Spor Haber Girişi : 13 Eylül 2023 11:35

Yüksek irtifa kaybediyoruz!

Yüksek irtifa kaybediyoruz!
Ödüllü Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, uçak seferlerinin yetersizliği nedeniyle her ger geçen yıl kan kaybediyor.

Ödüllü Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, uçak seferlerinin yetersizliği nedeniyle her ger geçen yıl kan kaybediyor.

 

 

Dünyanın sayılı yüksek irtifa kamp merkezlerinden birine sahip olan Erzurum, havayolu ulaşımında yaşanan sorunlar nedeniyle irtifa kaybediyor.  Geçtiğimiz yıllarda 75-80 yerli yabancı futbol takımının akın ettiği Anadolu’nun zirvesi, bu sezon yalnızca 25 kulübünü ağırladı.

 

2011 Dünya Üniversiteler Kış Spor Oyunları (UNIVERSIADE) ile birlikte Erzurum, ikinci bir özelliği ile de tüm dünya spor kamuoyunun dikkatini çekti. Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu futbol sahaları, Yüksek İrtifa Kampları için futbol takımlarının uğrak yeri oldu. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nin hizmete girmesiyle futbol kulüpleri Anadolu’nun Zirvesini tercih etmeye başladı.

 

Ancak havayolu ulaşımında yaşanan sorunlar, uçak biletlerinin pahalı oluşu ve sefer sayılarının yetersizliği, büyük umutlarla hizmete giren Yüksek İrtifa Kamp Merkezine kan kaybettirdi.

 

 

Uçak sefer sayısının az oluşu yüksek irtifayı vurdu

 

2019 yılında ortaya çıkan Kovid-19 pandemisinden önce futbol takımları Haziran ayından itibaren yaz kampları için Erzurum’a yoğun ilgi gösteriyordu. Dadaşlar diyarı yaz futbol kamplarında 75-80 dolayında Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve BAL takımının yeni sezon hazırlıklarına ev sahipliği yapıyordu. Son yıllarda uçak bilet fiyatlarının astronomik olması ve sefer sayılarının azlığı nedeniyle her geçen yıl Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ne gelen takım sayısı bir hayli düştü. Bu sezon Erzurum yalnızca 25 profesyonel futbol kulübüne ev sahipliği yaptı.

 

2018’de Turnuva bile yapılmıştı

 

Pandemi öncesinde yerli yabancı yüze yakın takımının yeni sezon hazırlıklarına ev sahipliği yaban Erzurum’da, Gürcistan kulüplerinin yanı sıra Kayserispor, Çaykur Rizespor, Alanyaspor ve Akhisar gibi futbol takımlarının katılımıyla 23 Temmuz Kongre Kupası  Futbol Turnuvası düzenlenmişti.

 

 

Erzincan’a Rize’ye uçtular Erzurum’a otobüsle geldiler

 

Son yıllarda uçak sefer sayılarının az oluşu Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ni vururken, bir çok kulüp Erzurum’daki kamp sırasında transfer ettiği futbolcuları ilginç bir yöntemle kampa dahil etti. Süper Lig ekiplerinin transfer ettiği futbolcular uçakla Erzincan ve Rize havaalanlarına indikten sonra karayolu ile Erzurum’a gelerek yeni takımlarına katıldılar.

 

Uçak sıkıntısı yüzünden Alanyasporlu yöneticiler de karayolu ile Erzincan’a gittikten sonra Antalya’ya uçmak zorunda kaldılar. Ayrıca U19 Milli takım oyuncularından 7  sporcu da Erzincan’a inip oradan karayolu ile Erzurum’a geldi.

 

Estonya U19 Kadın Milli Takımı Trabzon’a inecek

 

Türkiye U19 Kadın Milli Futbol Takımı ile  Yüksek İrtifa Kamp Merkezinde iki ayrı maç yap yapacak olan Estonya U19 Kadın Milli takımı kafilesi İstanbul’a geldikten sonra havayolu ile Trabzon’a uçacak ve ardından Karayolu ile Erzurum’a geçecek.

 

Sway Otel’de 9, Palan Otelde 3 takım konakladı

 

Yaz Futbol Kampları kapsamında Sway Otel’de Samsunspor, Alanyaspor, Çaykur Rizespor, Konyaspor, Ümraniyespor, Vanspor, 1461 Trabzon FK, Karaköprüspor ve Artvin Hopaspor konakladı. Palan Otel ise Pazarspor, Dersimspor ve Doğubayazıt FK’yı ağırladı.

 

Ramada by Wyndham Erzurum oteli ise kamp için yaz sezonunda A.Sebatspor ile Kireçhanespor  tercih etti. Yüksek İrtifa Futbol Kampı için şehre gelen bazı kulüpler ise kentteki diğer otellerde konakladı.

 

 

İki ek uçak derdimizi çözer

 

Sway Otel Genel Müdür Ömer Akca, yaz futbol turizminde her geçen yıl kan kaybetmelerinin nedeninin uçak seferlerinin az olmasından kaynaklandığını belirtti.  Günlük ek iki uçak seferi ile sorunların ortadan kalkacağını söyleyen Akca, “Temmuz ve Ağustos aylarında hem takımlar kamp için Erzurum’a geliyor hem de gurbetçiler yaz tatili için memleketlerini ziyaret ediyorlar. Uçak seferlerinin az olması bilet fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Yaz futbol kampları sürecinde uçak sefer sayıları artırılırsa hem bilet ücretleri düşer hem de gelen yolcular uçak bulmakta sıkıntı çekmez. Yani iki ek uçak seferi bizim dertlerimizi çözer. Günlük 9-10 uçak seferinin olmasıyla birlikte yaşanan sorunlar ortadan kalkar ve yine takımlar eskiden olduğu gibi ilimizi tercih ederler” dedi.

 

Alt yapıda rakibimiz yok!

 

Erzurum’da konaklama anlamında hiçbir sıkıntının olmadığını belirten Genel Müdürü Ömer Akca, kentin altyapısının her türlü organizasyonu karşılayacak seviyede olduğuna dikkat çekerek, “ Hizmet verme anlamında rakibimiz yok.  Bir futbol takımına tek saha veren Türkiye’de bizden başka şehir yok. İlimize kamp yapmaya gelen takımların her birine ayrı saha veriyoruz, bu çok büyük avantaj ve önemli bir hizmet. Havamız doğal klima, nem ve sis olayı yok. Yeter ki, uçak sorunu çözülsün biz yine ilimize gelen futbol takımlarına üst düzeyde hizmet vermeye devam ederiz” diye konuştu.

 

Ekonomik kayıp büyük!

 

Palan Otel Genel Müdürü Ali Güney ise havayolu ulaşımında yaşanan aksaklıklar nedeni ile her geçen gün gelen sporcu sayısının azaldığını söyledi. Ekonomik kaybın büyük olduğuna dikkat çeken Güney, “ Bir futbol takımı en az 20 oda demek. Yalnızca futbol kulüpleri değil diğer spor branşlarında da ilimizi kamp için tercih eden sporcular sorun yaşıyor. Bileşik arap emirliklerinden Erzurum’a gelmesi gereken 9 sporcunun yalnızca 4’ü gelebildi. Uçak problemi nedeni ile 5 sporcuyu getirtemedik. Sorun her geçen yıl büyüyerek devam ediyor” ifadelerini kullandı.   Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.