Bölge Haber Girişi : 22 Ocak 2013 18:03

Van'da ekmekteki kepek ve tuz oranı

Van'da ekmekteki kepek ve tuz oranı
Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil,uygulamanın bu kentte 4 ay önceden uygulamaya koyulduğunu ve bunu hayata ilk geçiren ilin ise Van olduğunu söyledi.
Erzurumajans-Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine ekmekteki kepeğin arttırılarak tuz oranının düşürülmesi yönündeki uygulamanın bu kentte 4 ay önceden uygulamaya koyulduğunu ve bunu hayata ilk geçiren ilin ise Van olduğunu söyledi.

Ekmekteki tuz ve kepek oranları ile ilgili yapılan uygulamalar konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Osman Tuncil, bu düzenlemenin bu kentte zaten uygulamada olduğunu belirtti. 4 ay önce üyeleri ile birlikte bir araya gelerek bunu hayata geçirdiklerini vurgulayan Tuncil, “Fabrikalarda gelen unlar zaten uygun standartlarda üretiliyor. Bizim esnafımız da buna hiçbir katkıda bulunmadan gelen unu ekmeğe çeviriyor. Bunun aksini iddia edenler gelip gerekli denetimlerini gerçekleştirebilirler. Van’da kesinlikle böylesi bir uygulamanın ekmek üretiminde bir düşüşe sebep olmayacaktır. Aynı şekilde yapmış olduğumuz zamdan dolayı da bir düşüş yaşanmayacaktır. Ama ekmek ile ilgili almış olduğumuz tepkiler bizleri iyice üzdü. Çünkü Türkiye genelinde 300 gramajı zorunlu olan ve 75 kuruş olması gereken ekmeği biz yine de zam yapmayarak ucuz fiyatlara verdik. Esnafımız büyük bir fedakarlık örneği gösterdi.

İki yıl boyunca zam yapmadığımız halde hiç kimse çıkıp da bizleri veya esnafımızı tebrik etmedi. Bugün bir dükkanı giderinin ne kadar olduğunu insanlar bilmiyorlar. Bir esnafımız yıllardır aynı fiyatta üretim yaptı. Ama yakacağı, su gideri, un gideri, doğalgazı gibi fiyatlarda yerinde saymadı. Bunlara da 2 yıl içerisinde belli zamlar geldi. 2 yıl önce un torbasının fiyatını farklı alan esnafımız bu yıl ise çok yüksek rakamlarda alıyor. Çünkü üyelerimiz artık zarar etme noktasına gelmişlerdi. Türkiye’nin en ucuz ekmeğini Van’ın sattığını defalarca dile getirdik. Buna inanmayanlar internete girip Türkiye’deki ekmek fiyatlarının durumuna bakabilirler. Bize en yakın iller Erzurum ve Erzincan’da bile ekmek geçtiğimiz yıllardan beri 75 kuruş olarak satılıyordu.

Adana ambar deposu, ama orada bile ekmeğin ne kadar olduğuna insanlarımız bir baksınlar veya sorsunlar. Bu kadar fedakarlık yapmamıza rağmen hala insanları ‘bu kadar zammı yapılır’ tepkilerine anlam vermek mümkün değildir. Buna mecburduk ve yapmamız gerekiyordu. Ayrıca ekmekteki kepek oranının arttırılması ve tuz oranın düşürülmesi konusunda ilimizin bir sıkıntısı yok. Bunun da olumsuz yansıyacağını düşünmüyorum. Çünkü ilimizde bu uygulamaya zaten 4 ay öncesine geçilmiş durumda” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.