'Yeni Nesil Üniversite' işte böyle yönetilir!

 

Atatürk Üniversitesi 2021 yılı Sayıştay denetim raporu…

 

Tahsis edilen ödenek 946 milyon 265 bin TL.

 

Yıl içinde 266 milyon 955 bin 570 TL daha ek ödenek.

 

Toplam 1 milyar 213 milyon 220 bin 570 TL.

 

Ve bu ödeneğin yüzde 97,89’u yani 1 milyar 187 milyon 577 bin 146 TL’si kullanılmış.

 

Deli para! Büyükşehir Belediyesi’nin bile bu kadar bütçesi yok.

 

Üniversitemiz ayrıca bu rakama ek olarak TÜBİTAK, ERASMUS, Mevlana, Farabi, KUDAKA, TARGEL ve Avrupa Birliği’nin hibe kaynaklarından da yararlanmış ve toplam 46 milyon 269 bin 862 TL’yi ‘bütçe dışı’ harcamış.

 

Akla gelen ilk soru bu kadar kaynağın aktarıldığı bilim yuvası ne yaptı, ne üretti olmaz mı?

 

Hatırlayın Rektör Bey, pandemi döneminde sıkça medyada boy gösteriyor, “aşı çalışıyoruz” diyordu.

 

Ne oldu? Hani aşı? Bakın artık konusu bile açılmıyor.

 

Neyse… Dönelim rapora!

 

Aynen şöyle yazıyor.

 

“Doğrudan Temin Kapsamında Yapılan Alımlara İlişkin Bilgilerin Elektronik Kamu Alımları Platformuna Kaydedilmemesi… Üniversite tarafından doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımların bazılarında Elektronik Kamu Alımları Platformuna (EKAP) kayıt zorunluluğunun yerine getirilmediği tespit edilmiştir.”

 

“Doğrudan Temin Yoluyla Yapılan Alımlarda Yasaklılık Kontrolünün Yapılmaması 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, doğrudan temin yöntemiyle parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir.”

 

Yani üniversitenin bazı birimleri, doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiği alımları EKAP’a bildirmemiş, yetmediği gibi alım yaptığı kişi ya da firmaların yasaklı olup olmadığına da bakmamışlar.

 

Oh ne güzel!

 

Kanun manun tanımadan yasaklı mı, değil mi diye bakmadan alışveriş yapmışlar.

 

Durun daha bitmedi.

 

“Muhasebe Kayıt Süresi ve Düzenine Uyulmaması Yevmiye defteri üzerinden yapılan incelemede, yevmiye sıra numaralarının boş bırakıldığı ve geçmişe yönelik muhasebe kayıtlarının yapıldığı tespit edilmiştir.”

 

Şöyle ki; Sayıştay, Atatürk Üniversitesi’nde 2021 yılı içinde gerçekleşen toplam 42 bin 669 muhasebe kaydının 13 bin 509’unun geçmişe yönelik kayıt olduğunu belirlemiş.

 

Üniversite yönetimi de, yönetmelik hükümlerine aykırı bu hataların sehven veya sistemsel kaynaklı olduğunu açıklamış.

 

Ancak Sayıştay denetçisinin şu yorumu tokat gibi olmuş:

 

“Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine aykırı hataların giderilmesi açısından gerek muhasebe sisteminde kullanılan DMİS programının eksikliklerinin giderilmesi gerekse ilgili personel eğitiminin sağlanması gerektiği değerlendirilmektedir.”

 

Düşünsenize 1 milyar liranın üzerinde bütçeniz var ama personeliniz ya da muhasebe programınız ‘error’ veriyor!

 

Şimdi ‘bu nasıl üniversite yönetmek’ diye sormayalım mı?

 

Bakın altını kalınca çiziyorum. Sayıştay raporunda ‘yolsuzluk’, ‘usulsüzlük’ gibi bir ifade yok.

 

Lakin rapor, ‘üniversite işte böyle yönetiliyor’ dedirtiyor.

 

Fazla vaktinizi almayayım merak edenler, Sayıştay raporunu indirip okuyabilirler.

 

Ama yazının finaline şunu ekleyeyim.

 

Rapora göre Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi, 2021 yılını 107 milyon 189 bin 114 lira 41 kuruş dönem zararı ile kapatmış.

 

Bu zararın nasıl oluştuğuna dair her hangi bir bilgi bulunmuyor. Bunu cevaplayacak olan Rektör Bey’dir.

 

Benim merak ettiğim, Rektör Bey ve ekibinin döner sermayeden ne kadar pay aldıklarıdır.

 

Elbette yasal hakları… Aylık 30, 40, 70, 80 bin lira ya da her neyse alabilirler.

 

Ancak gözbebeğimiz Atatürk Üniversitesi zarar ediyorsa, yönetiminin döner sermayeden pay alıp almadığını veya ne kadar aldıklarını bilmek hakkımızdır.

