Erzurum Düzenleme Tarihi : 16 Ağustos 2023 11:27 Haber Girişi : 15 Ağustos 2023 16:19

TOKİ mağdurları, yardım bekliyor

TOKİ mağdurları, yardım bekliyor
Erzurum'da Dağ Mahallesinde yapımı tamamlanan TOKİ'lerin hak sahipleri 2 aydır biten konutlara yerleşemedi. Anlaşmaların güncellenmesi nedeniyle isyan eden vatandaşlar, yetkililerden problemlerin çözümü için yardım istedi.

Erzurum’da Dağ Mahallesinde yapımı tamamlanan TOKİ’lerin hak sahipleri 2 aydır biten konutlara yerleşemedi. Anlaşmaların güncellenmesi nedeniyle isyan eden vatandaşlar, yetkililerden problemlerin çözümü için yardım istedi.

 

 

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan Dağ Mahallesi olarak bilinen alanda, yapılan çalışmalar neticesinde alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı ortaya çıktı. Riskli alan ilan edilen alanda ev sahipleri ile 2014 yılında yapılan görüşmeler neticesinde, bölgedeki evler boşaltıldı. Yapılan anlaşmaların ardından bölgede, TOKİ tarafından konut inşası başladı. Yaklaşık 3 yıl önce başlayan inşaatlar 2 ay önce tamamlandı ancak iddiaya göre TOKİ tarafından yapılan anlaşmalar 1 yıl önce güncellenerek yeniden yapıldı. Sonradan yapılan anlaşmalarda ise hak sahiplerine verileceği iddia edilen ev sayılarının verilmemesi kararlaştırıldı.

 

 

Mağdurlar, bir araya geldi

 

Yapımı tamamlanan 464 konutta oturması gereken 100’ün üzerinde mağdurdan yaklaşık 50 kişi ise konutların yanında bulunan Curling Sahasının bahçesinde bir araya geldi. Polisin güvenlik önlemi aldığı eylemde, vatandaşlar mağduriyetlerini dile getirerek TOKİ yönetimine seslendi. Çekilen kuralarda haksızlıkların olduğunu iddia eden vatandaşlar, bir an önce problemin çözülüp evlerine oturmak istiyor. 6 yıldır kirada oturan Hasan Koyuncu; “Bundan önce bizden gelip evlerimizin kentsel dönüşüme gireceği bilgisini verdiler. Tüm mahalle ile konuşuldu. Daha sonra inşaatlar başladı. Bana 3+1 ev vereceklerdi. Bize söylenen buydu. İnşaat bitmeye yakın bizi çağırdılar. Yeniden anlaşalım dediler. Bu sefer bana 2+1 ev verildi. Benim gibi bir çok komşumuz ile bu tarz sorunlar yaşandı. Şimdi ise bana o 2+1’i de vermiyorlar. Gel 170 bin liranı al git diyorlar” dedi.

 

“Çözüm istiyoruz”

 

Bir diğer mağdur Mahmut Koyuncu ise; “TOKİ gelip evlerimizi yıktı. Sonra buralarda ne olduysa biz mağdur olduk. Benim 330 bin lira karşılığım vardı. Buna göre anlaşma yapılmıştı. Ben istediğim modelde ev alacak, hakkım neyse uzun vadede ödeyecektim. Ne olduysa bir anda tüm sistem değişti. Bana 2+1 ev alabilirsin dendi. Ortada büyük bir mağduriyet ver. Yetkililerden bu durumu çözmelerini istiyoruz” diye konuştu.

 

“Muhatap bulamıyoruz”

 

 

Uzun yıllardır muhatap bulamadıklarını söyleyen Kadir Altay ise şöyle konuştu; “Biz yıllardır evimizi bekliyoruz. Burada insanlar evlerinden edildi. Hepimiz başımızı iyi yada kötü bir eve sokuyorduk. Bize dediler ki çıkın ev yapıp vereceğiz. Devletimize güvendik. Evler yapıldı. O zamana kadar heyecanla hepimiz bekliyorduk. Bir anda 2 ev hakkı olanın hakkı 1 e düştü, 1 ev hakkı olana paranı al git dendi, 3+1 isteyene 2+1 alabilirsin dendi. Bir sürü sorunlar çıktı. Şimdi evler boşta duruyor. Kimse oturmuyor. Lütfen bu mağduriyetler giderilsin.”

 

“Seçimde oylarını aldığınız bu milleti unutmayınız"  

 

Hak sahibi mağdur vatandaşlarla görüşerek destek veren CHP Erzurm İl Başkanı Suat Dülger, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve AK Parti milletvekillerini sorunu çözmeye davet etti.

 

Mağdur vatandaşlarla birlikte basın açıklması yapan Dülger, “Yurttaşlarımız kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söylüyor. Başta Sayın Mehmet Sekmen olmak üzere AKP'li Erzurum milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Selami Altınok'u buradaki yurttaşlarımızı dinlemeye ve sorunları çözmeye davet ediyorum. Seçimde oylarını aldığınız bu milleti unutmayınız. Halk diyor ki 3+1 daire sözü verildi, 2+1 veriliyor, borçlandırılıyoruz, taksitler ödeme gücümüzün üzerinde, kimimize ise söz verilen daire verilmiyor, kimimize komik bir para teklif edilip kovuluyor. Bu konunun takipçisiyim, en erken zamanda bu sorunu çözün” dedi.

 

Yoğun talep, sistemi değiştirdi

 

TOKİ Konutlarında vatandaşların itiraz ettiği problemin kaynağının ise bölgede ciddi bir talep yoğunluğunun sebep olduğu bilgisi alındı. Konutlara talebin çok fazla olmasının ardından 200 bin liranın altında hak sahibi olanlara paralarının ödenmesi, 200 bin lira ile 400 bin lira arasında alacakları olanlara 2+1 ev, 400 bin lira üstü alacaklara da 3+1 ev verilmesine karar verildi. Bakanlık tarafından verilen bu karar ise vatandaşları isyan ettirdi. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.