Erzurum Düzenleme Tarihi : 03 Mayıs 2024 15:30 Haber Girişi : 19 Nisan 2024 00:04

Ramazan etkinliklerine bu kadar para harcanmış mıdır?

Ramazan etkinliklerine bu kadar para harcanmış mıdır?
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayının ortasında iki ihale yaptı. Toplam 37 milyon 931 bin liranın Ramazan etkinliklerine mi harcandığı merak konusu oldu.
Ramazan etkinliklerine bu kadar para harcanmış mıdır?

İLK İHALEYİ İPTAL ETTİLER

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan ayı etkinlikleri ihalesi dudak uçuklattı. İhale dosyalarını mercek altına alan gazeteci Onur Sağsöz, çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte detaylar.

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 9 Şubat 2024 Cuma günü ‘2024 yılı Ramazan Organizasyonları etkinlikleri hizmet alımı’ için duyuru yaptı ve Ramazan ayının ilk günü 11 Mart’ta ihaleye çıktı.

 

Yaklaşık maliyet limiti 26 milyon 293 bin 115 ile 197 milyon 198 bin 426 lira arasında belirlenen ihale kapsamında ‘150 bin adet iftar menüsü, söyleşi, ilahi programı, sunuculuk hizmeti ile ses ve görüntü sahne kurulumları’ organizasyonu hizmeti alınacaktı. Ancak ihale, aynı gün ‘teklif veren istekli çıkmaması’ nedeniyle iptal edildi.

 

 

PEŞPEŞE İHALELER!

 

Büyükşehir Belediyesi daha sonra Ramazan ayının 18’inci günü olan 28 Mart’ta ‘Ramazan organizasyonları 1 hizmet alımı’ başlığıyla ihaleye çıktı.

 

Yaklaşık maliyeti 18 milyon 987 bin 550 lira olarak belirlenen ihalede yüzde 0,20 oranında indirim yapılarak, aynı gün 18 milyon 950 bin lira üzerinden sözleşme imzalandı. İşin süresi 28 Mart- 16.Nisan 2024 tarihleri arasında yani 20 gün olarak belirlendi. 

 

Aynı gün ikinci bir ihale daha yapıldı. Bu kez ‘Ramazan Organizasyonları 2 Hizmet Alımı’ başlığıyla düzenlenen ihalenin yaklaşık maliyeti 19 milyon 017 bin 616 lira 67 kuruş olarak belirlendi ve ihalede yüzde 0,19 oranında indirim yapılarak, 18 milyon 981 bin lira üzerinden sözleşme imzalandı. Bu işin süresi de 28 Mart – 25 Nisan 2024 yani 29 gün oldu.

 

İHALELER BELEDİYE İŞTİRAKİNE KALDI

 

Her iki ihalede ihaleye tek başına katılan Büyükşehir Belediyesi iştiraki Erzurum Kültür Turizm Eğitim Reklam ve Sanat Ürünleri Sanayi Ticaret AŞ’ye kalırken, ihaleler ‘pazarlık usulüyle’ yapıldı.

 

İŞTE GEREKÇE: DOĞAL AFET, SALGIN HASTALIKLAR, CAN KAYBI…

 

Ramazan ayının tarihi önceden belliyken ihalenin yapılmaması dikkat çekerken, belediyenin Ramazan ayının 18’inci gününde ihalede 'pazarlık usulünü' tercih etmesini, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” gerekçesine bağladı. Her iki ihalede de pazarlık usulünün gerekçesi aynı oldu.

 

 

RAMAZAN AYINDA HANGİ ETKİNLİKLER YAPILDI?

 

Toplam 37 milyon 931 bin liralık iki ihale kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayında 24 gün boyunca Yakutiye Medresesi’nde şiir, ilahi gecesi düzenledi. Konferans ve söyleşilerin de yer aldığı etkinliklerde Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Müziği korosu dini musiki konseri verdi. Bunlar dışında hem kent merkezi hem de ilçelerde ne tür etkinliklerin düzenlendiği bilinmiyor.

 

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

 

Ramazan ayının ilk günü iptal edilen ihaleden 18 gün sonra iki ihale yapılması bir yana, bu 18 günlük süre içinde düzenlenen etkinliklere ödemelerin nasıl yapıldığı ilk akla gelen soru oldu. Ayrıca Ramazan ayının tarihi belliyken, ihalenin neden erken yapılmadığı merak edildi. Bununla birlikte kaç kişiye iftar yemeği verildiği de gizemini korurken, sadece 24 gün süren şiir gecesi, konferans, söyleşi ve konserlere ne kadar ödendiği merak konusu oldu.

 

PARANIN HEPSİ HARCANDI MI?

 

‘Ramazan Organizasyonları 1 ve 2’ olarak çıkılan ihalede toplam 37 milyon 931 bin liralık kamu kaynağının tamamının harcanıp harcanmadığı da henüz bilinmiyor. Onur SAĞSÖZ / Erzurum AJANS

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halis demir 04 Mayıs 2024 07:14

    İşin gerçeği şu Ramazan seçim dönemine geldi ve o para seçim için harcandı Ramazan günü bile bu iş yapıldı sonunda hepsi çarpılacak dünya kimseye kalmıyor yapın bakalım sonucuna katlanacaksınız hem yiyenlerde vebalini alacak suça ortak oldunuz bu ne parası yemeği demediniz kaynağı nerden demediniz aldınız yediniz

  • Ali er 23 Nisan 2024 23:43

    Oy vermişler daha beter olsunlar. Sekmene de afiyet olsun başkanım eşşek olana bineceksin deh diyeceksin. Büyük başkan.

  • ahmet tekin 19 Nisan 2024 20:45

    18 trilyona tanesi 2 milyondan 9 daire alınır bu parayı kime nereye harcadınız. erzurumun parası bir yere tarnsfer oluyor ama acaba istanbulda kime. savcılar araştırsın diyeceğim ama nerede o helal süt emmiş babayiğit savcı.