Bölge Haber Girişi : 12 Eylül 2010 00:14

Sandığa gitmeden bunlara dikkat!..

Sandığa gitmeden bunlara dikkat!..
Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören kanunda son sözü vatandaş söyleyecek.

Erzurum Ajans-Anayasa düzenlemeye ilişkin bu altıncısı olacak referandumda 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak.

Vatandaşların oy kullanabilmesi için yanlarında seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC kimlik numarası bulunan geçerli kimlik belgesi olması gerekiyor.

TC KİMLİK NUMARASI OLMAYAN VATANDAŞ NE YAPACAK?

TC kimlik numarası bulunmayan seçmenin nüfus idaresinden edinebileceği TC kimlik numarasını gösteren mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını getirmesi gerekiyor. Bu belgeyle birlikte nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi belgelerden birini sunarak oy kullanabilecek.

YA SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI YOKSA!

Seçmen bilgi kağıdı olmayan vatandaş da kütüğe kayıtlı olduğu taktirde kimlik

Belgesiyle Oyunu kullanabilecek.

NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Nerede oy kullanacağınızı bu linkten TC kimlik numaranızı girerek öğrenebilirsiniz:

 
BUNLARA DİKKAT!..

- Hangi sandık seçmen listesine yazılmış iseniz ancak o sandıkta oy kullanabilirsiniz.

- "Hukuki veya fiili" mazereti bulunmadığı halde katılmayanlar para cezası alacak.

- Beyaz üzerinde "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" yazılı olacak. "Tercih" yazılı mühür tercih edilen kısım üzerine basılacak.

- "Tercih" mührü bulunmadığı durumda, "Evet" mührü kullanılacak.

- Geçerli oyların yarısından çoğunu sahip tercih kabul edilmiş sayılacak.

Pazar günü 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satışı ve içilmesi yasak olacak; oy verme süresince eğlence yerleri kapalı kalacak; lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Yine 06.00'dan 24.00'e kadar emniyet görevlileri dışında hiç kimse patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.

18.00'e kadar yayın organları halk oylaması ile ilgili haber, tahmin, yorum yapamayacak.

18.00 - 21.00 arasında ise yayın organlarında YSK tarafından verilecek haberler yayınlanabilecek.

Gümrük kapılarında oy verme işlemi 3 Ağustos'ta başlamıştı. Gürbulak, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Esendere, Cilvegözü, Yayladağı, Dilucu, Dereköy, Öncüpınar, Nusaybin, Akçakale, Habur kara yolları ile Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Gaziantep, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Bodrum, Dalaman havalimanları ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında oy verme işlemi Pazar günü 17.00'de bitecek.

OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde saat 07.00 ile 16.00 arasında; diğer illerde ise saat 08.00 ile 17.00 arasında oy verilebilecek.

Oy verme işleminin bitiş saatinden sonra ise sandık kurulu başkanı bekleyenlerin sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Cezaevlerinde oy verme işlemi saat 08.00'de başlayacak ve YSK'nın belirlediği bir süre yoksa saat 17.00'de bitecek. Tek bir tutuklunun bulunması halinde bile cezaevlerine sandık konulacak. Ne oy verdiği ortaya çıkacak kadar az tutuklunun oy kullandığı sandıklardaki oylar yakındaki bir sandıkta kullanılan oylar arasına karıştırılarak sayılacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.