Eğitim Haber Girişi : 11 Temmuz 2016 14:28

''Erzurum'un kalkınmasında temel dinamiklerinden birisi olacak''

''Erzurum'un kalkınmasında temel dinamiklerinden birisi olacak''
Atatürk Üniversitesi rektör adayı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit projelerini açıkladı...
Erzurumajans-Atatürk Üniversitesi rektör adayı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit yaptığı açıklamada "Atatürk Üniversitesi Erzurum'un kalkınmasında temel dinamiklerden birisi olacak, bilgi ve tecrübemizi kurum ve kuruluşlara aktarmak için 7 gün 24 saat gönüllü olarak çalışacağız." dedi.

Atatürk Üniversitesinin diplomalı işsiz yetiştiren bir merkez olmaktan kurtarılması gerektiğine işaret eden Macit, bunun için köklü değişim ve gelişime ihtiyaç bunduğunu belirtti. Macit, "Üniversitemizde oluşturulacak kariyer merkezi aracılığıyla; öğrenciler ve mezunlar arasında yakın ilişki yürütülecek, öğrencilerin kendilerine uygun akademik program seçmelerine yardımcı olunacak. Mezunlarımızın istihdam yarışında geri kalmaması için çağın icaplarına göre donatılması büyük önem taşıyor, bunun için çaba göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Seçimde yarışacak tüm adaylara başarı dileyen Macit, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Üniversite yönetiminin asli görevi küresel ölçekte bilgi üretimine zemin hazırlamaktır"

"Bir düşünürün dediği gibi; günümüzde zenginlik yaratmak için gerek duyulan sermaye varlıkları sadece arazi, bedensel emek, imalat aletleri ve fabrikalar değildir. Bunları yerini bilgi almış durumdadır. Bilgiyi üretecek ana bilim merkezleri Üniversiteler olduğuna göre, bizim de daha hızlı ve sistemli bir şekilde bilgi üretimi bakımından küresel ölçekte iddialı olmamız gerekiyor.

Bilgiyi üretecek, araştırmalarıyla dünya bilgi üretimine katkı sağlayacak akademik kadroya şükürler olsun ki sahibiz. Üniversite yönetiminin başlıca görevi bu kadronun önünü açmak, alt yapı ve imkân bakımından onları desteklemektir. Göreve geldiğimiz takdirde önceliğimiz, bilim ve teknoloji alanında yeterli gelişmeyi sağlamak, bilim üretimi ve verimliliğin artmasına imkân tanımak, eğitimin kalitesinin artırılmasına yönelik tedbirleri almak olacaktır.

Son yıllarda ülkemizde bilim, teknoloji ve araştırma geliştirme faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılması Hükümetimizin öncelikleri arasındadır. Üniversite yönetimi olarak bu fırsatı Üniversitemiz ve şehrimize kanalize etme hususunda daha duyarlı davranacağız.

"Atatürk Üniversitesi'ni diplomalı işsiz yetiştiren bir merkez olmaktan kurtarmamız lazım"

Üniversitemizde oluşturulacak kariyer merkezi aracılığıyla; öğrenciler ile mezunlar ile yakın ilişki yürütülecek, öğrencilerin kendilerine uygun akademik program seçmelerine yardımcı olunacaktır. Kariyer merkezi vasıtasıyla aynı zamanda öğrencilerimizin iş dünyası ile staj, değişim programı ve yarı zamanlı çalışmalar gibi mesleki deneyimlerini artıracak faaliyetlere katılımları desteklenecektir. Diğer taraftan bu merkez ile öğrencilerin iş hayatına geçişte gerekli olan yöntem ve teknikler, kişisel ve iş ilişkilerini kurabilme yeteneklerini sağlayacak/geliştirecek alanlarda konferans ve seminer gibi faaliyetler düzenlenerek mezunlarımızın istihdam oranı artırılacaktır.

"Bilimsel araştırma imkânlarını geliştireceğiz, yayın ve patent sayısını artıracağız"

Üniversitemizin yayın ve patent sayısını artırmak için bilim dalları arasında ayrım yapmaksızın her bilim dalının kendi öz niteliklerini dikkate alarak gerekli olan imkân ve desteği sağlayacağız. Her alanda bilimsel yayınların nitelik ve niceliklerini artırarak üniversitemizi ülke ve dünya sıralamasında hak ettiği noktaya taşıyacağız. Bu kapsamda üniversite bütçesinden bilimsel araştırma projelerine daha fazla pay ayıracağız, kurum dışından desteklenen proje sayısının artırılması için de proje ofislerimizin altyapılarını güçlendireceğiz. Üniversitemizin ulusal ve uluslararası patent sayısını da yeterli görmüyoruz, bu kapsamda da Akademisyenlerimize patent teşviği getireceğiz ve patent ofisimizin altyapısını güçlendireceğiz.

