Bölge Haber Girişi : 04 Mayıs 2018 16:19

Temayül öncesi AK Parti kulisleri

Temayül öncesi AK Parti kulisleri
24 Haziran seçimleri yaklaşırken siyasi partilerde adaylık yarışı da hızlandı. Bu süreçte Erzurum’da en fazla hareketlilik 140 aday adayı başvurusuyla AK Parti’de yaşanıyor. 140 aday adayı 21 Mayıs'ta YSK^ya teslim edilecek olan 6 kişilik listeye girmek için yoğun bir çaba içerisinde.  Bu sürecin ilk basamağı da temayül yoklaması... Bu hafta sonu ( 5 Mayıs Cumartesi) yapılacak temayül yoklamasında sadece Ak Parti teşkilatları değil STK’lar da oy kullanacak.

Geleneksel olarak Ak parti temeyül sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıyor. Ak Parti'nin bilindiği gibi aday belirleme yöntemi diğer partilerden çok farklı. Temayül yoklamasının ardından anketler ve mülakatlar sonucu listeler oluşturuluyor.

Herkesin merak ettiği soru Ak Parti'nin 140 aday adayı arasında isimi öne çıkanlar kimler?

Öncelikle mevcut milletvekilleri tanınırlık ve bilinilirlik bakımından diğer aday adaylarına göre daha şanslı. Hem anketlerde hem de temaül yoklamalarında mutlaka isimleri üst sıralarda olacaktır. Birde bürokrasiden ve akademiden gelenler var. Örneğin Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden istifa eden Selami Altınok, 2011  Üniversiade ve 2013 Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, Ak Parti'nin son yıllardaki ekonomi politikalarını belirleyen ekibin içerisinde yer alan Prof.Dr. Erdal Tanas Karagöl... 

Ak Parti teşkilatlarınde mevcut milletvekillerinin 24 Haziran listelerinde yer bulamayacağı çok yüksek sesle dile getiriliyor. Ak Parti Genel Merkezi'nin 24 Haziran seçimlerinde seçmenin karşısına yeni isimler ve yüzlerle çıkacağı en çok konuşulan kulis bilgisi. Ak Parti'nin 2002 seçimlerinden itibaren sadece 7 Haziran 2015 seçimleri hariç hep liste 1'i olan ve yeniden adaylık başvurusu yapan Prof.Dr.Recep Akdağ'ın bu kez liste de olmayacağı da kulislerin en flaş haberi. 

Ak Parti seçilme yaşının da 18'e düşürülmesiyle birlikte 6 kişilik aday listesine mutlaka 1 kadın, 1'de genç aday yerleştirecek. 140 aday adayı arasında gençlerin ve kadınların öne çıkmasının nedeni de zaten bu. Kadın adaylar içerisinde en şanslı isim olarak mevcut Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve eski Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık gösteriliyor.

Genç adaylar arasında ise aday adaylık başvurusu ile birlikte ilçe ilçe gezmeye başlayan ve teşkilatlarda çok ciddi bir sempati oluşturan Halis Serkan Kasil ismi öne çıkıyor.  Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünü dereceyle bitirdikten sonra kendi şirketini kuran ve  genç yaşına rağmen Erzurum’da başarılı projelere imza atan Kasil, yarın yapılacak 140 kişilik temayül yoklamasının 57'inci sırada yer alıyor.  Burada Halis Serkan Kasil için bir parantez açmak gerek. Erzurum'da işi gereği hemen her kesim tarafından tanınan bir isim. Bu süreçte teşkilatlarla kurduğu iletişim ve dinamik yapısıyla Ak Parti içerisinde en çok konuşulan aday adaylarından birisi oldu. Özellikle bu süreçteki “Doğru siyaset” sloganı ile “18 -25 yaş arası gençlerin sözcüsü olacağım” diyor. Bu trendini sürdürürse AK Parti'nin gençlik kontenjanından listeye girmesi hiçte sürpriz olmaz. 

Bu seçim AK Parti açısından çok kritik bir virajın başlangıcı. Bu nedenle de bu kez aday belirleme süreci hiçte kolay değil. Ankara'da +1 oyun bile hesap edildiği bu günlerde bakalım nasıl bir liste ile karşılaşacağız.  Yarın yapılacak temayül nedeniyle bugün Ak Parti'deki aday adaylık sürecini ele aldık. 

Muhalefet cephesinde neler yaşanıyor, özellikle İYİ Parti ve MHP'de kimler aday adayı, kimler aday olacak, CHP Erzurum'da nasıl bir sürprize hazırlanıyor. Bir sonraki yazımızda  da onları anlatır, ittifaklar ve muhalefet cephesini ele alırız. Bugünlük bu kadar.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Çağrı 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın yazarım güzel okumuşsun kulisi bu yazımı unutma ahmet er herzaman liste başı temaül yoklamasında :)