Erzurum Haber Girişi : 31 Ekim 2023 10:03

Uyanık ev sahiplerine kötü haber! 

Uyanık ev sahiplerine kötü haber! 
Kiracısına yüzde 25'in üzerinde zam yapan ev sahibinin tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, bir de 'kötü niyet tazminatı' ödemesine karar verdi.

Kiracıların yüzde 25 oranına kadar ödeme yükümlülüklerinin bulunduğunu belirten Avukat Şeymanur Yılmaz, “Bu oranın üzeri yasal değil, ödemediği takdirde tahliye talep eden ev sahibinin talebi reddedilerek ‘kötü niyet tazminatı’ ödemesine hükmedilebilir” dedi. 

 

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme sürerken, uygulama kurallarını hiçe sayan ev sahiplerini üzen haber İzmir’den geldi. Mahkeme heyeti görülen bir davada kiracısına yüzde 55 zam yapan ve tahliye talep eden ev sahibinin "kötü niyet tazminatı" ödemesine karar verdi. Emsal niteliğindeki karar, kiracıları rahatlattı. 

 

Erzurum Barosu avukatlarından Şeymanur Yılmaz, kiracıların hukuki haklarını kullanmada bilinçli hareket etmeleri gerektiğini söyledi.  Sözleşme devam ederken kira 2 ay üst üste ödenmediği takdirde ev sahibinin tahliye talep edebileceğini belirten Yılmaz, “Yalnızca sözleşmede belirtilen maddelere uygun şekilde kira artışına gidebilir. Kira artış oranı şu an için yüzde 25 ile sınırlandırıldı ve fahiş fiyatların önüne geçilebilmesi için de bu sınırlamanın süresi Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Ancak bu sınırlamaya uymayan ve yasal sınırın üzerinde kira artışı yapan ev sahipleri olabiliyor. Bu durumlarda kiracıların da hukuki haklarını bilmesi, bilinçli hareket etmeleri gerekiyor. Kiracılar sınırın üzerinde artış yapılsa dahi yüzde 25’lik artış kadarını ödemekle yükümlüdür. Bunun üzerindeki kira bedelini ödemediği takdirde hukuken hiçbir yaptırımı yoktur” dedi. 

 

 

Kötü niyetlilere tazminat! 

 

Kötü niyetli olarak icra başlatanlara verilen bir tazminat türü olan kötü niyet tazminatından söz eden Avukat Yılmaz, “Ancak yüzde 25’lik artışın üzerindeki kira bedelini ödemeyen kiracıya dava açan ve tahliyesini talep eden ev sahipleri de olabiliyor. Böyle durumlarda tahliye talep eden ev sahibinin talebi reddedilerek ‘kötü niyet tazminatı’ ödemesine hükmedilebilir. Kötü niyet tazminatı, icra takiplerinde alacaklıların kötü niyetli olarak icra başlatmalarından verilen bir tazminat türü. İzmir’de yaşanan bir olayda alınan karar benzer davalar için emsal oluşturacak niteliktedir” diye konuştu. Kaynak: Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Allah' Revamı? 01 Kasım 2023 16:28

    Evimin kira emsal bedelleri 6000- 8000 tl arasında .Bizim kiracı 1400 tl ödüyor. Allah a revamı? Ben çocuklarımın hakkını niçin kiracıya yedireyim. Evi alıp borcunu ödeyene kadar ailece ne zorluklar çektik. Devlet yüzde 25 sınır getiriyorsa; o zaman her şeye yüzde 25 zam yapsın. şuan yüzde 300- 400 zam varken ev kiralarına niçin müdahale edildiği gibi piyasa fiyat artışlarına müdahale edilmiyor?

  • Halis demir 01 Kasım 2023 07:24

    Hatalı iş. Devlet MTV ye vergiye yüzde 150 zam yapıyor ama kira 25 artıyor araç muayenesi yüzde 100 artıyor herşeye yüzde 200 geliyor kiraya 25 olur mu nerde hak nerede hukuk. Vatandaşı birbirine düşürmek ev sahibiyle kiracıyı köyü etmek amaç bu.