Kültür-Sanat Haber Girişi : 14 Temmuz 2023 14:58

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2023 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2023 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
TFMD tarafından düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları 2023 Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yazılı mesaj gönderdi ve foto muhabirlerini tebrik etti. Törende, yarışmada ödül alan foto muhabirlerine ödülleri verildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından bu yıl 38’ncisi düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları 2023 yarışmasında ödüller Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Medya, iş ve sanat dünyası yanı sıra siyasi partilerin temsilcilerinin de katıldığı törende 2022 yılında yaşanan olaylardan fotoğraflar ödüllendirildi. Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerine Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş fotoğrafları damga vurdu. Törende 8 kategoride 30 fotoğraf ve 6 fotoğraf serisi ödül aldı, bir üniversite öğrencisi Ara Güler Özendirme ödülü kazandı. 

 

 

“FOTOĞRAFLAR TARİHİ BELGE VAZİFESİ GÖRMEKTEDİR”

 

Ankara'da Grand Mercure Otel’de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bir mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, foto muhabirliği, var olan gerçekliği en yalın ve saf haliyle yansıtması sebebiyle haberciliğin en önemli alanı olduğunu belirterek “Yaşanan tecrübeler bize bir fotoğraf karesinin, ustalık eseri edebi bir metinden, saatler süren bir hitaptan daha etkileyici olduğunu göstermiştir. Gazetecilerin çektiği fotoğraflar çoğu yerde tarihi bir belge vazifesi görmektedir. 28 yıl önce Srebrenitsa’da, Boşnaklara yapılan soykırımı dünyaya aktaran yegane araç fotoğraflardı. Minik bedeni kıyıya vuran Aylan Bebeğin fotoğrafı, Suriyeli göçmenlerin yeni bir hayata uzanırken ödedikleri ağır bedelleri milyonların hafızasına kazıdı. Yine 6 Şubat asrın felaketinden yansıyan fotoğraflar, deprem gerçeğini ve yaşattığı acıları en iyi anlatan belgelerdir” dedi.

 

“ZENGİN COĞRAFYANIN KEYFİNİ SÜREMİYORUZ”

 

Törende konuşan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel de fotoğrafçı olarak kültürel, doğal ve tarihi zenginliği barındıran, gazeteci olarak ise sıradan bir Avrupa ülkesini kıskandıracak gündem zenginliği taşıyan bir coğrafyada görev yaptıklarını belirterek, “Meslektaşlarım adına sesleniyorum. Maalesef mesleki olarak bu coğrafyanın zenginliğin keyfini süremiyoruz. Her geçen gün artan iş yükünün yanı sıra gazeteciler, televizyoncu kardeşlerim, muhabirinden foto muhabirine, kameramanından canlı yayınında görev alan teknik elemanına maalesef bizler hak ettiğimiz koşullarda çalıştırılmıyoruz. Sendikasızlığın getirdiği işverenin keyfiliğine kalan çalışma koşulları bugün gazetecileri neredeyse asgari ücretlerle istihdam edilir hale getirdi” dedi. Başkan Özel, gazeteciler için sendikal zorunluluğun yasalara girmesini, gazetecilerin ücretlendirilmesinin asgari ücret dışında ayrıca belirlenmesini ve fotoğraf makinelerindeki yüzde 25 ÖTV için ise en azından basın kartı sahipleri ve dernek üyeleri için 2 yılda bir fotoğraf makinesi için muafiyet istedi.

 

“FOTOĞRAFLARIYLA GELECEĞE NOT TUTUYORLAR”

 

 Türkiye ve dünyanın 2022 yılında gündem olan fotoğrafları Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin bugün düzenlediği bu yarışmayla geleceğe kalıcı birer belge olarak aktarılacağını aktaran Özel, “Gelecek yılın ödüllerinde ise hiç şüphesiz Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Yüz Yılın Afeti 6 Şubat Depremini ağırlıklı olarak göreceğiz. 50 binden fazla canımızı toprağa verdiğimiz depremde 26 gazeteci meslektaşımızı da kaybettik. Savaşlardan afetlere bu zor anlarda depremlerde savaşlarda gözlerini vizörden ayırmayan meslektaşlarımızın fotoğrafları, geleceğe belge oldu. Fotoğraflarıyla geleceğe not tutan tüm meslektaşlarımızı yürekten kutluyorum” sözleriyle mesleğin önemini dile getirdi. 

