Erzurum Haber Girişi : 25 Eylül 2013 14:52

Toman Baba Türbesi gün yüzüne çıktı

Toman Baba Türbesi gün yüzüne çıktı
Erzurum'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) Rasim Fırat, kentte bulunan Ahi Toman Türbesinin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirtti.
Erzurumajans-Erzurum'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) Rasim Fırat, kentte bulunan Ahi Toman Türbesinin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirtti.

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Ahi teşkilatının kentteki kurucusu ve piri olan Ahi Toman Baba'nın Tebrizkapı'da kaybolmaya yüz tutan mezarının kurtarılması için Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundu.

Fırat, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'den , Narmanlı Camisi'nin arkasında Ahi Toman Baba'nın mezarının bulunduğunu, meydan çalışmasıyla birlikte Büyükşehir'in mezar çevresinde düzenleme yapmasını istedi.

"TEŞKİLATIN KURUCUSUYDU"

Narmanlı Camisi arkasındaki yıkılmış gecekonduların arasında mezarı bulunan Ahi Toman Baba'nın Erzurum'daki Ahi Teşkilatı'nın kurucusu ve piri olduğuna dikkat çeken ESOB Başkanı Rasim Fırat, "Ahi yapılanması açısından Anadolu'daki önemli merkezlerden birisi de Erzurum'du.

Ancak şehir bu özelliğini zamanla kaybetti. Büyükşehir'in kentsel dönüşüm kapsamında türbeyi düzenlemesini istiyoruz. Ahilik kültürünü şehirde yaşatabilmenin en güzel yolu Ahi Toman Baba'nın mezarını kurtarmak olur. Ümit ediyoruz ki, mezarın çevresinde yapılacak bir düzenleme ile burayı yeniden Ahi Merkezi haline getirebilir ve kültürü yaşatabiliriz" diye konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Ahi Toman Baba Türbesinin yakın zamanda açılacağını belirtti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.