 

Ha bir de şu ‘yenil nesil üniversite’ safsatası var ya, inanmayın efendim inanmayın!

 

Çünkü yeni nesil üniversitenin nasıl yönetildiğini gördük.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • BİR SÖYLEM 23 Mart 2023 15:18

    NİYE ZARAR ETMESİNKİ DİŞ HEKİMLİĞİ DEKANI IĞDIRDA AYÇA HANIMIN KLİNİĞİNE GİDİP İMPLANT YAPMAKTAN Bİ ŞEY BİLMİYORKİ YA Bİ DEKANIN GİDİP BAŞKA Bİ VİLAYETTE ÖZEL Bİ KLNİKTE ÜCRETLE İMPLANT YAPMASI YASAK DEĞİLMİ MAAŞI YETMİYOR HER HALDE

  • Suat erenler 23 Ocak 2023 00:41

    Bu rektör gidene kadar daha çok zarar eder o güzelim hastane ne halde bi bilseniz paran varsa muayene ol yada ameliyata düz dünya para yatır yoksa ameliyat yok MR 3 ay 4 ay sıra batırdı hastaneyi aynı seksen öncesi oldu vesselam

  • Yurt 06 Aralık 2022 19:07

    Onur Bey Herseyi yaz bildiklerinin hepsini yazki belki utanirlar.

  • Karaman Rektörü Kadar Değerli Değil 07 Kasım 2022 00:21

    Yazınıza ve yorumlara bakıyorum da Atatürk Üniversitesinin ve Erzurum'un bir Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve Karaman şehri etmediğini görüyorum. Bizim rektörün yaptıkları ya da yapmadıkları ile atandığı günden beri her ay Atatürk Üniversitesinde bir rektör değişirmiş. Demek ki milliyetçi Aydın bey başta olmak üzere tüm vekiller ve yerel sivil toplum bu gidişattan memnun.

  • Nasüriddin hoca 10 Ekim 2022 19:56

    La Universita De Papel kıvamında, profesör lakaplı RETKÖR ve "yeni nesil" maskeleri takmış takım arkadaşları senaryosunda görüşlerimi ifade etsem abartmış olur muyum bilemedim. Yaklaşık 108 milyon TL zarar ortaya çıktığına göre bilmece şu olsa gerek: İsimleri Şam, Bağdat, Riyad, Tahran ve Trablus olan ekip üyeleri, resmi/özel tatil dinlemeksizin, üniversite döner sermaye birimleri darphanesinde, kendilerine 2021 yılının her bir gününde en az 295,890 TL SORUMLULUK (para birimi değil) payı oluşturmuşsa; günlük en yüksek sorumluluk payı kaç TL olur? Boş verelim bilmeceyi? Müzik her şeyi anlatıyor. https://www.youtube.com/watch?v=VS8GIqjPVHM

  • Devlet ebed müddet 09 Ekim 2022 09:11

    Onur bey sorulması gereken şey şu,Atatürk üniversitesi kaç bin dönüm araziyi devretti ve bundan kazancı ne oldu Hilton oteli arazisi kaç milyara devredildi kazanç nerede. Her isteyene veriyormusunuz arazi. Daha önceki rektörlerde arazi bağışladılar mı. Başka şey söylemeye gerek yok sadece bu bile yeter. Geçmiş rektörleri örnek almak bile yeni tasarım üniversite modelini 40 kere katlar.

  • Dadaş Eşref 08 Ekim 2022 19:30

    Ben bir soru sormak istiyorum. Erzurumun bir ilçe belediye başkanının kayın biraderi bitirdiği fakülteye akedemisyen olarak yandı mı? Bunu öğrenmek istiyorum.

  • ali er 07 Ekim 2022 10:27

    onu bunu bilmem hurşit bey zamanındaki sakin güzel üniversityeyi arıyorum. Şehirde tarfik yok kampüs içinde trafik kuyruğu oluyor. Türkiyedeki tüm kampüsleri biliyorum böyle trafik yoğunluğu görmedim gerçekten trafik lambası olmadan bu kampüste araba sürülemez.. Yeni tasarım üniversitesini bilemem ama trafik sorununa bir çare bulunsun bulunamıyorsa emniyetten ve belediye ulaşımdan sayın mehmet sekmen bey yardımcı olsun. Çünkü trafik sorunu kangren olmuş trafik yavaş akıyor özellikle ösym sınavlarında defalarca kaos yaşandı. sınavları kaçıran oldu.

