Erzurum Haber Girişi : 08 Temmuz 2022 19:23

Yaşayan Kültür Mirasına KOSGEB desteği

Yaşayan Kültür Mirasına KOSGEB desteği
Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere 250 bin TL'ye varan destek verilecek. Geri ödemesiz destekle geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

ERZURUM AJANS / Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un tanıtımını yaptığı ve işbirliği protokolünü imzaladığı programın detayları netleşmeye başladı.

 

KOSGEB Erzurum Müdürü Lütfullah Aktaş, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı'nın, ön başvuruların 22 Temmuz tarihine kadar online yapılabileceğini bildirdi. Program ile geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor. Program hakkında bilgi veren Aktaş, "Destek Programı ile binlerce yıllık tarihimizin yansıması olan geleneksel mesleklerin ve zanaatların yeniden canlandırılması hedefleniyor. İlimizde de oltu taşı işletmeciliği, bakır işletmeciliği ve ehram dokuma gibi geleneksel ve kültürel değeri olan mesleklerimiz var. Program ile bu meslek mensuplarını destekleyerek usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yeni zanaatkarlar yetiştirilmesini amaçlıyoruz" dedi.

 

Kriterler Neler?

 

Destek programından, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları listesinde yer alan alanlarda faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilecek. Ayrıca, işletme sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen tanıtma kartına sahip olması veya Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri’nde yer alması durumunda da destek programından faydalanabilecek.

 

 

Personele 150 Bin TL

 

Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin lira olan bir destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına bakılacak. Yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım filmi olmak üzere toplamda 45 bin liraya kadar destek verilecek.

 

Kurul Değerlendirmesi

 

KOSGEB’in çağrı ilanına çıkmasının ardından işletmeler tarafından yapılacak ön başvurular, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 22 Temmuz’a kadar alınacak. Başvuru yapabileceklerin listesi, ilgili işletmelere duyurulacak. Daha sonra KOSGEB, KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden kesin başvuruları alacak ve oluşturulacak kurulda değerlendirecek. Kurul, kesin başvuruları değerlendirip karara bağlayacak.

 

31 Farklı Ham Maddeden

 

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi’nde 31 farklı ham madde ile üretilen meslekler yer alıyor. Listedeki mesleklerden bazıları şöyle: Sedef kakmacılık, takunya yapımı, şimşir tarak yapımı, çeşm-i bülbül, debbağlık, kök boyacılığı, dantel örme, Şile bezi dokuma, çorap örücülüğü, bakırcılık, telkâri, kazaziye yapımı, oltu, lüle, kehribar taş işlemeciliği, çinicilik, halk çalgıları yapımı, folklorik bebek yapıcılığı, gölge oyunu tiplemeleri yapımı, nakkaşlık. HABER MERKEZİ

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Tahir ERCAN 09 Temmuz 2022 19:20

    Ben cezaevinden izinli çıktım açılır kapanır tabure masa yapıyorum ahşap işleri yapmak için ahsap atölyesi için devletten yardım veya herhangibi birşey varmı