 

 

“ONURLANDIRILMAM MÜTHİŞ BİR ŞEY”

 

Törende 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen usta gazeteci Coşkun Aral ise foto muhabirlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, “Meslek hayatımdaki en önemli günlerden biri. Üyesi olduğum dernek beni muhteşem bir ödüle layık gördü. Bizler yalanın panzehiriyiz. Fotoğrafın icadından itibaren meslektaşlarımız yollara düştü, yaşananlar zorlu koşullarda belgelendi. Onurlu bir meslek böyle bir mesleğin üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Ne yazık ki bu işin kahrını çeken meslektaşlarım hak ettiklerini alamıyor. Bugün yalanın panzehiri olan fotoğrafı çeken foto muhabiri meslektaşlarımın çalışma koşullarının düzeltilmesi için daha duyarlı olunmasını isterim” diye konuştu.

 

ÖDÜL ALAN KARELERDEN NOTLAR

 

2022 yılına damga vuran yaklaşık 4 binin üzerinde fotoğrafın katıldığı yarışmada Gençlerin fotoğrafa özendirilmesi amacı ile 25 yaş altı lise ve üniversite öğrencilerine yönelik beşincisi düzenlenen Ara Güler Özendirme Ödülünü Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün ise bu yıl mesleğe olan katkıları sebebiyle usta isim Coşkun Aral’a verildiğini açıkladı.

 

2022’YE DAMGA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

 

Yılın Basın Fotoğrafı 2023 ödülü, iki ülke arasındaki savaşta başkent Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafına verildi. Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım’ın çektiği, başkent Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı. Yıldırım, Günlük Yaşam Kategorisi’nde birincilik ve ikincilik, Yılın Foto Röportajı kategorisinde birincilik ve Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde üçüncülük ödülü de aldı. Yılın Haber Fotoğrafı Ödülü ise Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka’nın Ukrayna’da çektiği, 2 çocuğu ile kaçarken ve yakınlarına düşen bomba ile hayatını kaybeden annenin fotoğrafına verildi.  Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) Özel Ödülü savaşta başkent Kiev’den kaçan halkın fotoğraflarından oluşan Hürriyet Foto Muhabiri Murat Şaka’nın fotoğraf serisine verildi. Şaka, Ukrayna’da babaanne ve torununun çiçekleri ile birlikte tren garında çektiği umudu yansıtan fotoğrafla Kızılay Özel Ödülü’nü kazandı.

 

 

ÇEVREYE FARKINDALIK

 

Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde, yağmur nedeniyle rengi değişen İstanbul Boğazı fotoğrafı ile İhlas Haber Ajansı’ndan İsmail Coşkun birincilik ödülünü aldı. AB Çevre Özel Ödülü Tuz Gölü’nde kuraklığı anlatan karesiyle Anadolu Ajansı’ndan Seyit Konyalı’ya verildi. Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödüllerinde dördüncü kez “Sıfır Atık Özel Ödülü” verildi. “Sıfır Atık Projesi”nde farkındalığa destek olmak amacı ile verilen “Sıfır Atık Özel Ödülü” EPA’dan Erdem Şahin’in çektiği, sanatçı Deniz Sağdıç’ın İGA İstanbul Havalimanı Atık Sistemleri’ne yaptığı ziyarette bir torba atık ile poz verdiği fotoğrafa verildi.

 

SPOR FOTOĞRAFLARI

 

Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında 1985 yılından bu yana spor fotoğrafları ödüllendiriliyor. Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisinde Yağız Karahan’ın Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda çektiği fotoğraf ödüle layık görüldü. Spor Toto Özel Ödülü ise bu yıl Konya’da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’ndan yüzücüler serisiyle Hürriyet Foto Muhabiri Selahattin Sönmez’in oldu.

 

 

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ

 

Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık olan Türkiye Güzellikleri 2023 Ödülleri’nde ise Ufuk Turpcan’ın çektiği Uşak’ta çekilen halı dokumacısı fotoğrafı birinci oldu. Gökyüzünden Türkiye Güzelliklerinde ise Gülin Yiğiter’in çektiği, Erzincan'ın İliç ilçesinde Karasu Fırat Nehri üzerinde köprüden geçen tren fotoğrafı birincilik aldı. Aynı kategorideki fotoğraflardan seçilen ASKA Özel Ödülü ise İsmail Serhat Şahin’in Dalyan Deltası fotoğrafına verildi. Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde Diyarbakır’da fenomen ‘Kemal Dayı’ portresi ile Mehmet Arslan birinci oldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.