Erzurum Haber Girişi : 10 Ocak 2024 10:28

Yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk yaşanıyor

Yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk yaşanıyor
Erzurum?da da son zamanlarda artan influenza (grip) ve soğuk algınlığı, koah ve astım ataklarını da beraberinde getirdi. Yoğun bakım doluluk oranları ise yüzde 80?lere ulaştı.

Yurt genelinde, artan viral enfeksiyonlar ve çok çeşitli virüslerin dolaşımda olması nedeniyle yoğun bakımlarda yoğunluk yaşanıyor.

 

Kendisini halsizlik, ateş, baş, boğaz, öksürük, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle gösteren influenza (grip) ve soğuk algınlığı, Erzurum’da son zamanlarda yükselişe geçti.

 

Acil servislere başvuru gözle görülür şekilde artarken, yoğun bakım ünitelerinde de doluluk oranı arttı. Kovid pandemisinin bağışıklığı düşürmesi, maske kullanımının tamamen kalkması da viral enfeksiyonların hızla yayılmasında etkili oluyor.

 

 

Özellikle immün yetmezlik, kronik bronşit, diyabetik hasta ve ileri yaştaki hastalarda daha ağır geçen influenza virüsü, hastalığı zatürreye ya da akut bronşite çevirebiliyor. Uzmanlar, özellikle influenza ve soğuk algınlığı ile birlikte koah ve astım hastalarının da durumunun ağırlaştığına dikkat çekiyor. Solunum yolu hastalığı olan koah ve astım hastalarının influenza ve soğuk algınlığı ile birlikte atakları sıklaşıyor. Bu nedenle durumları ağırlaşan hastalar yoğun bakım servislerinde doluluğa neden oluyor. 

 

Yurt genelinde olduğu gibi Erzurum’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’lere ulaştı. Yoğun bakım ünitelerinde tam doluluk yaşanırsa ameliyat sonrası yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyan hastaların ameliyatlarının ertelenmesi ihtimali de gündeme geldi.

 

 

Gelişen salgınla mücadele kapsamında maske kullanılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, hasta olan vatandaşların mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeleri yönünde uyarıda bulundu. Hasta çocukların okullarına gitmemeleri, maske takmaları ve özellikle gribi ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilere karşı temasta bulunmamalarına da dikkat çekildi. 

 

Gripten korunmak için el yıkama ve kişisel hijyene dikkat edilmeli, ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemeli, aksırma ve öksürme esnasında ağız ve burun kağıt mendille kapatılmalı, kullanılan kağıt mendil çöpe atılmalı yönünde uyarıda bulunuldu. Kaynak: Pusula 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.