Bölge Haber Girişi : 08 Kasım 2012 11:00

Ulu Cami ibadete açılıyor

Ulu Cami ibadete açılıyor
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Üngan ile birlikte ibadete açılmasına sayılı günler kalan tarihi Ulu Camii’nde incelemelerde bulundu.
Erzurum Ajans-Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Üngan ile birlikte ibadete açılmasına sayılı günler kalan tarihi Ulu Camii’nde incelemelerde bulundu.

2011 Eylül ayı itibariyle ibadete kapatılan ve bu yıl Nisan ayından buyana tadilatta olan tarihi camide restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Tadilat çalışmalarında sona yaklaşırken Bayburt Belediyesi tarafından sürdürülen çevre düzenleme çalışmaları da hızla devam ediyor.

Tadilat süresince Bayburt Belediyesi’nin üzerine düşen görevi sonuna kadar yerine getirdiğini ve devamlı çalışmaları yerinde takip ettiğini belirten Belediye Başkanı Hacı Ali Polat yaptığı açıklamada, tarihi caminin ibadete açılmasından itibaren cami önünden geçen yolun trafiğe kapatılacağını söyledi.

“BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE DAHA GÜZEL BİR ŞEKİLDE BIRAKALIM”

Namaz için bekleyen vatandaşların oturabilecekleri ve dinlenebilecekleri için de peysaj çalışmasının olacağı cadde üzerinde yeşil alanların yapılacağını ifade eden Belediye Başkanı Polat, “Asıl hedefimizde Ulu Cami’yi ortaya çıkarmak, bugüne kadar yapılan çalışmanın temeli hem içini hem de dışını kurtarmaktı. Caminin arka bölümü su alıyordu onun önüne geçtik. Ve orada caminin görünmesine engel olan yaşlı ağaçlar vardı, onları kaldırdık. Caminin önünde de iki tane giriş kapısı var ve yere gömülmüş gibiler. O kapıları oradan çıkaracağız ve camiyi ortaya çıkaracağız. Yol arka kapıda en az 1 metre ön kapıda 60- 70 cm aşağı indirildiği zaman cami yükseğe çıkacak. Biz diyoruz ki en önemli tarihi değerlerimizden Ulu Cami’ye hizmet edelim ve bizden sonraki nesillere daha güzel bir şekilde bırakalım”diye konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ SONUNA KADAR YAPTIK”

Yağışlı havalarda kimi zaman zeminden çıkan sularla gündeme gelen camii için Bayburt Belediyesi tarafından da kalıcı çözüm üretildiğini dile getiren Belediye Başkanı Polat, “Restorasyon çalışmaları başladığı günden beri tarihi camimiz için Bayburt Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi yerine getirerek burada çevre düzenleme çalışmalarını başlattık. İlk olarak camii duvarlarının su çekmesini önlemek amacıyla camiye zarar vermeden duvar kenarında belediyemiz iş makineleri tarafından yaklaşık 4 metre derinliğinde kazı çalışması yapıldı. Daha sonra camii duvarının bitişiğine yine duvar ördük. Ardından caminin su çekmesini önlemek amacıyla yeni örülen duvarı membran yalıtımla kapladık. En son olarak da kazılan çukura drenaj borusu döşedik. Kodunu yaklaşık 1,5 metre indirdiğimiz yol üzerinde de kaldırım ve asfalt çalışmalarını tamamlayarak Kurtuluş Caddesi’ni vatandaşımızın hizmetine sunacağız.”şeklinde açıklama yaptı.

MERAKLI BEKLEYİŞ SON BULUYOR

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının bitmek üzere olduğu Selçuklu eseri Ulu Camii’nde, yüzey temizlemesi yapılırken, camii kapılarının üzerindeki motifli kısımlar temizlendi. İklimlendirme ve havlandırma tesisatının döşendiği camide yerden ısıtma sistemi yapıldı. Merdivenleri üzerinde taş döşemesi yapılan caminin üzerinde toprak yük açılarak üzerine ısı yalıtımı yapılarak çatısı rehabilite edildi. Caminin ayakta kalan tek yapısı olan minare de şerefe kısmına kadar tamamen yıkılarak, yeniden aslına uygun bir şekilde yapıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.