  • hoş 06 Ekim 2022 17:17

    sayın rektörüm şu araştırma hastanesine el atın bakın bu başhekim kimdir bilmiyorum ama pis kokular var berberler iş yapıyor diyen arkadaşa katılıyorum

  • mıro 06 Ekim 2022 17:15

    murat çomaklı rektöre fetöyü bulaştıramazsın kediye eşek demek gibi bişi olur eleştirmek başka ama fetöcü diyemezsin

  • kerim tekin 06 Ekim 2022 11:04

    Sayın onur bey erzurumun ONURU sunuz. gurursunuz. tek gazetecisiniz. evet üniversite gerçekten çok çok kan kaybetti. Tarfik sorunu keşmekeş oldu. buğün tam 1 saatte kampüse girebildim trafik kuyruk olmuştu. araçlar hem bariyerlerin öününde yavaşlıyor hem atatmaların önünde. acilen bunlar kaldırılmalı ve trafik rahatlamalı. kampüs içerisinde cafeler var ama öğrenciye hitap etmiyor kapatılmalı. birgidip ktü kampüsünü görün herşey öğrenci için. burası resmen araçlarla cirit atma arabayla gezip tozup vakit geçirme yerine parkuruna dönüşmüş. arabasına binen çok yavaş yavaş saatlerce kapüsün içinde dolanıp duru. bir güvenlikde demiyor ki burası gezme tozma yeri değil. yabancı araçların kampüse girişi kesinlikle ama kesinlikle engellenmeli. Tabi bunları size söylüyorum ki dile getiresiniz. çünkü gerçekleri dile getiren siz varsınız.

  • adalet 06 Ekim 2022 10:09

    ben rektör beyin çalışmalarını takdir ediyorum sıkıntılar var inanıyorum sıkıntı olan yerlere el atar mesela araştırma hastanesinde berberler inşaat işi yapıyor nasıl bir ilişki var anlamadım rektör bey buraya mutlak el atması lazım

  • Sorgulayan 06 Ekim 2022 09:54

    Sen istediğin kadar yaz gazeteci üstadın yarın öbür gün döşer yazıyı rektör aktır paktır.

  • Halis demir 06 Ekim 2022 09:28

    Üniversite kampüsü rezalet diş hekimliğine giden aracını park edemiyor yollara sayısız atlatma koymuşlar araçlar trafik oluşturuyor rektörlükten Kartal çıkışına kadar araç kuyruğu var. Üniversite kampüsüne mi geldiniz yoksa başka biryer mi anlaşılmıyor bilim yuvası diyorlar ama malesef çöp olmuş. Defalarca şikayette bulundum ama dikkate bile alan yok artık kime söylemem gerek bilmiyorum bir trafik ışığı koyun insanlar araçlar rahatça geçsin sayın rektörüm sadık Erdoğan hocam satın genel sekreterim bu işe bir el atın kangren oldu

  • Vatansever 06 Ekim 2022 06:04

    Bu köklü ilim yuvası bunları hak etmiyor. Umarım başta Sayın Cumhurbaşkanı ve YÖK gereken işlemleri yapar. Bu kadar ithamlar boşta kalmamalı yazık oluyor şehrimizin göz bebeği 65 yıllık uluçınar üniversiteye... Akraba çiftliğine döndürülmüş bşrkaç yerden maaş alan sürekli bir kadro dokunulmazlık zırhına girmiş halleriyle bizim oy verdiğimiz partiye zarar verdiği bu tiplerin bizi partimizden kopardığı da ayrıca bilinmelidir. Bunların hesabını biz ancak sandıkta sorabiliyoruz... Bizim soracağımız kesin de bakalım yetkililer bunlara hesap soracak mı? Rabbim vatanınızı ve milletimizi aziz eylesin haramzadelerden muhafaza eylesin.

  • Gurbette bir çırçırlı 05 Ekim 2022 23:19

    Bu memlekette kanun yokmu ? Mustafa Kemal ATATÜRK' ün karakollara değilde her caddeye, sokağa asılması gereken veciz sözü HER İNSANIN POLİSİ KENDİ VİCDANIDIR.

  • Isci 05 Ekim 2022 23:03

    Rektör et gitsin ya

  • Dadaş. Şükrü 05 Ekim 2022 22:13

    Akademisyenlere saygı kalmadı. Üniversite cumhuriyet olmuş. Hastane resmen rezalet. Ben diyorum ki ekmeğin 4 tl olmasında ve artan maliyet ler ve zavallı halkın parasını yiyip yinede doymayan lara. Haram zıkkım olsun. Ben hakkımı helal etmiyorum.

  • Bir vatandaş 05 Ekim 2022 17:43

    Onur bey her iki dönemde rektörün yönetimde olan hocaların çocukları, akrabaları ve diğer yandaş hocaların çocukları,akrabaları, siyasilerin çocukları ve akrabalarını üniversiteye doldurdular. Hemde jürileri tehdit ederek. En az bildiğim 100 kişi var.

  • Bir Öğrenci 05 Ekim 2022 16:09

    AKP GENÇLİK KOLLARİ ÜNİVERSİTE KAMPUSU İCİNDE STAND AÇMİS AKP YE UYE TOPLAMAKTA VE OTOBUS KARTİ DAGİTMAKTADİR. ONUR BEY BUNU DA YAZARSANİZ İYİ OLUR SAYGILAR