Erzurum Haber Girişi : 23 Ağustos 2022 15:33

Taşmağazalarda mesai tartışması!

Taşmağazalarda mesai tartışması!
Erzurum'da Taşmağazalar semtindeki kuyumcuların Cumartesi günleri saat 17.30?dan itibaren kapatılması uygulaması, çarşıyı karıştırdı.

Sivil toplum kuruluşları kararın esnafı olumsuz etkileyeceğini savunurken Kuyumcular Odası, tüm muhatapların katılacağı ortak bir toplantıda uygulamanın gözden geçirilebileceğini açıkladı.

 

 

Erzurum Kuyumcular Odası’nın Taşmağazalar semtinde kuyumcu dükkanlarının cumartesi günleri  saat 17.30’da kapatılma kararı  alması, tepkilere neden oldu. Kararın hafta sonu uygulamaya sokulması,  eleştirileri de beraberinde getirdi.

 

Alınan kararın tarihi çarşıya darbe vuracağını savunan STK’lar, uygulamanın kaldırılmaması halinde hukuka başvuracaklarını belirttiler.  Kuyumcular Odası ise, üyelerinin talepleri doğrultusunda aldıkları kararın arkasında durarak, amaçlarının çarşıya zarar vermek olmadığını, gerekirse esnetebileceklerini açıkladı.

 

 

Taşmağazalar’da yalnızca kuyumcu yok!

 

Taşmağazalar’da Cumartesi günleri saat 17.30,’dan sonra kuyumcu esnafının işyerini kapatmasının diğer esnafı da etkileyeceğini belirten Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, “ Esnafın çoğunluğunun isteği üzerine bu tür bir karar alınabilir. Ancak uygulama kesinlikle yanlış, Taşmağazalar’da yalnızca kuyumcu esnafı yok. Konfeksiyoncusu, ayakkabıcısı, perdecisi de bu karardan olumsuz etkilenecektir. Haftanın en işlek gününde işyerlerin kapatılarak ışıkların erkenden kapatılması, şehrimize gelen misafirleri de etkileyecektir. Esnafımız konuyu mahkemeye giderek yürütmeyi durdurma kararı aldırabilir” dedi.

 

 

Esnaf mağdur olur!

 

Uygulamaya karşı çıkan bir diğer STK ise Taşmağazaları Koruma ve Yaşatma Derneği. Tarihi çarşıyı daha verimli hale getirmek için yabancı dil kursları dahil bir dizi etkinlikler düzenlediklerini hatırlatan Dernek Başkanı Suat Demirci, “ Bizler çarşıyı daha ileriye nasıl götürürüz gayreti içinde iken bu tür bir uygulama kabul edilemez. O saatlerde çarşının başına gelen müşteri her yer kapalı sanıp geri dönüyor. Kuyumcuların haricinde diğer esnaf mağdur oluyor. Zaten pandemiden belimiz büküldü, ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Bu tür bir toplu kapatma kesinlikle yanlış” ifadelerini kullandı.

 

 

Karar esnetilebilir

 

Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak ise uygulamanın henüz yeni olduğunu belirterek esnafın zarar görmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Kararın üyelerinin talepleri doğrultusunda alındığını belirten Başkan Koçak, “ Bu kararı alırken üyelerimiz ile istişare ettik ve bu hafta uygulamaya soktuk. Taşmağazalar Çarşısını sıkıntıya sokmak gibi bir niyetimiz olamaz. Bu kısa süre içinde diğer esnafın da mağdur olduğunu düşünmüyorum ama tüm tarafların katılacağı bir toplantı yapacağız. O toplantı sonucunda kararımızı gözden geçirebilir veya esnetebiliriz” diye konuştu. Öte yandan dün akşam tüm tarafların bir araya gelerek istişare ettiği toplantıdan uygulamanın iptali kararı çıktı. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.