Bölge Haber Girişi : 29 Eylül 2011 12:59

Van'a tekstil kent kurma çalışmaları!..

Van'a tekstil kent kurma çalışmaları!..
Vali Münir Karaloğlu, Van'a tekstil kentin kurulmasının; toplumsal rehabilitasyon, kadınların üretime katılmaları ve kimlik sahibi olması açısından önemli olduğunu söyledi.

Erzurum Ajans-Vali Münir Karaloğlu, Van'a tekstil kentin kurulmasının; toplumsal rehabilitasyon, kadınların üretime katılmaları ve kimlik sahibi olması açısından önemli olduğunu söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından tasarlanan Cazibe Merkezleri Destekleme programı kapsamında bulunan Van'a 'Tekstil Kent' kurma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, DPT Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman ve Vali Münir Karaloğlu'nun atılımı ile bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Vali Karaloğlu, Yaman'a son aşamaya gelen ve DPT'nin onayını bekleyen 'Tekstil Kent' ve Van'a Cazibe Merkezleri projesi kapsamında yapılması düşünülen yatırımlar hakkında bilgi verdi. Daha sonra DPT heyetine DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci tarafından Van-Gürpınar karayolu üzerinde 300 bin metrekare arazide 25 bin metre kare kapalı alana kurulması düşünülen 'Tekstil Kent'le ilgili bir sunum yapıldı. Son yıllarda dünyanın yaşamış olduğu ekonomik krizden Türkiye'nin ve Van'ın da etkilendiğini kaydeden Karaloğlu, bölgedeki işsizliği azaltmak için de konfeksiyon sektörünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

"ÇAĞRI MERKEZLERİ DOĞU'DAKİ İŞSİZLİĞE ÇARE"

Türkiye ve bölgedeki işsizliği azaltmak için en popüler işlerin; tekstil ve çağrı merkezleri olduğunu anımsatan Karaloğlu, çağrı merkezlerinin Doğuda işsizliğe çare olduğunu bildirdi. Van'a çağrı merkezi kurulması için DPT yetkililerinden destek isteyen Karaloğlu: "Erzurum'daki çağrı merkezlerinde binlerce kişi çalışırken, Van'da olmadığı için bir kişi bile çalışmıyor. Burası TRB-2 bölgesi, işsizliğin yoğun olduğu bir bölge. Biz burada istihdam artsın diye uğraşıyoruz. Van'a kurulacak 'Tekstil Kent'te 5 bin metre kareye bir çağrı merkezi de kuralım. Erzurum nitelikli nüfusu kaybeden bir il durumundaydı. Şimdi bunun çağrı merkezi sayesinde durdurulduğunu söylüyorlar. " dedi.

"TEKSTİL KENTİN VAN'A KURULMASI, TOPLUMSAL REHABİLİTASYON AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde onlarca Vanlı tekstilcinin merdiven altlarında üretim yaptığını kaydeden Karaloğlu, Van'a tekstil kent kurulması halinde bu üreticilerin Van'a geleceğini kaydetti. Tekstilin Van'a girmesine sadece işgücü açısından da bakılmaması gerektiğinin ifade eden Karaloğlu: "Bu durum, toplumsal rehabilitasyon açısından da çok önemli. Kadınların evden çıkartılması, üretime katılması, kimlik sahibi olması açısından da çok önemli. Konfeksiyon fabrikasında çalışan ve ekonomik özgürlüğünü kazanmış bir genç kızımızı kimse zorla evlendiremez. Tekstil kentin kurulmasına sadece ekonomik olarak değil sosyal bir vaka olarak da bakmak lazım." dedi.

"VAN, YAKIN ZAMANDA BİR DUBAİ OLABİLİR"

Tekstil kent kurulması halinde Van'ın aynı zamanda konum itibariyle Türkiye'nin Orta Asya ve Ortadoğu'ya açılan bir kapısı da olacağını ifade eden Karaloğlu: "DPT'nin desteğiyle açılan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı ile birlikte her gün yüzlerce İranlı Van'a geliyor ve esnaflarımız da bu hareketlilikten son derece memnun. Biz Van'dan karayoluyla Muş'a gidene kadar Tebriz'e gidebiliriz. Gelecekte büyük düşünürsek burası bir Dubai bile olabilir. Yani çevresinde o kadar imkânı var. Van'dan uçakla Dubai'ye ve Astana'ya iki saatte gidilebileceğiz" dedi.

Ak Parti Milletvekili Burhan Kayatürk de, Van'a tekstil kent kurulması halinde batıda üretim yapan Vanlı tekstilcilerin de yatırımlarını memleketlerine getireceklerine inandığını söyledi. Yaklaşık 2 saat süren sunumun ardından Vali Karaloğlu, DPT heyetine Van-Gürpınar karayolunda kurulması düşünülen tekstil kent arazisini gösterdi. Arazide incelemelerde bulunan heyet, daha sonra Gürpınar ilçesinde üretim yapan Zernek Tekstil ve Pratik Terlik atölyelerini gezdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.