarını belirtti.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ta twitter hesabından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e şükranlarını sunarak, "TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tabyalarda "Harp Müzesi" yapılması için 5 trilyon yeni parayla 5 milyon TL ayırdıklarını ifade ettiler." diyerek Erzurum kamuoyuna duyurdu.

NENE HATUN


Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, 9 Kasım 1877'de Ruslar, Erzurum'un doğusundaki tabyaları ele geçirir. Haberin kentte duyulması üzerine o zamanlar 20 yaşında bir gelin olan Nene Hatun, kundaktaki kızı ve ondan biraz büyük oğlunu bırakarak el satırı ile Aziziye Tabyasına koşar. Nene Hatun'un peşinden giden Erzurumlu kadın ve erkeği ile bir kahramanlık destanı yaratarak Aziziye Tabyasını Ruslardan teslim alır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ömer Murat AKÇAY 01 Ocak 1970 02:00

    Ben inşaatçıyım gardaş. Sen yol yap cebindeki paranla, bende kendi cebimden tabyaları yaptıracam. Şirketimden de hiç bir ödenek almıyacam. Varmısan?

  • ekrem 01 Ocak 1970 02:00

    niye tabyalar bu şehrin değeri değilmi o nasıl söz

  • Ömer Murat AKÇAY 01 Ocak 1970 02:00

    Tabyaları mabyaları bırakın da a bu memlkete güzel bi yol yapın. Her yer çakır çukur. Bi nato yolu düz o kadar. Ben yenişehirde oturuyorum arabamı kullanırken yol mu arazi mi belli değil. Yetkili isim kim varsa onlara söyleyin yol yapsın yol.