Bölge Haber Girişi : 01 Temmuz 2011 13:18

Türk güvercinleri tescil edilecek!..

Türk güvercinleri tescil edilecek!..
Türk güvercin türlerinin kendi adlarıyla tescil edilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine oluşturulan komisyon, kuşların özelliklerini belirlemeye çalışıyor.

Erzurum Ajans-Türk güvercin türlerinin kendi adlarıyla tescil edilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine oluşturulan komisyon, kuşların özelliklerini belirlemeye çalışıyor. Sadece Türkiye'de bulunan ‘Türk Taklacı Paçalı Baş Güvercin’ ve ‘Bursa Muradiye Döneği' gibi güvercin türlerinin tescil edilerek sahiplenilmesi için çalışmalarını hızlandırıldı.

Güvercinlere başka ülkeler sahip çıkmadan hareket geçtiklerini belirten yetkililer, önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve son aşamada olduklarını söyledi.

Güvercinlerin, özellikleri bakımından dünyada bir benzerinin daha bulunmaması nedeniyle birçok ülkeden talep gördüğünü anlatan yetkililer, bir an önce tescil edilmezse Türk güvercinine bir başka ülkenin sahip çıkabileceğini kaydetti. Birbirinden ilginç özellikleri olan güvercinlerin bütün dünyanın ilgisini çektiğini anımsatan yetkililer, “Özellikle ‘Türk Taklacı Paçacı Baş Güvercin’ Türk dünyasının tamamında beslenen bir güvercin türüdür. Evcil olması, insandan kaçmamasıyla bilinen güvercin, 7-8 saat bir yere konmadan uçabiliyor. Bu özelliğe sahip dünyada ikinci bir güvercin yok. Çeşitli akrobatik hareketleri olan bu güvercinler, konmaya çalışırken takla atmaya başlıyor ve yukarı doğru takla atarak çıkıyor. Güvercin sevenlerin ‘Sefer’ dedikleri bu hareket, kuşun kalitesini de belirliyor. Bir uçuş sırasında bu hareket 20-25 kez tekrarlanıyor. Kuşların takla sayısı, çıktığı yükseklik gibi ölçütler dikkate alınarak yapılan yarışlar izleyicilerden büyük rağbet görüyor ve bütün dünyada güvercinseverler tarafından talep ediliyor. Amerika’da bu güvercinin kulübünü kurdular. Gurbetçi vatandaşların yaşadığı her ülkede bu güvercinler var. Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde bu güvercinler büyük rağbet görüyor. Bizim tedirginliğimiz de burada başlıyor. Çünkü bu insanlar her şeye sahip çıkıyor. Daha önce bize ait olan birçok değerimizi sahip çıkmadığımız için başka ülkelere kaptırdık. Bizim kültürel değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bu güvercinlerin dünyada ‘Türk güvercini’ diye bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.