Spor Haber Girişi : 08 Mayıs 2018 15:18

Yarar’ın 'hukuksuzluğu' tescillendi

Yarar’ın 'hukuksuzluğu' tescillendi
Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, TKF Başkanı Erol Yarar ve yönetiminin “Fatih Kıyıcı aday olamaz” kararını bozdu.
Erzurumajans-Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, TKF Başkanı Erol Yarar ve yönetiminin “Fatih Kıyıcı aday olamaz” kararını bozdu. Federasyon Başkanı adayı olmak için gerekli şartların TKF Ana statüsünün 9’uncu maddesinde yer aldığına işaret eden Tahkim Kurulu, yönetim kurulu kararında “hukuka uyarlık bulunmadığını” vurguladı. Kurul ayrıca delege seçiminin yenilenmesini istedi.

Türkiye Kayak Federasyonu’nun 10 Mayıs’ta yapılması planlanan 4’üncü Olağan Genel Kurulu öncesinde Doç. Dr. Fatih Kıyıcı resmi adaylık başvurusunda bulunmuştu. Bunun ardından ‘acil’ bir şekilde toplanan TKF yönetimi aynı dakikalarda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden mütalaa alarak Yüksek Öğretim Kurumu’nun 2547 sayılı kanunu gerekçe gösterdi ve şu kararı aldı. “Bir bağımsız spor federasyonu olan TKF’nin 2547 sayılı kanunun 38. Maddesinde yer alan ve öğretim üyelerinin görev alabileceği kurum ve kuruluşları kapsamına girmediği, bu nedenle hali hazırda bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak görev alan bir öğretim üyesinin, TKF’nin Ana statüsü gereği Ankara olması, başkan adayı olmasının 2547 sayılı kanun (tam gün yasası) sebebiyle mümkün olmadığından sunulan hukuki mütalaalarda dikkate alınarak Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın Başkan adaylık başvurunun reddine oy birliği/çokluğu ile karar verilmiştir.”

KIYICI ‘KUMPAS’A İTİRAZ ETTİ

TKF Başkanı Erol Yarar ve yönetiminin ‘hukuk tanımaz’ bu tavrı karşısında Doç. Dr. Fatih Kıyıcı, hemen Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’na itirazda bulundu. Daha önce Uludağ Kayak ve Snowboard Kulübü Başkanı Deniz Karaağaç’ın delege listesine itirazını, geçen 2 Mayıs’ta değerlendiren Tahkim Kurulu, ‘4’üncü Olağan Genel Kurul’a ilişkin sürecin yürütmesinin durdurulmasına’ karar verirken dün de Kıyıcı’nın itirazını görüştü.

HUKUKA UYGUN DEĞİL!

Türkiye Kayak Federasyonu Ana statüsünün 9’uncu maddesinde Federasyon Başkan adayı olmak için gerekli şartların düzenlendiğini vurgulayan Tahkim Kurulu, Erol Yarar ve yönetiminin hukuksuzluğuna ‘dur’ diyerek şu karır verdi.

“Bunlar arasında ‘kamu görevlisi olarak çalışmama’ koşulu bulunmamaktadır. Ana Statünün açık hükümlerine karşın, hukuki mütalaalara dayanarak öğretim görevlisi olan itiraz edenin mevzuata açık bir yasaklama bulunmamasına göre Federasyon Bakan adayı olamayacağına yönelik Yönetim Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığından itirazın kabulü ile Türkiye Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu’nun 30.04.2018 tarih ve 88 sayılı kararının kaldırılmasına, başvuru ücretinin iadesine, kararın ilgililere tebliği ile Türkiye Kayak federasyonu Başkanlığına gönderilmesine, 07 Mayıs 2018 tarihinde oy birliği ile kesin olarak karar verildi.”

Tahkim Kurulu bu kararıyla birlikte Erol Yarar ve yönetiminin hukuksuz kararına ‘dur’ derken, Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın adaylığı konusunda artık bir sorun kalmadı.

DELEGE OYUNU DA BİTTİ!

Bu arada 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ancak Tahkim Kurulu kararıyla iptal edilen 4’üncü Olağan Genel Kurul öncesinde Başkan Erol Yarar, ana statü gereği 300’ün üzerindeki delegeyi noter kanalıyla düşürmüştü. Noter çekilişi için federasyonun resmi internet sitesinde 2 Nisan’da yer ve saat belirtilmeden duyuru yapan Yarar’ın bu usulsüz tavrına yine Tahkim Kurulu engel oldu.

İŞTE O KARAR:

Tahkim Kurulu Yarar’ın delege oyununu aldığı şu karar bozdu. “Delege seçimine ve seçime dair tüm işlemlerin belirtilen ilkelere uygun yöntemle yapılmasını temin için seçim sürecinin durdurulmasına ilişkin kararımızın uygulanmasının devamına, kararın ilgililere tebliğinden itibaren en kısa sürede seçime dair iş ve işlemlere ilişkin sürecin baştan itibaren yerine getirilmesi izin kararın Türkiye Kayak Federasyonu ve itiraz edene bildirilmesine, başvuru ücretinin iadesine, kararın ilgililere tebliği ile Türkiye Kayak Federasyonu Başkanlığına gönderilmesine, 07 Mayıs 2018 tarihinde oy birliği ile kesin olarak karar verildi.”



PUSULA YAZMIŞTI

Yarar’ın bu usulsüz işlemini Pusula Gazetesi geçen 7 Nisan’da Onur Sağsöz imzası taşıyan ‘Yarar’ın delege oyunu’ başlıklı bir haberle duyurmuştu. Yarar’ın Ana Statüdeki 12’nci maddede ‘yer ve saat’ ifadesinin yer almamasından yararlanarak ‘noter kâtipleri’ aracılığıyla 51 delegeyi düşürmesi kayak camiasında ‘etik değil’ tartışmalarına yol açmış, düşürülen delegelerin önemli bir bölümünün Yarar karşıtı olduğu anlaşılmıştı.

ÖLÜLERİ DELEGE GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan Yarar’ın Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürleri ile Gençlik Spor Kulüplerindeki delegeleri ‘siyasi baskılarla’ etki altına aldığı iddiaları halen kulislerde gündem maddesi olurken, Pusula bu konuyu da gündeme getirmişti. Ayrıca Yarar’ın hayatını kaybetmiş üç eski federasyon başkanına delege listesinde yer vermesinin önüne yine Tahkim Kurulu geçti. Daha önce Yarar’ın aldığı Yönetim Kurulu kararında “Öldüklerine dair resmi belge yok” denilerek geçiştirilen konuyla ilgili olarak yapılacak yeni delege listesinde hayatlarını kaybeden üç federasyon başkanın ismi olmayacak.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.