"İhtiyaç duyduğumuz alanlarda dünyanın tanınmış üniversitelerine daha çok yüksek lisans ve doktora öğrencisi göndereceğiz, bunun için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağız"

YÖK, TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın sağladığı imkânlar dışında Üniversitemizin imkânları da kullanılarak daha fazla sayıda lisansüstü öğrencinin yurtdışında kısa veya uzun süreli eğitim görmeleri sağlanacaktır. Ayrıca öğrencilerimizin TÜBİTAK, MEB ve benzeri kurumların imkânlarından daha fazla faydalanmaları için gerekli altyapı oluşturulacaktır. Üniversitemizin Dış İlişkiler Ofisi aracılığıyla yurt dışındaki saygın üniversiteler ile yapacağımız protokollerle öğrencilerimizin yurt dışı eğitimlerinin dünya standartlarına uygun ve daha yaygın bir coğrafyada olmasını sağlayacağız.

"Üniversitemizde eğitim gören yabancı öğrenci sayısını artıracağız"

Üniversitemiz birçok alanda dünya ölçeğinde kendini ispat etmiş konumda olması nedeniyle Üniversitemizde eğitim gören yabancı öğrenci sayısını yeterli bulmuyoruz. Bu nedenle yabancı uyruklu lisansüstü öğrenci sayısının artırılmasına yönelik altyapımızı güçlendireceğiz ve lisans ve lisansüstü yabancı öğrenci kontenjanlarını artıracağız."

"Atatürk Üniversitesi Erzurum'un kalkınmasında temel dinamiklerden birisi olacak. Kimseden görev beklemeyeceğiz, bilgi ve tecrübemimizi kurum ve kuruluşlara aktarmak için 24 saat gönüllü olarak çalışacağız"

Yerel ve ulusal kalkınmaya katkısı olmayan bir üniversitenin dünya üniversitesi olması mümkün değildir. Bu nedenle sosyo-ekonomik ve teknik alanlarda üretilmiş bilginin ilgili kurum ve kuruluşlarla aktarılmasının alt yapısı oluşturularak, üniversitemizin Erzurum'un kalkınmasında aktif rol alması sağlanacaktır.

"Ülkenin ihtiyacı olan ara insan gücünü yetiştirmek için yeni bölümler açacağız, meslek yüksekokullarını reforme edeceğiz, buradan mezun olanlar iş dünyasınca kapışılacak"

Gelişen ülke sanayisiyle beraber ihtiyaç hissedilen alanlara yönelik eleman/ara eleman taleplerini karşılamak, mevcut bölümlerin iyileştirilmesi ve yeni bölümlerin açılması ile mümkündür. İş dünyasının talep ettiği niteliklere haiz öğrencilerin yetiştirilmesi için önlisans, lisans ve lisansüstü program/bölüm müfredatlarının sürekli aktif olması zorunludur. Bu kapsamda ülkemizin ara eleman ihtiyacının karşılanması için özellikle meslek yüksekokullarının program ve müfredatlarını reforme edeceğiz, fiziki ve teknik altyapılarını güçlendireceğiz. Bu sayede meslek yüksekokullarımızdan mezun olanlar iş dünyasınca kapışılacak hale gelebilir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • nabi terzioğlu 01 Ocak 1970 02:00

    şimdi gazetelerimiz arşivlerine girin bu tip acıklamaları görüceksiniz bi bakın takip edin yapılan acıklamaların hangisi yerine getirilmiş bir şehrin şehir olması güçlü bir altyapıaya sahip olması için önce büyüklerin sora medyanın şehre el atması lazım e bizim büyükler nerde hani medyamız gazete haberlerine bakın köşe yazarlarımız yorumlarına bakın manşetlere bakın BİLMEM KİM ÇIKARMA YAPMIŞ manşete bak ya büyüklerimiz birini davet ediyor hemen gazeteye haber veriyor gel bak bunu davet ettim yaz sanki bir tanesini kahveden kurtarmış işe başlatmış ya bak gecenlerde biri kamu görevlisi emniyetle birlikte kız arkadaşına oyun yapmış evlenme teklif etmiş bende asgari ücretimle vergi veriyorum polis başımızda dursun diye evet buna bi açıklık getirin köşe yazarları daha niceleri

  • nabi terzioğlu 01 Ocak 1970 02:00

    bizim erzurumun buyukleri hep böledir cıkar yiğitce acıklamalar projeler yaparlar ama hiç biri olmaz çünkü hep boş ve yalandır kesin bir iş için acıklama yapmıştır bunubilenlerde desteklesin diye diplomalı işsiz güçsüz gençliyini hibe eden gençler nolucak mesala şöle bir proje gerçekleştirsen nasıl olur kışın ayazda ünide kaloröferler 24 saat acık lojmanda oturan işe yaramaz sözüm ana yöneticiler torpille işe alınmış işçiler beleş oturup atletle balkona çıkıp kar yağışında sigara keyfi yapanlar için acaba bir proje düşünüyomu mesala dağmahlesinde geceleri karton odun toplamak için çıkıp sabahı sobayla gecirebimek çoluk cocuk üşümesin diyen asil yönetici arkadaşlarımız nolucak acaba projede istemiyorlar sadece gidin bakın oralara