Bölge Haber Girişi : 13 Ocak 2010 01:23

Üniversite okuyanlar yarı yarıya azalacak!..

Üniversite okuyanlar yarı yarıya azalacak!..
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, Türkiye'deki nüfus artışı hızının yavaşlamasına dikkat çekerek, genç nüfusun azaldığı ve bu durumun öğrenci sayısına da yansıdığını açıklaması, YÖK'ü de düşündürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da 20 yıl

Erzurum Ajans-Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, Türkiye'deki nüfus artışı hızının yavaşlamasına dikkat çekerek, genç nüfusun azaldığı ve bu durumun öğrenci sayısına da yansıdığını açıklaması, YÖK'ü de düşündürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da 20 yıl sonra üniversitelerin öğrenci bulamayacağı görüşünde.

SAYı YARıYA iNER
Türkiye'deki 94'ü devlet 45'i vakıf olmak üzere 139 üniversite bulunuyor. 139 üniversitede yaklaşık 3 milyon öğrenci öğretim görüyor. YÖK, bu rakamın 20 yıl sonra 1 milyon 200 bin olabileceğini düşünüyor. Prof. Dr. Özcan, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri toplam sayısının maksimum 200 olması gerektiğini ifade etmişti. Bu 200 üniversite içerisinde yer alacak yeni vakıf üniversitelerinin tek alanda uzmanlaşmış eğitim veren okullar olarak kurulmasına sıcak bakılıyor.

YÖK'ün verilerine göre 20 yıl sonra üniversiteler öğrenci bulmakta zorlanacak. Türkiye nüfusunun 85 - 90 milyon gibi bir rakam arasında olmasının beklendiği ifade edilirken, şu anda 3 milyon olan yükseköğretim öğrenci sayısının da 1 milyon 200 bin gibi bir seviyeye düşmesinin beklendiği de yapılan araştırmalarda ortaya çıktı.

ÜNiVERSiTELER YARıŞACAK
YÖK Başkanı Özcan, devlet üniversitelerinin kapasitelerini artırabilecekleri kadar artırdıklarını ifade ederek, "Yeni vakıf üniversiteleri kuruluyor. 20 yıl sonra ülkemizin nüfusunun yaklaşık olarak 85 - 90 milyon arasında olacağı ve 1 milyon 200 bin kişinin yükseköğretim yaşında olacağını tahmin ediyoruz. Durum böyle giderse üniversitelerimiz öğrenci bulmada ciddi sorunlar yaşayacak. Üniversite sınavına giren herkes sınavı kazanacak. Üniversiteler öğrenci bulmak için promosyonlar düzenleyecek" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.