Bölge Haber Girişi : 05 Ekim 2010 11:40

Tarihi medresede sigara yasağı!..

Tarihi medresede sigara yasağı!..
Erzurum Merkez Yakutiye Belediyesi, tarihi dokuya zarar verdğii için Çifte Minareli Medrese'de sigara içilmesini yasakladı.

Erzurum Ajans-Erzurum Merkez Yakutiye Belediyesi, tarihi dokuya zarar verdğii için Çifte Minareli Medrese'de sigara içilmesini yasakladı. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, insana zarar veren sigara tarihi dokuyu da olumsuz etkilediği için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Kitabesi olmadığı için yapılış tarihi tam olarak bilinmemesine karşın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği tahmin edilen Çifte Minareli Medrese'de sigara içilmesi yasaklandı. Yakutiye Belediyesi tarafından farklı noktalara konulan 'Medrese içerisinde sigara içilmesi yasaktır' uyarı yazılarıyla 800 yıllık tarihi yapı korunmaya çalışılıyor.

Eski Anıtlar ve Rolöve Müdürü olan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, bugüne kadar eğitim merkezi, tophane ve kışla olarak kullanıldıktan sonra günümüzde resim sergi salonu ve müze olarak hizmet veren medresedeki kirlenmeyi azaltmak için böyle bir karar aldıklarını belirtti.

Medresenin geçmişte eğitim kurumu olması ve sigara yasakları dolayısıyla konulan yazılarla vatandaşı uyarma gayretinde olduklarını ifade eden Korkut, her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi mekanın gelecek yüzyıllara sağlam bir şekilde ulaşması için çaba harcadıklarını kaydetti.

Sigaranın iç mekanlarda kirlilik oluşturduğuna dikkati çeken Korkut, "Sigara içilen bir oda ile içilmeyen odada duvarlardaki boyada değişiklik olduğunu görmek mümkün. Bu taş yüzeylere de etki edebilir. Sigara sağlığa olduğu kadar mekanlara da zarar veren bir madde. İnsan sağlığına zarar veren bir madde olan sigara tarihi mekanlara da zarar verir. Bunun için iç mekanlarda sigara içilmemesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin gezdiği Çifte Minareli Medrese'deki sigara yasağını desteklediklerini dile getiren vatandaşlar, sigaradan çıkan her dumanın tarihi dokuya zarar verdiğini söylediler.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

Medrese yaklaşık 35x46 metre boyutlarında, iki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubundandır. Zemin katta ondokuz, birinci katta ise onsekiz oda bulunmaktadır. Dört yandan revaklarla çevrili 26x10 metre ölçülerindeki avlunun batı yönündeki kare alan mescid olarak kullanılmıştır. Zemin katın revakları kalın sütunlar üzerine oturmaktadır. Sütunların çoğu silindirik, dördü sekizgen gövdeye sahiptir. Odalar beşik tonozla örtülüdür. Medresenin bezemesinde kullanilan geometrik motifler, Selçuklu

tas süslemesindeki örneklerdir. Bezemenin asli unsuru bitkisel öğelerdir. Palmet ve rumi motiflerin en çok kullanılanıdır ve her ikisi de birbiri ile uyum içindedir. Taçkapının her yüzünde süslemelerle kuşatılmış dört adet pano var. Panoda hayat ağacı, iki başlı kartal ve altta iki ejder figürü yer alıyor. Oyma taşlı kapısı ve görkemli çifte minaresi ile büyüleyici etkiye sahip olan Çifte Minareli Medrese, Anadolu'nun en büyük medresesidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.