Trenden kaçan oğlan -II-

Şehirde oluşan yoğun tepki nedeniyle; adını yanlış yazmışız, “Railway” değil, “Raillife” adlı dergide yayınlanan “Trenden kaçan oğlan” başlıklı yazı üzerine bir derleme yapmış, ilgili tarafların açıklamalarını sıralamıştık.

Konuyla ilgili binlerce yazı mesaj yayınlandı. O geceyarısı TCDD yönetimi açıklama yaparak bahsedilen derginin dağıtımını durdurdu. Erzurumlu kadınlar gar önünde toplandı ve dergiyi protesto ettiler. İşe karışmayan kalmadı. Yazar ve dergi idaresi hakkında soruşturma başlatıldı. Ulaştırma Bakanı olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi, özür diledi ve sorumlu kişiyi bu görevden aldığını açıkladı. Bahsedilen derginin yayınlanması tamamen durduruldu.

Bize göre, Raillife adı yanlıştı. Adını hatalı hatırlamamızın nedeni de bu olabilirdi. Eskiden de TCDD dergi yayınlardı adı Demiryol, Hat gibi Türkçe, güzel isimler olurdu.

Mehmet Aycı, iyi şair olarak bilinir. Şiir kitapları çıkarmıştır. Kendisini Gümüşhane şiir akşamlarından birinde dinlemiştik. Her nasılsa maksadını aşan bir yazı yazdı. Böyle bir hatayı kim isteyerek yapar ki. Zaten samimi olarak özür dilemiş. Görevden de alındı.

Olaydan onun gibi biz de dersler çıkarmalıyız. Yazmak zor iş. Kaynağını yanlış hatırlamayacaksın. Sağlam not alacaksın. Şahitlerin olacak. Yanlış hatırladığında ya da ilgili kişi, söylemedim, dediğinde ortada kalmayacaksın. İki kişi arasıdaki konuşma aktarıldığında doğrusunu Allah bilir.

İnternete yolladığı mesajlarda “Asla söylemediğim sözleri söylemişim gibi gösterilerek şahsıma büyük bir iftira atılmıştır. Lütfen bu sözleri söylemediğimi tüm dostlarınızla paylaşır mısınız” dedi Çetin Baydar. Biz de gereğini yaptık bu sözleri okuyunca. Çetin Baydar; söyleyiş tarzı ve söyledikleri bazı hallerde hoşumuza gitmese de, söylemiş olsaydı böyle açıklama yapmazdı. Ya da söylediği yanlış anlaşıldıysa elbette kabul etmeyecektir.

Her iki yazarın aynı dernek üyesi bulunması, hatayı o derneğin yaptığı, yaptırdığı manasına gelmez. Dernekler suç örgütü değildir, olmamalıdır. Böyle algılamak için, peşin hükümlü olmak icap eder. Neden dernekten tuhaf ve saldırgan bir açıklama yapılmıştır? Biri bir söz söylemiş diğeri yanlış anlamış. Veya bir başkasından duymuş, Çetin Beyden duydum sanıp onun adını yazmış. Açıklamalar yapılmış. Biri böyle demedim demiş, diğeri özür dilemiş. Halk tepkisini ortaya koymuş. Adı geçen kurum gereğini yapmış. Bu konuyu uzatmak kime ne sağlayacak? Dernek adına açıklama yapan kişi daha güzel, edebi dile uygun, yazar kaleminden çıkmış dedirtecek tarzda yazabilirdi.

Bu satırların yazarı da geçmişte, muhtemelen o duyuruyu yazan kişi yanlışlar yapıncaya kadar, üyesi olmamakla beraber, o dernekle ilgili bazı faaliyetlere katılmıştı. Erzurum şube kongrelerinden iki tanesinde divan başkanlığı yapmış, Erzurum, Aşkale, Hınıs, Uzundere’deki şiir etkinliklerinde yer almıştık. Şimdi nasıl kalkıp derneğin açıklamasındaki gibi bir imada bulunalım?

Gerçekte olay aydınlanmıştır. Bir iletişim hatasıdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.