Erzurum Haber Girişi : 23 Mart 2018 12:20

Uzunahmet çöküyor...

Uzunahmet çöküyor...
Mimari açıdan Dünya’da sadece Paris ve Roma’da birer örneği olan Uzunahmet Tabyaları, çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
Erzurumajans-Mimari açıdan Dünya’da sadece Paris ve Roma’da birer örneği olan Uzunahmet Tabyaları, çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Defineciler yüzünden büyük tahribe uğrayan tarihi mekânda bu yıl nihayet restorasyon yapılacak.  

Restorasyon başlıyor

Erzurum – Kars karayolunun 20’inci kilometresindeki merkeze bağlı Uzunahmet Köyü yakınlarında yer alan ve 1829 yılındaki Rus istilasının ardından İngilizlerle ortak yapılan Uzunahmet Tabyaları, yılların ihmaliyle harabeye döndü. Özellikle son dönemde çökmelerin yaşandığı tarihi mekâna Kültür ve Turizm Bakanlığı nihayet el attı. Tabyaların bu yıl sonuna kadar restore edileceği bildirildi.

Stabil hale getireceğiz

Osmanlı-Rus Savaşı sırasında top atışlarına karşı Almanlar tarafından desteklendiği bilinen Uzunahmet Tabyaları için geçen Kasım ayında ihale yapıldığını belirten Erzurum Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Suat Bakır, “Tabyalarda çökmeler var. Öncelikli amacımız bu tarihi mekanı stabil bir hale getirmek ve korumak. Sonrasında ne amaçla kullanılacağına karar vereceğiz” dedi.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.