Erzurum Haber Girişi : 02 Kasım 2023 10:44

Uyuşturuculara takma isim verip, Telegram'dan pazarladılar

Uyuşturuculara takma isim verip, Telegram'dan pazarladılar
Türkiye'de son dönemde artan uyuşturucu kullanımında zehir tacirlerinin yeni taktiği pes dedirtti.

Telegram uygulaması üzerinden kurulan gruplarda metamfetamine ‘Metin amca’ sentetik haplara ‘Leyla yenge’ gibi takma adlar takan torbacılar, gençleri bu yolla tuzağa düşürüyor. On binlerce kişinin yer aldığı gruplarda Erzurum’dan da kullanıcı ve satıcılar bulunuyor. 

 

Türkiye’de yasaklı maddeye ulaşımın kolaylaşması, özellikle gençler arasında uyuşturucu kullanımının artmasına neden oldu. Gençlerin hayatını birer birer karartan zehir tacirlerinin yeni yöntemi ise içler acısı durumu gözler önüne serdi.

 

 

Ücretsiz mesajlaşma uygulaması olan Telegram’ın uyuşturucu satıcılarının yeni kazanç kapısı olduğu ortaya çıktı. ‘Metin amca online’, ‘Metin amca ve Leyla yenge 81 il’ isimli Telegram gruplarında yaklaşık 50 bin katılımcı bulunuyor. Bu gruplar üzerinden bir araya gelen satıcı ve kullanıcılar iletişime geçiyor. Uyuşturucu maddelerin fotoğraflarının da alenen paylaşıldığı gruplarda, yasaklı madde almak isteyenler ihtiyaçlarını yazıyor. Satıcı, özel mesajla kullanıcının konumunu aldıktan sonra ‘kurye’ ile yasaklı maddenin ulaşmasını sağlıyor.

 

 

Telegram gruplarında yasaklı maddelere de takma isimler takıldığı öğrenildi. Marihuana’ya ‘Mari’, Amfetamine ‘A.M.’, bonzaiye ‘A4’, eroine ‘kız’ gibi isimler takılan gruplarda Metamfetamin ve sentetik haplara verilen isimler ise dikkat çekti. Son zamanlarda kullanma oranı gün geçtikçe artan metamfetamine ‘Metin amca’ sentetik hapların geneline ise ‘Leyla yenge’ denildiği ortaya çıktı. ‘Peçete’ tabiri ise uyuşturucuların kağıt peçete ya da mendillere yedirilerek taşınma şeklini anlattığı öğrenildi.

 

 

Gruplarda birbirlerine şifreli şekilde konuşan satıcı ve kullanıcılar, ‘Peçete A4, balık değil oltayı veriyoruz, tarif için ulaşın’, ‘Metin amca online’, ‘Akşam Metin amca gelecek’, ‘Kız var mı’ gibi mesajlar yazdığı görüldü. Ücretsiz olarak uygulamayı yükleyen herkesin ulaşabileceği gruplar, uyuşturucu maddeye ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu gözler önüne serdi.

 

 

Gruplara Erzurum’dan da uyuşturucu kullanıcısı ve satıcılarının katıldığı da öğrenildi.  Metamfetamini kastederek bir kullanıcının ‘Erzurum amca var mı’, bir satıcının ise ‘Erzurum amca’ var yazdığı görüldü. Kaynak: Pusula Gazetesi

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halis demir 03 Kasım 2023 07:11

    Gençleri koruyun bundan mutlaka her okulda bir sivil polis olmalı üniversitede bilgilendirme yapılmalı. En büyük cezalar bu satıcılara verilmeli. Yoksa gençlik kaybolur sayın bakan sayın emniyet müdürü hatta rektör bu işe baş koymalı.