Erzurum Haber Girişi : 20 Haziran 2023 13:53

11 asırlık Öşvank bakın ne halde!

11 asırlık Öşvank bakın ne halde!
Erzurum Uzundere İlçesi'ne bağlı Çamlıyamaç mahallesindeki tarihi Öşvank Kilisesi'nin içler acısı hali bir kez daha fotoğraflandı. Son iki yıldır çevresi sacla kapatılan tarihi yapıya kurulan çelik iskele dışında hiçbir müdahalede bulunulmadı.

Gürcü Kralı Adernese'nin oğulları Bagrat ve Davit tarafından, 963-973 yılları arasında yaptırılan Öşvank Kilisesi, her geçen gün yıkılmaya bir adım daha yaklaşıyor.   

 

 

Mimarisi, süslemeleri ve İncil'den alıntıların yanı sıra yapının inşa sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilerin bulunduğu kitabeleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kilise, iki yıl önce içine konulan çelik iskele sonrasında adeta kaderine terk edildi. Duvarlarındaki çatlakların daha da genişlediği gözlemlenen tarihi yapının çevresi sacla kapatılırken, ziyarete giden yerli ve yabancı turistler, korunması gereken kültür varlığının içler acısı hali karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. HABER MERKEZİ  

 

 

11 ASIRLIK ÖŞVANK’IN TARİHÇESİ

 

Kilisenin üzerindeki yazıtlara göre 963- 973 yılları arasında, Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David (krallığı 961- 1001) ve Prens Bagrat (ölümü 966) tarafından inşa ettirilmiş, Vaftizci Yahya'ya (Ioannis Prodromos) adanmıştır.

 

 

1022 yılında bölgenin Bizans İmparatorluğu denetimine geçmesinden sonra kilisenin yıkılan kubbesi Bizans İmparatorları II. Basileos (Ö. 1025) ve VIII. Konstantin (Ö.1028) tarafından onartılmıştır.

 

 

Bölgedeki piskoposluk merkezlerinden biri olan Öşvank Manastırı, 11'inci yüzyılda el yazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezidir. Bu önemini 15'inci yüzyıla kadar korur. Manastır Kilisesi, 19'uncu yüzyılın sonundan 1980 yılına kadar cami olarak kullanılır.

 

 

1985 yılında ise T.C. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınmıştır. 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adem 21 Haziran 2023 04:12

    3 senedir aynı vaziyette .Her yıl geçerken 'acaba bu sefer restorasyon bitti mi' diye uğrarım ama gerçekten içler acısı. Vali beyi üstünde çok duruyordu ilk başlarda ama şu an belli ki ilgisi kalmadı. Sahipsiz memleketin sahipsiz ve kaybolmaya yüz tutmuş eserlerinden biri. Umarım yetkilierin içerisinde benim kadar üzülün birileri vardır.