Erzurum Haber Girişi : 21 Eylül 2023 09:27

Tükenişin fotoğrafı! Erzurum'da gençler uyuşturucu batağında!

Tükenişin fotoğrafı! Erzurum'da gençler uyuşturucu batağında!
Okul çağındaki gençler arasında uyuşturucu kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bir binanın bahçesini mesken tutarak uyuşturucu madde alan liseli gençlerin hali iç sızlattı.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin şehrin en önemli sorunları arasında yer alan uyuşturucu ile mücadele edeceğini belirtmesine rağmen, özellikle okul çağındaki gençler arasında uyuşturucu kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bir binanın bahçesini mesken tutarak uyuşturucu madde alan liseli gençlerin hali iç sızlattı.

 

 

Özellikle sentetik uyuşturucu maddelerin ucuz ve kolay ulaşılabilir olması, yasaklı madde kullanımı her geçen gün artırıyor. Gençlerim yoğunlukta olduğu okul önleri ve internet kafelerde cirit atan torbacı tabir edilen zehir tacirleri, uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaşmasına neden oluyor. Gençleri hedef alan torbacılar, körpe hayatları bir bir karartıyor.

 

Bina bahçesini mesken tuttular

 

Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Şükrüpaşa Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın bahçesinde yaşananlar, uyuşturucu batağına saplanan gençlerin içler acısı halini gözler önüne serdi. Gündüz saatlerinde okulda olması gereken lise çağındaki iki genç, binanın bahçesine gelerek yanlarında getirdikleri uyuşturucu maddeyi kullandı. Mahalle sakinlerinin an ben an kayıt altına aldığı gençler, uzun süre maddenin etkisi altında vakit geçirdikten sonra binadan ayrıldı.

 

 

Mahalle için olağan bir gün!

 

Kuytu bina bahçeleri ve metruk binaları mesken tutan gençler, mahalle sakinlerini de canından bezdirdi. Durumdan oldukça rahatsız olan vatandaşlar,  “Bu çocuklar sürekli buradalar. Bunlar gibi başkaları da var. Kuytu köşe, bina bahçeleri, metruk yerleri kendilerine mesken etmişler. Burada uyuşturucu kullanıp taşkınlık çıkarıyorlar. Çoluk çocuğumuzu rahatça sokağa gönderemiyoruz. Bir an önce duruma müdahale edilmesi gerekiyor. Hem biz tedirgin oluyoruz hem de bu çocuklara, ailelerine üzülüyoruz. Onların da bu bataktan kurtulmaları gerek bir an önce” diye konuştular.

 

 Uyuşturucuya geçit vermeyeceğiz!

 

Göreve başladığı Ağustos ayında tebdili kıyafet halkın arasına girerek nabız tutan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, önceliğinin uyuşturucu ile mücadele olduğunu belirtmiş, “Şehirde önemli sorunların başında uyuşturucu geliyor. Aslında bu sadece Erzurum’un değil ülkemizin son yıllardaki sorunlarından biri. Emniyet müdürümüz ve jandarma komutanımız ile bu işin üzerine ciddi gideceğiz. Bu konuda hiçbir taviz verilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı. 

 

Türkiye’nin uyuşturucu raporu

 

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nu yayınladı. Uyuşturucu imal ve ticareti ile mücadele eden kurumlardan alınan verilerle hazırlanan raporun sunuş bölümünde, “Ülkemiz uyuşturucu kaçakçılığında stratejik bir coğrafi konuma sahiptir” tespiti yapıldı.

 

Rapora göre Türkiye’de 2021’de uyuşturucu ile ilgili 215 bin 771 olay gerçekleşirken 2023’te ise yüzde 14,1'lik artışla 246 bin 237 olay kayda geçti. Yakalanan şüpheli sayısı da yüzde 6,5 arttı, 313 bin 786 oldu.

 

 

Captagon ve metamfetamin patlaması!

 

Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın yayınladığı 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda captagon ve metamfetamin yakalamalarındaki büyük artış dikkat çekti. Rapora göre Türkiye’de yakalanan eroin ve kokain miktarları bir önceki yıla kıyasla düşerken metamfetamin ve captagonda ise adeta patlama yaşandı.

