Kültür-Sanat Haber Girişi : 22 Kasım 2011 16:28

Tarihi evlere hayat öpücüğü

Tarihi evlere hayat öpücüğü
Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan taşınmaz kültür varlıklarının yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında Erzurum’da ki tarihi evler onarımdan geçirildi.
Erzurum Ajans-Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan taşınmaz kültür varlıklarının yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında Erzurum’da ki tarihi evler onarımdan geçirildi. 25 bin ve 35 bin TL arasında sağlanan yardımlar ile tarihi evler zamana direniyor.
Kültür bakanlığının çıkarmış olduğu yönetmelikle başlayan proje tarihi ev sahiplerinin imdadına yetişti. Tarihi ev olması konusunda tescilli bulunan ev sahipleri kültür müdürlüğüne sundukları başvurularının değerlendirilmesi sonucunda Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar ile tarihi evler zamana meydan okumaya devam edecek.

Erzurum’da tarihi taşınmaz olması konusunda tescilli olan 4 ev bu proje için başvuru gerçekleştirdi ve evlerinde restorasyonu tamamlandı. Başvuru da bulunan 4 evin 3’ü için bakanlık tarafından proje kapsamında toplamda 90 bin TL yardım kültür ve röleve müdürlüğüne verilerek evler için bakım ve onarım çalışması başlatıldı. Çalışmaların sona ermesi ile birlikte tarihi evler sağlam ve oturulabilir hale getirilerek ev sahiplerine teslim edildi.

Erzurum Kültür ve Röleve Müdürü Suat Bakır başlatılan bu projenin tarihi tescilli evi bulunan vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılandığını dile getirerek tarihi evler için yapılan bu çalışmanın sadece dayanıklılığını arttırmak ve oturulabilir bir hale getirmek amacı ile oluşturulduğunu dile getirdi. Kültür bakanlığı tarafından yürütülen proje ile bölgede bulunan birçok tarihi evin resterasyon çalışmasından geçirileceğini ve bu sayede görünüm ve sağlamlık açısından sağlıklı birer tarihi ev haline dönüştürüleceğini belirten Bakır tarihi tescili bulunan ev sahiplerinin bu projeden kolaylıkla yararlanabileceklerini belirtti. Bakır “yürütülen proje hem Erzurum tarihi için hem de ev sahipleri için bulunmaz bir nimet, ev sahipleri evlerini hiçbir masrafta bulunmadan restorasyon çalışmasından geçirebilecek Erzurum’un tarihi dokusu da bu sayede ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.