Ekonomi Haber Girişi : 28 Ocak 2016 15:45

Türkiye, yolsuzluk liginde geriledi

Türkiye, yolsuzluk liginde geriledi
168 ülkenin yer aldığı 'Yolsuzluk Algı Endeksi' 2015 yılı değerlendirmesinde Türkiye geriledi. 3 puanlık kayıp ile 2 basamak birden düşen Türkiye 66'ncı sırada yer aldı.

Erzurumajans-YOLSUZLUKLA mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995'ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi'nin 2015 sonuçlarını açıkladı. Türkiye'nin endeksteki notu, 2015 yılında 3 puan birden düşerek 45 puandan 42 puana geriledi. Listede en çok puan kaybeden diğer ülkelerin ise Avustralya, İspanya ve Brezilya olduğu görüldü. Son sırada ise Somali ve Kuzey Kore yer aldı. Ayrıca Türkiye'nin ismi Endeks'te, Libya ya da skandallarla sarsılan Brezilya gibi geçtiğimiz dört yıl içinde dünya üzerinde en kötü performansı gösteren ülkelerin bulunduğu liste içinde de geçiyor. 


İyiler puan alıyor 


Endekste hesaplama yapılırken, ülkeler ne kadar şeffafsa ve yolsuzlukla mücadele ediyorsa, o kadar çok puan alıyor. Endeks verilerine göre, 2015 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde küresel ölçekte ülkelerin yüzde 68'i 50 puanın altında kalıyor. Türkiye, 2014 yılında yaşadığı düşüşle son 6 yıldaki ilerlemesini kaybetmesinin ardından, ülke sıralamasında da 2 sıra daha düşüş yaşayarak 64. sıradan 66. sıraya geriledi.




ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI: YATIRIMLAR ETKİLENEBİLİR


Endeks sonuçlarını değerlendiren Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, "Türkiye, ekonomik anlamda sıkı işbirliği ve rekabet içinde olduğu ülkelerle kıyaslandığında uluslararası standartlara göre bir düşüş daha kaydetmiş oluyor. Bu, ülke riskini yükselttiği için Türkiye'de olan yerli veya çok uluslu şirketlerin doğrudan etkilenmesine sebep olabilecektir" dedi.


(YENİ YÜZYIL GAZETESİ)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.