 

Captagonda son üç yılda dikkat çekici bir yükseliş söz konusu. 2020’de 2 milyon 875 bin 182 adet captagon yakalanırken bu miktar 2021’de 13 milyon 790 bin 648’e, 2022’de ise 23 milyon 945 bin 26’ya çıktı. Captagon yakalamalarında 2020-2022 arasındaki yükseliş yüzde 732 oldu.

 

Dikkat çeken bir başka artış ise metamfetaminde gerçekleşti. 2021’de 5 ton 897 kilogram metamfetamin yakalarken geçen yıl bu miktar, yüzde 193 artışla 16 ton 210 kilograma çıktı. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yılmaz çağlar 23 Eylül 2023 03:24

    Kazim karabekir caddesinde ptt lojmanları 10 yıldır yıkılmayı bekliyor cimere bile şikayette bulundum bataklik yuvasi otellerin oldugu bölgede gece geç saatlerde giren cikan belli degil şehir merkezinin biran önce yemizlenmesi lazım

  • Erz25 23 Eylül 2023 01:11

    Herkesin herşeye karşı duyarsız kalması ve müdahale sonucunda alınan cezalar bu konuda biraz esnek olmak gerekiyor tamam herkes kendi adaletini sağlamasın ama sessiz kalmakta çare değil

  • enginmindivan 22 Eylül 2023 23:44

    Sayın valimiz öncelikle dadaşlar diyarına hoşgeldiniz son yıllarda memleketimizin hali gerçektende içler acısı bir duruma gelmiş bir vaziyette bu uyuşturucu madde satıcılarının torbacı kansızların yüzünden ben Yakutiye merkez Rabia ana mahallesi Kars kapı caddesi 4.meydan sokak'ta halen ikamet etmekte olan sakinlerinden ve bu şehrin mahallenin en eski sakinlerinden olan gariban kendi haline ve kendi dünyasında yaşamını sürdürmeye çalışan bir vatandaşım bizim 4.meydan sokağında'da aynı şekilde uyuşturucu madde ticareti yapan torbacı şahıslara karşı ivedi bir şekilde önlem alınması hususunda sizden nacizane bir arzum Allah rızası için gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde yapılarak önlem alınmasıdır saygı ve hürmetle başarılarınızın devamını yüzce Allah'tan diliyorum ediyorum.

  • Şakir kırlı 22 Eylül 2023 20:56

    Eski binalar yıkılınca uyuşturucuyu bırakacaklarmış erzurumlunun aklı

  • Ayhan Bayoğlu 22 Eylül 2023 19:23

    Gençlik perişan halde. Yöneticilerin ise tek yaptığı gençleri cezaevlerine tıkmak. Sinek öldürerek bataklığı kurutma peşindeler. Bu işini bilmeyen çavuşlar nedeniyle gençlik zehirleniyor. Bir an evvel baronlar ile oturulan masalardan kalkılmalı. Bu işin içinde olan ağa babalar demir parmaklıklar altına atılmalı. Bakın o zaman her şey daha güzel olacaktır.

  • Vehbi Yıldırım 22 Eylül 2023 19:05

    Erzurum uyuşturucu yuvası haline gelmiş ne kanun var ne nizam anne babalar ağlıyor birileri dur demeli yazık yahu

  • Fikret Dadaş 22 Eylül 2023 11:53

    Kentsel dönüşüm bekleyen yerler acilen programa alınıp, bataklıktan kurutulmali.. vatandaşın sesi duyulmalı

  • Ayşe Yıldız 21 Eylül 2023 22:20

    Üzücü

  • Uğur 21 Eylül 2023 22:07

    Erzurum kına kına sokak bölgesi uyuşturucu batagı olmuş çok eski yapı ve boş yerler var kentsel dönüşümü bekliyoruz ilgilen yok mahalle sakinleri korkuyor markete gitmekten gereken yapılmasını bekliyoruz sayın başkanımdan

  • SAYIN VALIMIZIZN DİKKATİNE 21 Eylül 2023 10:01

    Yukarı köşk mahallesi 3.malazgirt sokakta 5 KATLI ESKI ADLİYE LOJMANI olarak kullanılan şimdi ise sahipsiz boş bir bina var. Kimin girip çıktığı belli olmayan. Potansiyel tehlike yuvası. Buranın da acilen yıkılması gerekiyor. Buradan yetkililere sesleniyorum.