Bölge Haber Girişi : 19 Eylül 2010 00:06

Tarihi medrese ilgisizlik kurbanı!..

Tarihi medrese ilgisizlik kurbanı!..
Erzurum'daki tarihi yapılar içerisinde yer alan Çifte Minareli Medrese'nin 15'er metrelik minarelerinin farklı noktalarında çatlaklar oluşmaya başladı.

Erzurum Ajans-Erzurum'daki tarihi yapılar içerisinde yer alan Çifte Minareli Medrese'nin 15'er metrelik minarelerinin farklı noktalarında çatlaklar oluşmaya başladı. Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi mekandaki minarelerde bulunan işlemeler yer ye Erzurum'daki tarihi yapılar içerisinde yer alan Çifte Minareli Medrese'nin 15'er metrelik minarelerinin farklı noktalarında çatlaklar oluşmaya başladı.

Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi mekandaki minarelerde bulunan işlemeler yer yer dökülürken, çatlakların daha da büyümesinden korkuluyor. Kitabesi olmadığı için yapılış tarihi tam olarak bilinmemesine karşın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği tahmin edilen Çifte Minareli Medrese'nin iki minaresi adeta erimeye başladı. Yaklaşık 800 yıllık süreçte eğitim merkezi, tophane ve kışla olarak kullanıldıktan sonra günümüzde resim sergi salonu ve müze olarak hizmet veren medresenin minareleri zaman zaman yapılan restorasyonlara karşın bir türlü bakımsızlıktan kurtulamadı

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle geçtiğimiz yıllarda her iki minareye kurulan iskelelerle yapılan ölçümler sonucu gerekli restorasyonun yapılacağı yetkililerce açıklanmasına karşın bu güne kadar herhangi bir çalışmada yapılmadı. Yıllardır aslına uygun olarak restore edilmeyi bekleyen minarelerdeki işlemeler tek tek dökülürken, mekandaki tarihi doku da yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi mekandaki 15'er metrelik minarelerin farklı noktalarında oluşmaya başlayan çatlaklar, ziyaretçileri de hem üzüyor hem de korkutuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinin çalışmalara 2011 yılının ilkbaharında başlanacağını duyurmasına karşın vatandaşlar, kentin en önemli tarihi mekanları arasında yer alan Çifte Minareli Medrese'ye karşı takınılan umursamaz tavra tepki gösteriyor. Yüzlerce yıldır ayakta duran medrese ve minarelerinin ilgisizlik kurbanı olduğunu belirten vatandaşlar,

"Başka şehirlerden Erzurum'a gelenlerin ilk uğrak yerleri arasında olan medrese, maalesef hak ettiği bakımı göremiyor. Çiniler dökülen minarelerde artık çatlamalar belki zamanla kırıklar oluşacak. Önemli bir tarihi esere karşı takınılan bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil" dediler.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

Medrese yaklaşık 35x46 metre boyutlarında, iki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubundandır. Zemin katta on dokuz, birinci katta ise on sekiz oda bulunmaktadır. Dört yandan revaklarla çevrili 26x10 metre ölçülerindeki avlunun batı yönündeki kare alanın döneminde mescid olarak kullanılmıştır. Zemin katın revakları kalın sütunlar üzerine oturmaktadır. Sütunların çoğu silindirik, dördü sekizgen gövdeye sahiptir. Odalar beşik tonozla örtülüdür. Medrese'nin bezemesinde kullanılan geometrik motifler, Selçuklu tas süslemesindeki örneklerdir. Bezemenin asli unsuru bitkisel öğelerdir. Palmet ve rumi motiflerin en çok kullanılanıdır ve her ikisi de birbiri ile uyum içindedir. Taç kapının her yüzünde süslemelerle kuşatılmış dört adet pano var. Panoda hayat ağacı, iki başlı kartal ve altta iki ejder figürü yer alıyor. Oyma taşlı kapısı ve görkemli çifte minaresi ile büyüleyici etkiye sahip olan Çifte Minareli Medrese, Anadolu'nun en büyük medresesidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.