Bölge Haber Girişi : 11 Ocak 2010 12:18

Uğur Özteke'nin kaleminden Erzurum!..

Uğur Özteke'nin kaleminden Erzurum!..
350 milyon dolarlık yatırım ile Dünya Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatlar''na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Erzurum'un tarihi mekanlarında hızlı bir gezinti yaptık;

Erzurum Ajans-Anadolu’nun her parçasına, taşına toprağına, ağacına kuşuna aşığım dersem beni romantik bir insan sanırsınız. Belki de romantiğimdir, belki de inanılmaz duygusalımdır. Ama mesleğimizin vermiş olduğu acımasızlıktan olsa gerek, o duygularımı, o yönümü hep kapatırım. Mesela gezmek, yeni yerler görmek, bir kelime öğrenmek ya da eskileri hatırlamak en büyük mutluluğumdur. İşte bir vesile ile yakın tarihte 24 saatliğine gittiğim Erzurum’da “Acaba 350 milyon dolarlık yatırım ile Dünya Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Erzurum’da neler değişiyor” diye şöyle bir gözlem yapmaya çalıştım.

DADAŞ NE DEMEKMİŞ

Hani Anadolu’da Elazığlılara ‘Gakkoş’ derken Erzurumlulara da ‘dadaş’ deriz. Erzurumlular da göğüslerini kabartarak gururlanarak ‘dadaşız’ diye övünürler. Acaba dadaş ne demek hiç merak ettiniz mi. Bu satırları yazmadan ben de doğruları yazalım diye öğrenmeye çalıştım. Dadaş’ın kelime karşıtı kimine göre mert, cesur, özü sözü doğru, zalimin karşısında, mazlumun yanında olan merhametli, yiğit biri demek… Kimine göre de erkek kardeş, ağabeyi, cesur, yiğit, tüm erdemleri kendisinde toplamış mükemmel bir insan.  Ama bazı Erzurumlulara göre de dadaş bar tutan, at binen, cirit atan, kabadayı, tığ gibi delikanlı olarak yorumlanıyor. Tabii bu arada derinden bir iç çekip ‘Bizde de kalmadı artık dadaşlık’ diyerek geçmişini arayanlara da rastlayabilirsiniz.

OLİMPİYATLARA HAZIRLIK

Biz yine de bugüne dönüp Erzurum’a bakalım. Her şeyden önce Palandöken ile Üniversiteler Arası Dünya Kış Olimpiyatları’na hazırlanan Erzurum’da gözle görülür bir hareketlilik var. Ama bazı Erzurumlular da bu kış olimpiyatları ile ceplerine havadan dolarların filan yağacağını sanıyor. Yine de şehrin yöneticileri ayaklarına gelen bu talih kuşunun en iyi şekilde şehre ve şehrin insanlarına yansıtılabilmesi için büyük gayret içerisindeler.  

Tabii bu Dünya Kış Olimpiyatları ile türkülere ilmik ilmik işlenen ‘Erzurum çarşı pazar’ sözleri de esnafın büyük beklentisini yansıtıyor.

ESKİ BİR YERLEŞİM BİRİMİ

Coğrafi yapısı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kenti olan Erzurum oldukça eski bir yerleşim birimi. Palandöken Dağı eteklerinde kurulu olan kent son yıllarda kış turizmi açısından büyük önem kazanmış durumda. Tarihi yönden çok zengin… Birçok eseri barındıran ve adeta bir kültür merkezine benzeyen kent günümüzde önemli bir turizm potansiyeline sahip ve bunu geliştirmek istiyor. Doğu Anadolu'nun en büyük kenti olan Erzurum’un MÖ 4900 yıllarında kurulduğu tahmin ediliyor.

 

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin şehre kazandırdıklarının yanı sıra özellikle sağlık alanındaki yatırımları sadece bu ilin değil bölgenin en büyük yatırım aracı olarak görülüyor. 

RÜSTEM PAŞA TARAFINDA YAPTIRILMIŞ

Erzurum şehir merkezi de Menderes Caddesi üzerinde bulunuyor. Kitabesinden anlaşıldığı kadarıyla Osmanlı döneminde inşa ettirilmiş. Kitabesindeki Rüstem isminden dolayı Kanuninin Veziri Rüstem Paşa tarafından yaptırıldığı kabul ediliyor. Bugün içerisinde ise artık ünü Türkiye sınırlarını aşmış bir çarşı var… Bu çarşının içerisinde oltu taşı imalatı yapan kuyumcular bulunuyor. Ama çarşı esnafı da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini dört gözle beklediklerini söylerken, eski tatlı alışverişin olmamasından yakınıyorlar.

VE PALANDÖKEN DAĞLARI

3185 m. zirveye sahip Palandöken dağları, Erzurum'un güneyinde yer alıyor, Türkiye'de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan Çalışması olarak dikkat çekiyor. Yapılan bu çalışmada bir gün içinde toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmalar hatta kış olimpiyatlarının düzenleneceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilmesi hesaplanıyor.

CAĞ KEBABINI UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL

Erzurum’un tarihi dokusu ve eserlerinin yanı sıra Türk mutfağının nefis damak tadı olarak bilinen cağ kebabı da Erzurum ile özdeşleşmiş durumda. Biz de dostlarımız ile Erzurum’un en ünlü cağ kebapçılarından ‘Gelgör’de nefis tadı zevkle tadarken dikkatimizi çeken en büyük konu cağ kebabı ustasının kolunda oluşan ve bir daha giderilemeyecek yanık idi. Evet Erzurum’da ya da dünyanın neresinde olursa olsun cağ kebabı ustası ustalığını göstermek için hemen kolunu size uzatıyor ve kemiğine kadar işlemiş olan yanığı gösteriyor.

Cağ kebabının üzerine kadayıf dolmasını ise mutlaka yemenisi tavsiye ederim.

BURALARI DA GÖRÜN

Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler de gerçekten Erzurum’da görülmesi gereken yerlerden. Kent merkezindeki Lalapaşa Cami, Üç Kümbetler ve Oşvank Kilisesi de dikkat çekici ve tarihi hikayeleri ile görülmeye değer. (Uğur ÖZTEKE/Memleket)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.