Erzurum Haber Girişi : 04 Mayıs 2016 15:54

Kudüs'ten toprak getirip, Mescid-i Aksa'nın da maketini yaptı

Kudüs'ten toprak getirip, Mescid-i Aksa'nın da maketini yaptı
Erzurumlu sanatçı Doğan Hattatoğlu, Kudüs'ten getirdiği toprakla birebir gözlemlediği Mescid-i Aksa'nın maketini yaptı.
Erzurumajans-Erzurumlu sanatçı Doğan Hattatoğlu, Kudüs'ten getirdiği toprakla birebir gözlemlediği Mescid-i Aksa'nın maketini yaptı. 

Miraç Kandili'nde tarihi Ulu Cami'de düzenlenen törende, Mescid-i Aksa, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin maketleri bir arada sergilendi. İstanbul'da yapılan MiniaTürk çalışmasından etkilenen Doğan Hattatoğlu, Erzurum'daki tarihi eserlerin maketini yaparak işe başladı. Beğeni kazanan bu çalışmalarından oluşan koleksiyonu uluslararası turizm fuarlarında ve TBMM'de sergilenen evli ve beş çocuk babası Hattatoğlu, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebi'nin maketlerinden sonra Müslümanların ilk kıblesi olarak nitelendirilen Mescid-i Aksa'nın maketini yapmak için Kudüs'e gitti. Karayolları'ndan emekli olduktan sonra evinin bir odasını atölyeye çeviren Hattatoğlu, Kudüs'te gözlem ve tespitlerde bulundu. Kudüs'ten getirdiği toprakla yaklaşık 1,5 yılda Mescid-i Aksa'nın maketini yapan Hattatoğlu, bu konuda şunları söyledi:

"Mescid-i Aksa'yı ziyaretimiz sırasında bizleri kamera ile izleyen İsrail askerleri, 'sık sık yanımıza gelip, 'Siz ne yapıyorsunuz?' dediler. Yanımızdaki tecrübeli arkadaşlar sayesinde bir sıkıntı yaşamadık. Kudüs'ten toprak getirirken de sıkıntı ile karşılaştık. Birebir yapmak için büyük bir titizlik gösterdik. Peygamberimizin işaret ettiği üç mescit, bundan böyle Erzurum Ulu Cami'de sergilenecek. İnceledik ve araştırdık, bu dünyada bir ilk. Üçü bir arada ve mescitlerin tek sanatçının elinden çıkması ayrı bir özellik. Kutsal üç mescidin bir arada bulunduğu tek yer de Erzurum."

Tarihi Ulu Cami'de düzenlenen törende Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Mescid-i Aksa, bizim çok değer verdiğimiz, ilk kıblemiz olan bu mübarek yer. Bugün maalesef hüzünlü, çünkü özgür değil. Kuşatılmış, işgal edilmiş bir vaziyette. Müslümanlar girip çıkmakta zorlanıyor. Biz bir an evvel Mescid-i Aksa'nın da özgür olmasını arzu ediyoruz" dedi. İl Müftü Vekili Celal Büyük'ün dualarıyla açılan üç mescit maketinin sergilenmesine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.